Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Bulgarian":
Home -- Bulgarian -- Romans - 051 (God Remains Righteous; The promises of God)
This page in: -- Afrikaans -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- Bengali -- BULGARIAN -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- Hebrew -- Hindi -- Indonesian -- Malayalam -- Polish -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Spanish? -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Yiddish

Previous Lesson -- Next Lesson

РИМЛЯНИ - Господ е наш правдата
Изследвания в писмото на Павел до римляните
ЧАСТ 2 - Божията правда Е НЕПОКЛАТИМА дори и след ЗАКОРАВЯВАНЕТО на синовете на Яков, Божийте избрани (Римляни 9:01 - 11:36)

3. Бог остава праведен дори когато по-голямата част от народа на Израел е бил против него (Римляни 9:06-29)


Павел е бил радостен апостол в служба на Господа Исуса, но беше, в същото време, потопен в дълбока скръб и нарастващ натиск. Той видя стотици невярващи езичници , които се обърнаха и бяха приети в Божието царство, докато хиляди от избраните евреите презираха Исус и неговото царство и се отдалечава от него, без да желаят да го слушат или да го последват.


а) Божиите обещания не се отнасят до естественото потомството на Авраам (Римляни 9: 6-13)


РИМЛЯНИ 9:6-13
6 Обаче не че е пропаднало Божието слово; защото не всички онези са Израел, които са от Израел; 7 нито са всички Авраамови чеда, понеже са Авраамово потомство; но "в Исаак, казва Бог, ще се наименува твоето потомство". 8 Значи, не децата, родени по плът, са Божии деца; а децата, родени според обещанието, се смятат за потомство. 9 Защото това беше нещо обещано, понеже каза: "Ще дойда по това време и Сара ще има син." 10 И не само това, но и когато Ревека зачена от един - от нашия отец Исаак, 11 макар че близнаците още не бяха родени и не бяха още направили нещо добро или лошо, но за да почива Божието намерение по избор, не на дела, а на Онзи, Който призовава, 12 ѝ се каза: "По-големият ще слугува на по-малкия"; 13 както е писано: "Яков възлюбих, а Исав намразих."

Павел, правният експерт, искаше да изясни тази истина, която беше странна и за юдеи и християни от еврейски произход в Рим. Той им писа, че Божието слово е единствената истина, която може да изясни това странно развитие и която носи правилния отговор на тази тайна. Този отговор има два аспекта:

Първо: Не всички деца на Авраам са деца на обещанието. Бог не избра Исмаил като един от предците на Христос. Исмаил и всички негови потомци останаха извън религиозната линия и извън избора на синовете на Яков. Ние се учим от това развитие, че естественият произход на човека не решава неговото духовно бъдеще. Не всеки, който е роден в християнско семейство веднага се превръща в истински християнин, но има нужда лично да се върне към Бога. Бог има деца, а не внуци.

Тази истина ни изяснява, че не всички от избраните евреите са деца на Бога, но само тези, които отварят себе си за Христовото благовестие. Правото на осиновяване на Авраам им е дадено и на тях, но осъществяването на това право зависи от волята на всеки отделен човек.

Второ: Ние четем в Библията, че Господ беше казал на Ребека, съпругата на Исаак, преди тя да роди близнаци, че по-големият близнак ще служи на по-малкия (Битие 25:23). И двамата бяха синове на един баща. Но Бог е знаел предварително, че клетките и гените ще се развият по различен начин във всеки един от тях. Въпреки това, Бог избра Яков, по-малкия и отхвърли по-големия брат Исав. Въпреки че Яков не бешее морално по-добър от Исав, той се радваше на възможността да вярва по-ефективно от Исав и се разкая искрено. Библията не споменава за такива качества при Исав. Това събитие ни обяснява, че изборът на човека, в зависимост от неговата предопределеност, зависи от всезнанието на Бога и собствената му воля.

Никой не може да обвинява Бога за това, че го е отхвърлил, защото не знаем тайните и наследството, което носим в телата ни. Бог е свят, праведен и безупречен в решенията си.

Някои теолози виждат, че изборът на Бога няма нищо общо с благосъстоянието на човека или делата му, но зависи само от решението на Твореца; и че човек не може да разпознае Божиите мотиви и намерения. Не всеки е съгласен с това мнение, защото нашият Бог е Баща, който е не само свят, но и любящ и състрадателен. По време на своето служение, Исус казва решаващите думи: "Моите овце слушат гласа Ми и Аз ги познавам, и те Ме следват. И Аз им давам вечен живот "(Йоан 10: 27-28). Не всеки чува гласа му, и не всеки, който чуе гласът му реагира на него, или да действа в съответствие с неговите заповеди. Има хора от един род, една нация и дори от едно семейство, които чуват Евангелието и не го разбират, а други се изпълват с радост и мир.

МОЛИТВА: O небесен Отче, ние ти благодарим, защото ти избра Исаак и Яков и ги направи предци на твоя син Исус, макар че те не са били в действителност светци. Моля укрепи вярата ни, за да можем да преодолеем,в твоето име, идващите трудности, както и злото в себе си, и да ни доведеш до смирение и себеотрицание, за да не се мислим за по-добри от другите.

ВЪПРОСИ:

  1. Какво е значението на избора на потомството на Исаак и Яков?
  2. Каква е тайната на Божия избор?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on October 26, 2015, at 04:22 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.2.109)