Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- John - 090 (Abiding in Christ)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula? -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

JOVAN - Svetlost svetli u tami
Proučavanje Evanđelja o Isusu Hristu po Jovanu

DEO 3 - Svetlost svetli u krugu Apostola (Jovan 11:55 - 17:26)
D - Oproštaj na putu za Getsimaniju (Jovan 15:1 - 16:33)

1. Ostajanje u Hristu donosi mnogo roda (Jovan 15:1–8)


JOVAN 15:1-2
1 "Ja sam pravi čokot, a moj Otac je vinogradar. 2 On odseca svaku lozu na meni koja ne donosi rod i svaku koja donosi rod obrezuje, da više roda donese."

Isus se posle večere spustio sa svojim učenicima sa Svete gore, prolazeći kroz kapije gradskih zidina u Kedronskoj dolini, i pe- njući se kroz vinograde ka Maslinskoj gori. Dok su putovali, Isus je još više svojim učenicima pojasnio značenje njihove vere i svrhu njihove ljubavi, koristeći lozu kao ilustraciju.

Isus je opisao Boga kao vinogradara, koji je sadio loze širom sveta. Jedna od njih bio je narod iz Starog Zaveta, kao što čitamo u Psalmu 80:8-16, i Isaiji 5:1-7. Bog nije bio zadovoljan ovom lozom, zato što ona nije donosila dobar rod. Zbog toga je Bog posadio novu mladicu u zemlju, svoga Sina rođenog od Duha, kako bi On postao prava Loza, i stvorio novu vrstu i novu generaciju koja će biti zdrava i koja će u izobilju donositi duhovni rod. Tema na koju je Isus ukazivao svojim učenicima bila je plod Svetog Duha u čovečanstvu, dragoceni plod duhovnih vrlina. On je znao da je ljudsko učenje bilo zavaravajuće – zver živi u čoveku, čekajući na nekoga ko će ga izazvati kako bi izgazio druge i proždreo. Isus je ovo rekao u ranoj fazi njegovog učenja, da samo On donosi plodove koji su Bogu prihvatljivi, i On je mirotvorac i graditelj Crkve.

Isus je najpre pokazao negativne tačke ove alegorije, da svakoga ko nije otvoren podstrecima ljubavi, ili ko ne donosi duhovni rod ili odbija da dozvoli da slatki sokovi od loze poteku ka njemu – Bog će odseći od loze kao beskorisnu granu. Ako Bog ne pronađe plod Evanđelja u vama, ili ne vidi smrt Hristovu i njegovo vaskrsenje u vama kao uticaj i rezultat, On će vas odseći od loze njegovog Sina.

Međutim, onog trena kada On vidi sok Svetog Duha, On će učvrstiti znakove rasta u vama, kao grane na lozi. On će ozeleneti i doneće roda. Vinogradar će odseći one delove koji su beskorisni, kako biste donosili još više ploda. Ovaj plod nije vaš, već plod Hrista koji je u vama. Mi smo beskorisne sluge, On je sve u svima. Da li ste znali da loza mora da se kreše svake jeseni, kako bi sledeće godine donela mnogo roda? Bog, takođe, odseca sve ljudske neuspehe, kako bi došao kraj vašoj tvrdoglavosti, i kako biste umrli grehu. Na taj način Hristov život u vama postaće uobličen ka zrelosti. Gospod ima mnogo načina kako bi vas spasio od vas samih. Događaji, neuspesi i problemi napadaće u pokušaju da vas slome. Nemojte živeti za sebe, već u Gospodu; postaćete osoba puna ljubavi kroz njegovu silu.

JOVAN 15:3-4
3 "Vi ste već čisti zbog Reči koju sam vam govorio. 4 Ostanite u meni, i ja ću u vama. Kao što loza ne može da donese rod sama od sebe ako ne ostane na čokotu, ne možete ni vi ako ne ostanete u meni.

Isus vam daruje utehu. Bog nas neće odseći od Loze zbog naše prirodne iskvarenosti i mnogih greha. Isus nam je prvobitno ponudio radikalno očišćenje, ispunjavajući nas ovime onda kada smo poverovali. Nemojte reći, "Ubuduće ćemo se čistiti našim ritualima i raznim oblicima molitve." On nas je očistio; On je taj koji nam je oprostio jednom za svagda i posvetio nas na krstu. Evanđelje odiše silom za očišćenje. Tako da nisu naši pokušaji, niti naša patnja ili naša zrelost ti koji nas čiste već jedino Božija reč. Baš kao što je Stvoritelj u početku stvorio čitav svet svojom rečju, na isti način Hrist stvara čistotu u nama, ako smo otvoreni njegovoj reči. Nije svečano krštenje ili Večera Gospodnja ta koja nas čisti, nego vera u Isusovu reč i naše sve dublje razmišljanje o njoj. Pročitajte barem neki deo Biblije svakoga dana, ako je moguće u isto vreme, u suprotnom, bez duhovne ishrane, nećete uspeti.

Isus se usredsredio na jedan pojam od koga zavisi naš rast i naša plodnost. To je OSTAJANJE. Ova reč se pojavljuje deset puta u 15. glavi. Mnoga značenja se mogu izvući iz ovog pojma – mi ostajemo u njemu i On u nama; postajemo sveti u ostajanju; njegova sila i životna snaga teku kroz nas. Sve dolazi od njega, i zbog toga moramo ostati u njemu. Ako odemo od njega, onda protok njegove ljubljene sile prestaje u nama. Ako se grana odlomi, čak i na trenutak, ona će uvenuti. Kako ružna slika jedne uvele i mrtve crkve. Najvitalnija molitva vernika jeste da tražimo da ostanemo u njemu. Da na takav način Gospod nastavi bez prekida da radi u nama da bismo rasli, donosili ploda i dela, i da nas drži u svom imenu dan i noć. Ostajanje nije od nas već je po milosti od Svetog Duha. Niko ne može sam od sebe da ostane u Hristu, ali možemo da mu zahvalimo na ovom daru, da ga zamolimo da nas održi u tom ostajanju i da drugi takođe mogu da ostanu u njemu.

MOLITVA: Gospode Isuse, ti si Božija sveta Loza u našoj zemlji. Iz tebe crpimo sve dobre vrline. Naša srca su izvor svakog zla. Zahvalni smo ti što si nas ti očistio kroz Evanđelje. Očuvaj nas u tvom imenu, kako bi snaga tvog Svetog Duha mogla neprekidno da rađa plodove ljubavi u nama. Bez tebe mi ne možemo ništa. Ojačaj odlučnost naše braće i sestara, da žive ne za sebe u slabosti, već da ostanu u tebi.

PITANJE:

  1. Na koji način Isus postaje istinska Loza?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 12, 2012, at 10:23 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)