Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- John - 061 (Christ exists before Abraham)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula? -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

JOVAN - Svetlost svetli u tami
Proučavanje Evanđelja o Isusu Hristu po Jovanu

DEO 2 - Svetlost svetli u tami (Jovan 5:1 - 11:54)
C - Isusovo poslednje putovanje u Jerusalim (Jovan 7:1 - 11:54) Tema: Razdvanjanje svetlosti i tame
1. Isusove reči za vreme praznika senica (Jovan 7:1 – 8:59)

g) Hrist je postojao pre Avraama (Jovan 8:48-59)


JOVAN 8:48-50
48 Judeji mu rekoše, “Zar nismo u pravu kad kažemo da si ti Samarićanin i da si opsednut demonom?” 49 “Nisam opsednut demonom,” reče Isus, “nego ukazujem poštovanje svome Ocu, a vi mene ne poštujete. 50 Ne tražim slavu za sebe - ima ko je traži i ko sudi.”

Isus je skinuo maske ovim Judejima, pokazujući im da su u dosluhu sa Sotonskim duhom, time što ignorišu istinu.

Odmah posle ovog napada, zao duh je bio primoran da izađe na videlo. Umesto da su se pokajali i žalili nad svojim gresima, oni su otkrili svoj savez sa đavolom, i priznali da su hulili na takav način što su poricali Isusovo rođenje kroz Svetog Duha. Oni su ga nazvali Samarićaninom iz mešovite rase. Vesti o probuđenju Samarićana su stigle do Jerusalima, tako da su Judejski rasisti bili jako ljuti.

Jedna stranka je znala o Isusovim jevrejskim korenima, i insistirala je na tome da je On zaista Judejin. Međutim, ostali su insistirali na tome da je On činio čuda uz đavolju pomoć. Oni koji su bili opsednuti đavolom nisu bili svesni svog stvarnog stanja, već su tvrdili za Sveca Božijeg da je On opsednut đavolom. Na takav način je otac laži iskrivio njihove umove kako bi za ono što je belo rekli da je crno, i ono što je crno nazivali bi belim.

Isus je mirno odgovorio ovim duhovno slepim ljudima, govoreći, “Nema Sotone u meni; Ja sam ispunjen Svetim Duhom. Ni jedna zla varnica me ne navodi na svetovne želje. Ja sam prepun istine i ljubavi; Ja ne živim za sebe; Ja sam se odrekao sebe i ukazujem čast svom Ocu; to je moje razborito slavljenje. Ja vama objavljujem Božije ime, i posvećujem Oca svojim ponašanjem. Da, Ja otkrivam Božiju istinu vama, ali vi me mrzite, zbog toga što sam objavio da je Bog moj Otac. Zao duh u vama nema nameru da vas ostavi kako bi Duh Božiji preuzeo kontrolu. Vi ne želite da postanete deca Sveca, pa zato hulite na mene i priželjkujete moju smrt. Ja ne tražim slavu za sebe, zato što Ja zauvek prebivam u Ocu. On me brani, brine za mene, ukazuje mi čast i proslavlja me. On je taj koji će vam suditi zbog toga što mene odbacujete. Ko god odbacuje Onoga koji je rođen od Duha, dolazi pred Božiji sud. To je zbog toga što zao duh ispunjava one koji odbacuju, odvraćajući ih od toga da prihvate Spasitelja."

JOVAN 8:51-53
51 “Istinu vam kažem: ko se drži moje reči, neće videti smrti doveka.” 52 “Sad znamo da si opsednut demonom,” rekoše Judeji. Avraam je umro, a tako i proroci, a ti kažeš: ‘Ko se drži moje reči, neće okusiti smrti doveka.’ 53 Nisi valjda veći od našeg oca Avraama, koji je umro? A i proroci su pomrli. Za koga se to ti izdaješ?”

Isus iznosi sažetak njegovog Evanđelja, govoreći – svi koji čuju njegove reči, prihvate ih i čuvaju u svojim srcima, uvideće da će se ove reči pokazati moćne u njihovim životima. Oni će primiti večni život i nikada neće nestati. Za njih će smrt biti kapija koja vodi ka Bogu, njihovom Ocu, ne zbog njihove dobrote, već zato što su Hristove reči ostale u njima. Da li ste vi shvatili ovaj princip Božijeg Carstva? Svi oni koji ne čuvaju Isusove reči u svojim srcima padaju u greh i pod vlast Sotone. Oni koji se drže Evanđelja i njegove reči, žive zauvek.

Judeji su se uskomešali u gnevu, vičući, “Ti si Sotona, ti lažeš. Svi praoci vere su pomrli. Kako onda možeš reći da tvoje reči daruju večni život onima koji veruju u tebe? Da li si ti bolji od Stvoritelja, pošto pružaš život koji se ne završava smrću? Da li si ti veći od Avraama, Mojsija i Davida? Ti si sebe proglasio božanstvom.”

JOVAN 8:54-55
54 “Ako samog sebe proslavljam,” odgovori Isus, "moja slava nije ništa. Mene proslavlja moj Otac, za koga vi tvrdite da je vaš Bog. 55 Vi ga ne poznajete, ali ja ga poznajem. Kad bih rekao da ga ne poznajem, bio bih lažov kao i vi. Ali, ja ga poznajem i držim se njegove Reči.”

Isus im je mirno odgovorio, i otkrio im je suštinu svoga bića u još više detalja. On, Hrist, ne traži slavu za sebe. On je po prirodi već beskrajno slavan. Bog garantuje čast njegovog Sina, s obzirom da je Otac u Sinu, kroz njega se Božije očinstvo jasno vidi. Da, Judeji su tvrdili da je onaj Svemoćni njihov Bog, međutim, oni ga nisu uistinu poznavali. Njihov otac je bio Sotona koji se skrivao pod “nazivom Boga,” lažno koristeći to ime. Oni su se pretvarali da su religiozni, ali su bili prazni bez Duha ljubavi. Ko god poznaje Boga, voli kao što Bog voli njega. Iz tog razloga, koja god religija se poziva na to da je dovoljno ako se samo držimo za ime “Bog,” ne dokazuje punovažnost takvog načina života; tada je čitava veroispovest možda pogrešna. Bog je Otac, Sin i Sveti Duh. Sve osobine i ime- na božanske srži koje druge religije izgovaraju nisu ništa drugo do osnovne ideje. Božija istina leži u jedinstvu Trojstva. Zbog toga je Isus prekorio Judeje govoreći, “Vi ga ne poznajete. Vaši životi i misli su zasnovani na lažima. Vi ste slepi i ne vidite istinu.” Istovremeno, Isus je insistirao na tome da On poznaje Večnoga. Da nije tako, njegovo svedočanstvo o očinstvu bilo bi laž. Međutim, Isus je Judejima objavio istinitu sliku o Bogu.

JOVAN 8:56-59
56 “Vaš otac Avraam klicao je od radosti što će videti moj Dan – i video ga je i obradovao se.” 57 “Nemaš ni pedeset godina,” rekoše mu Judeji, “a video si Avraama!” 58 “Istinu vam kažem,” reče Isus, “pre nego što se Avraam rodio, Ja jesam!” 59 Tada oni pograbiše kamenje da ga bace na njega, ali Isus se sakri i izađe iz Hrama.

Pošto je Isus rekao Judejima da ne poznaju istinitog Boga, i da je Sotona ta pokretačka sila u njihovoj religioznosti, On je završio time što je otkrio svoju večnost, kako bi ga oni ili prihvatili ili odbacili. On je takođe otkrio svoje božanstvo jednim primerom od Avraama, pionira vere. Ovime nas je Isus obavestio da je Avraam živeo sa Bogom, i da se radovao Hristovom utelovljenju; jer time se obećanje koje je bilo dato Avraamu ispunjava, a to je da će njegovo seme biti blagoslov svim narodima.

Na to su Judeji bili zaprepašćeni, govoreći, “Ti si mlad čovek a govoriš da si video Avraama koji je živeo pre dve hiljade godina? Tvoj um mora da je bolestan.”

Isus im je odgovorio jednom kraljevskom rečenicom, “Pre nego što se Avraam rodio, Ja jesam!” Ovu tvrdnju je podržao time što je još dodao, “Istinu vam kažem,” kako bi oni shvatili da on jeste večni Bog, baš kao što je i njegov Otac. Pre ovoga, Krstitelj je objavio Hristovu večnost. Svetina nije shvatila njegovu istinu, niti su verovali da čovek može da bude večni Bog.

Oni su se prema Hristovom svedočanstvu ophodili kao da je to hula, napad na Boga, kao i nešto nemoguće; toliko da nisu želeli da čekaju na zvaničnu presudu, već su uzeli kamenje spremni da ga bace na njega. Kada su već bili spremni da ga kamenuju, On je nestao odatle. Mi ne znamo kako. Njegov čas još uvek nije došao. On je izašao kroz hramsku kapiju.

MOLITVA: Gospode Isuse, mi te slavimo; ti si večni Bog, veran i istinit, pun ljubavi. Ti ne tražiš slavu za sebe, već ukazuješ čast jedino Ocu. Izbavi nas od svakog ponosa, kako ne bismo upali u Sotonski greh. Pomozi nam da uvek posvećujemo ime našeg Oca na nebu, i kroz veru u tebe primimo večni život.

PITANJE:

  1. Zašto su Judeji hteli da kamenuju Isusa?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 12, 2012, at 10:05 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)