Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Bulgarian":
Home -- Bulgarian -- Romans - 053 (The Parable of the Potter and his Vessel)
This page in: -- Afrikaans -- Arabic -- Armenian-- Azeri-- Bengali -- BULGARIAN -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- Hausa -- Hebrew -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Malayalam -- Polish -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish? -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

РИМЛЯНИ - Господ е наш правдата
Изследвания в писмото на Павел до римляните
ЧАСТ 2 - Божията правда Е НЕПОКЛАТИМА дори и след ЗАКОРАВЯВАНЕТО на синовете на Яков, Божийте избрани (Римляни 9:01 - 11:36)
3. Бог остава праведен дори когато по-голямата част от народа на Израел е бил против него (Римляни 9:06-29)

в) Притчата за грънчаря и неговия съд принадлежи на евреите и християните (Римляни 9: 19-29)


РИМЛЯНИ 9:19-29
19 На това ти ще кажеш: А защо още обвинява? Кой може да противостои на волята Му? 20 Но, о, човече, кой си ти, който отговаряш против Бога? Направеното нещо ще каже ли на онзи, който го е направил: Защо така си ме направил? 21 Или грънчарят няма власт над глината, с една част от буцата да направи съд за почтена употреба, а с друга част - съд за непочтена употреба? 22 А какво ще кажем, ако Бог, при все че е искал да покаже гнева Си и да изяви силата Си, пак е търпял с голямо дълготърпение съдовете, предметина Своя гняв, приготвени за погибел, 23 и е търпял, за да изяви богатството на славата Си върху предметите на милостта Си, които е приготвил отпреди за слава - 24 върху нас, които призова не само измежду юдеите, но и измежду езичниците?25 Както казва и в книгата на Осия: "Ще нарека Мой народ онези, които не бяха Мой народ, и възлюбена - тази, която не беше възлюбена." 26 И на същото място, където им се казва: "Не сте Мой народ, там ще се нарекат синове на живия Бог." 27 А Исая вика за Израел: "Ако и да е броят на израелтяните като морски пясък, само остатък от тях ще се спаси; 28 защото Господ ще изпълни на земята казаното по правда от Него", като го извърши и свърши скоро. 29 И както Исая е казал в по-предишно място: "Ако Господ на Силите не беше ни оставил потомство, като Содом бихме станали и на Гомор бихме се оприличили."

Човешката воля, гордостта и чувството за справедливост са бунт срещу Божия избор, воля и действия. Непокорният човек е като мравката, която казва на слона: "Защо ме тъпчеш" (Исая 45: 9).

Човек няма право да поставя Бог под въпрос или да му се ядосва, защото хоризонта на човека и неговият човешки капацитет е много ограничен и много по-малко адекватен, отколкото Божията неограничена мъдрост, неговата святост и любовта.

Онзи, който поставя пълното си упование в Бог във време, когато сърцата на хората и нациите са закоравели, трябва сляпо да се покорява на Господ и да се преклони пред Него с благодарност. Само по този начин можем да приемем факта, че човек като Хитлер убива шест милиона евреи в своите пещи, без никой да е в състояние да го спре или да го разпитва. По същия начин можем да разберем защо на Сталин е било позволено да убие 20 милиона селяни по време на изпълнението на своите национални планове, без никой да го спре.

Павел ни дава едно сравнение, за да обясни решенията на Бога: грънчаря може от една и съща буца глина да изработи съд за почтена употреба и такъв за непочтена употреба (Еремия 18: 4-6).

Апостолът задълбочиха тази притча и говори за съдовете на Божия гняв, които Бог търпи дълго време и най-накрая ги оставя да погинат. Павел кавза също, че Бог е планирал съдовете на милостта Му отдавна и ги подготвя за идващата слава. Поради това, съдовете на милостта Му идват от славата на техния създател и ще се върнат отново там.

Павел не развива философия лишена от милост, но той обяснява, че разделението между тези, които са прогонени поради гнева на Бога, и тези, които са прославени в неговата милост, не се отнася само за езичници, но също така и за избраните евреите. За да се изясни този въпрос, той споменава Божието откровение към Осия (2:23), че ще направитези, които не са били негови хора - собствен народ. Апостол Петър също потвърди в своето първо послание към вярващите: 9 Вие обаче сте избран род, царско свещенство, свят народ, народ, който Бог придоби, за да възвестява превъзходствата на Този, Който ви призова от тъмнината в Своята чудесна светлина; 10 вие, които някога не бяхте народ, а сега сте Божий народ, не бяхте придобили милост, а сега сте придобили. (1 Петрово 2: 9-10).

Според Павел това е божествена цел; Бог избира тези, които не са били избрани и призовава тези, които не са били призовани да станат Божии деца (Римляни 9:26; 1 Йоан: 3: 1-3). Апостолът пояснява, че пророк Исая разпознава, че Бог ще доведе непокорните избраници до голяма мъка и ако продължат да са непокорни, той ще позволи те да бъдат унищожени, въпреки че е казал, че ще бъдат многобройни като морския пясък.

Живият Господ го е грижа за упоритият му народ. Не всички от тях ще изчезнат, но малък свят остатък ще се освети, в когото духовните Божиите обещания ще бъдат изпълнени (Исая 11: 5); докато по-голямата част от призованите ще станат като Содом и Гомор, които са били унищожени (Исая 1: 9).

Павел, в любовта си, искаше да научи евреите в Рим, че Бог има право да спаси непризованите езичници и да ги освети напълно, докато закоравява вярващите евреи докато не бъдат унищожени. Този опит не дойде като теоретична логика, но беше осъзнат в сърцето на апостола по отношение на юдеите, които се хвалеха с тяхното самодоволство. Той искаше да ги води към покаяние, за да изповядат, че Исус е обещаният Месия, който им предлага спасение. Но по-голямата част от евреите все още отхвърлят Исус дори и днес.

МОЛИТВА: O небесен Отче, прости ни повърхностността ако не сме разпознали великото ти търпение, което си показал към нас. Ти ни възлюби преди много време и не ни наказа или унищожи. Освети ни напълно, за да откликнем на любовта ти с благодарност и признателност, и с радост се покоряваме на ръководството на Светия ти Дух.

ВЪПРОСИ:

  1. Кои са съдовете на Божия гняв и каква е причината за тяхното непослушание?
  2. Каква е целта на съдовете на Божията милост и какъв е техният произход?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on October 26, 2015, at 04:36 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.2.140)