Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Bulgarian":
Home -- Bulgarian -- Romans - 052 (God Selects whom He has Mercy on)
This page in: -- Afrikaans -- Arabic -- Armenian-- Azeri-- Bengali -- BULGARIAN -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- Hausa -- Hebrew -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Malayalam -- Polish -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish? -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

РИМЛЯНИ - Господ е наш правдата
Изследвания в писмото на Павел до римляните
ЧАСТ 2 - Божията правда Е НЕПОКЛАТИМА дори и след ЗАКОРАВЯВАНЕТО на синовете на Яков, Божийте избрани (Римляни 9:01 - 11:36)
3. Бог остава праведен дори когато по-голямата част от народа на Израел е бил против него (Римляни 9:06-29)

б) Бог избира този, към когото е милостив, и когото пожелае, той закоравява (Римляни 9: 14-18)


РИМЛЯНИ 9:14-18
14 И така, какво? Да кажем ли, че има неправда у Бога? Да не бъде! 15 Защото каза на Моисей: "Ще покажа милост, към когото ще покажа, и ще пожаля, когото ще пожаля." 16 И така, не зависи от този, който иска, нито от този, който тича, но от Бога, Който показва милост. 17 Защото Писанието казва на Фараона: "Именно затова те издигнах, за да покажа в тебе силата Си и да се прочуе името Ми по целия свят." 18 И така, към когото иска, Той показва милост и когото иска - закоравява.

От Господнето откровение на Мойсей в Битие 33:19, ние откриваме, че Бог има властта да има милост към определен човек и да продължи да има милост, без значение дали този човек е съгрешил или не. Ето защо, изборът на Бог не зависи от делата на човека, но само на милостта на Всевишния; и спасението на човека означава неговото оправдание, без заслуги, поради неизчерпаемата Божия благодат.

Същия смисъл имат думите в Изход 9:16, когато Господ каза на фараона, посредникът, който беше изпълнен с духовете на Египет: "Но наистина за тази цел аз те издигнах, за да покажа Моята сила във вас и Моето име да бъде издигнато по цялата земя ". Тази божествено-вдъхновена изповед накара Павел да напише: "18 И така, към когото иска, Той показва милост и когото иска - закоравява. (Римляни 9:18).

Това е правдиво поради Божията святост. Въпреки това, Бог не е диктатор, но той иска всички хора да се спасят и да достигнат до познание на истината (Римляни 11:32; 1 Тимотей 2: 4; 2 Петър 3: 9). Ако някой е отворил сърцето си към духове, противящи се на Бога или произлиза от семейство, род или народ, изпълнени с мисли, които противоречат на Исус, Бог все още може да покаже силата си.

В отговор на посочените по-горе стихове от посланието на Павел, някои казват, че ислямът приема идеята, че Бог подвежда когото пожелае и насочва в правия път когото пожелае, защото Бог, поради святостта си, има право да заблуди всички, тъй като няма нито един праведен. И все пак, Бог не се държи по този начин, както казват другите религии, защото е милостив към всички и който приеме Христос упражнява собствения си избор, защото Христос е единственият, който никога не съгреши. Но той, който се свързва с дявола, бащата на всички лъжи и обича парите повече от Бога, не трябва да се учуди, ако Светият му позволява да падне напълно и да не може да разбере Божието слово, както Исус казва в Евангелието според евангелист Йоан (8: 43-45). Бог не носи отговорност при вземането на това решение, но човекът има тази отговорност, в зависимост от това дали той се е покаял искрено или не.

За да се изясним този въпрос за читателите, ние посочваме, че Павел изпраща тези разсъждения не на езичниците, но на евреите в Рим, за да преодолее закоравяването на сърцата им. Той им поясни, че Бог ще ги заблуди, въпреки че той ги е избрал, ако те не отворят сърцата си за негово ръководство в Христовото благовестие. Това послание на Павел не представя идеи харесващи се на всички, но ни показва как Бог третира коравосърдечието на евреите.

МОЛИТВА: O небесен Отче, ние ти се покланяме, защото си ни избрал грешници и си ни предоставил правото да станем твои деца, въпреки че не сме достойни да бъдем избрани. Ние те хвалим и те прославяме за твоята безкрайна милост и ти благодарим от цялото си сърце, защото не си ни закоравил или отхвърлил, независимо от греховете ни, но ни привлече към теб чрез великата си и свята любов.

ВЪПРОСИ:

  1. Защо никой не заслужава да бъде избран от Бог? Поради каква причина сме избрани за добро?
  2. Защо Бог закорави сърцето на фараона? Как започва закоравяването на отделните личности, родове и народи?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on October 26, 2015, at 04:27 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.2.140)