Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- John - 079 (The Father glorified amid the tumult)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula? -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

JOVAN - Svetlost svetli u tami
Proučavanje Evanđelja o Isusu Hristu po Jovanu

DEO 3 - Svetlost svetli u krugu Apostola (Jovan 11:55 - 17:26)
A - Uvod u svetu nedelju (Jovan 11:55 - 12:50)

4. Otac proslavljen usred vreve (Jovan 12:27-36)


JOVAN 12:27-28
27 "Duša mi je sada uznemirena, i šta da kažem? ‘Oče, spasi me od ovog časa?’ Ne, jer zato sam i došao do ovog časa. 28 Oče, Proslavi svoje ime." Tada se sa neba začu glas, "Proslavio sam i opet ću proslaviti!"

Isus je propatio u srži svoga bića. On je Princ života, ali se ponizio kako bi ga smrt progutala. On je Gospod nad gospodarima, ali je dozvolio đavolu, vladaru područja smrti, da ga iskuša svom svojom snagom. Isus je naše grehe dobrovoljno poneo na sebi, kako bi umesto nas goreo u plamenu Božijeg gneva. On je Sin, oduvek jedno sa svojim Ocem kroz čitavu večnost. Radi našeg spasenja, njegov Otac ga je napustio, da bismo mi bili sjedinjeni sa njim u milosti. Niko ne može u potpunosti da shvati tu muku i bol koju su Sin i Otac doživeli. Jedinstvo Trojstva je podnosilo bol radi našeg otkupljenja.

Hristovo telo nije moglo da izdrži ovaj slamajući pritisak. On je zavapio, "Oče, spasi me od ovog časa." Tada je jasno u svom srcu čuo odgovor Duha, "Ti si rođen radi ovog časa. Ovaj čas je cilj večnosti. Čitavo stvorenje zajedno sa Ocem iščekuje ovaj trenutak, kada će se čovečanstvo izmiriti sa Bogom, stvorenje sa Stvoriteljem. U ovoj fazi će se ispuniti plan spasenja."

Na to, Isus je zavapio, "Oče, proslavi svoje ime!" Sin nije želeo da sluša glas tela. On se molio u skladu sa Svetim Duhom, "Da se sveti ime tvoje. Kako bi svet znao da ti nisi zastrašujući Bog, koji je negde daleko i ne mari, već Otac koji voli, koji sebe daje u Sinu da bi spasio bezbožnike i one koji nestaju."

Bog nije oklevao da odgovori na molbu svoga Sina. On je odgovorio sa neba. "Ja sam proslavio svoje ime u tebi. Ti si moj poslušni i ponizni Sin. Ko god vidi tebe, vidi mene. Ti si moj ljub- ljeni, koji je po mojoj volji. Ničemu drugom se ne radujem osim tebi zato što si podneo krst. Tvojom posredničkom smrću, Ja ću otkriti suštinu svoje slave usred oluja životnih tragedija. Ti na krstu objavljuješ značenje slave i istinske svetosti. To nije ništa drugo do ljubav i žrtva i potčinjavanje sebe onima koji to ne zaslužuju i koji su okorela srca."

Nebeski glas je nastavio jasno da odzvanja, "Ja ću ponovo proslaviti svoje ime, kada budeš ustao iz grobnice i vazneo se kod mene, da bi seo zajedno sa mnom u slavi, izlivajući moga Duha na svoje voljene. Tada će moje očinsko Ime biti uzvišeno novim rođenjem nebrojene dece kroz Svetog Duha. Njihovo postojanje ukazuje mi čast; njihovo časno ponašanje me posvećuje. Tvoja smrt na krstu je razlog rođenja Božije dece. Tvoje zastupanje u slavi će biti garancija uspeha Crkve. Jedino u tebi je Otac beskrajno proslavljen."

JOVAN 12:29-33
29 A narod, koji je onde stajao i slušao, reče da je zagrmelo. 30 Drugi rekoše, "Anđeo mu je govorio." A Isus im reče, "Ovaj glas se nije čuo radi mene, nego radi vas. 31 Sada je suđenje ovome svetu. Sada će vladar ovoga sveta biti izbačen napolje. 32 A ja – kad budem podignut sa zemlje – sve ću ljude privući k sebi." 33 To reče da označi kakvom smrću će umreti.

Narod oko Isusa nije bio svestan da Isus razgovara sa Bogom, već su pomislili da je to bio zvuk grmljavine. Oni nisu bili u mogućnosti da razaznaju ili primete da je Bog ljubav, niti su čuli njegov nežni glas, a nisu ni shvatili da je otkrivenjem Božije slave u Sinu započeo sud čitavom svetu.

Sotona je izgubio vlasništvo nad svojim robovima, pošto je Hrist bio podignut na krst i dao nam je život kroz svoju smrt. Zli je bio lišen svojih moći zato što se Sin potčinio Očevoj volji. Isus je đavola nazvao Princem ovoga sveta, na osnovu činjenice da se čitav svet nalazio u njegovom domenu. Uprkos ovoj bolnoj i gorkoj realnosti, Isus nije oklevao već je udario Sotonu mačem svoje pravednosti, zadajući mu smrtonosan udarac. Mi smo sada slobodna deca u Isusovom imenu.

Mi smo privučeni njegovom krstu. Sotona ga je prezirao do te mere da nije dozvolio da Isus umre na zemlji ili u svom krevetu, već ga je podigao da umre na krstu sramote. Međutim, baš kao što je zmija u Mojsijevo vreme bila podignuta u pustinji svedočeći o kraju Božije kazne za vernike, na isti način i krst sakuplja sav sud na Hristova pleća. Bog ne osuđuje one koji gledaju na Razapetoga. Naša vera u Hrista nas razapinje zajedno sa njim i sjedinjuje nas u njegovoj smrti. Mi smo umrli grehu i živimo za pravednost.

Naš spoj sa Hristom pridružuje nas njegovoj sili i slavi. Baš kao što je on pobedio greh i smrt u svetosti, tako će nas On voditi za sobom i privlačiti njegovoj slavi. Svi oni koji veruju u njega nikada neće propasti, već će imati večni život.

JOVAN 12:34
34 Tada mu narod reče, "Čuli smo iz Zakona da Hristos ostaje doveka. Kako onda govoriš da Sin čovečiji treba da bude podignut? Ko je taj Sin čovečiji?"

Judeji su pokušali da prisile Isusa, tražeći logičan i jasan dokaz, kako bi izbegli istragu njegove originalnosti. Oni su znali teološko tumačenje Knjige Danila, 7. poglavlje, gde je Mesija nazvan Sinom čovečijim i Sudijom čitavog sveta. Međutim, oni su i dalje želeli da čuju od njega tvrdnju božanskog usinjenja. Oni nisu ovo činili kako bi se napregli i usudili da poveruju, oni će radije pružiti neko površno verovanje, ako bi On dokazao da jeste ono što i tvrdi. Neki od njih su bili neprijatelji sa zlim namerama, koji su želeli da ga uhvate u zamku pod optužbom hule, ako bi izričito rekao za sebe da je On Sin čovečiji. Isus se nije razotkrio istraživačima na logične načine, umesto toga On se otkriva jednostavnim vernicima, koji su se odazvali na magnetnu privlačnost Svetog Duha, i koji priznaju da Sin čovečiji jeste Božiji Sin, još pre nego što vide neki logičan dokaz.

JOVAN 12:35
35 "Svetlost će još samo kratko biti među vama," reče im Isus. "Hodajte dok imate svetlost da vas ne obuzme tama. Jer, ko hoda u tami, ne zna kuda ide."

Isus je Svetlost sveta, a da bi zapazili svetlost nisu nam potrebna nikakva detaljna objašnjenja. Ona se može zapaziti zato što obični ljudi mogu da vide svetlost, i mogu je razlikovati od tame. Dok god je dan, čovek može da putuje, hoda ili trči. Noću, osoba ne može da radi. Dok Sunce sija, vreme je za rad i aktivnosti. Isus je rekao Judejima da je još samo malo vremena preostalo za njih da uđu u njegov krug Svetlosti, ako to žele. To vreme zahteva odluku, predaju i čvrstinu.

Međutim, svako ko odbaci svetlost, ostaje u tami, i ne poznaje njegov put. Isus je ovo još ranije predskazao Judejima, da će lutati u tami, bez puta ili cilja ili nade. Ovakvu tamu ne treba pomešati sa fizičkom tamom koja se nalazi izvan nas. To je unutrašnja tama, koju zao duh stvara u čoveku. Na taj način on postaje tmuran u sebi čitavog svog života. Ko god se ne potčini Hristu, obuzima ga tama. Da li vidite zašto su neke "hrišćanske" nacije postale izvor tame u svetu? Nije svako ko je rođen kao "hrišćanin" potčinio svoj život Hristu. Samo je nekolicina onih koji su obnovljeni hrišćani. Tama obuzima sve one koji ne uđu u oblast svetlosti. Vi nećete moći automatski da nasledite blagoslove Evanđelja od svojih roditelja. Na vama je da prihvatite, odazovete se i potčinite Hristu.

JOVAN 12:36
36 "Dok imate svetlost, verujte u svetlost da budete sinovi svetlosti." Kad je to izgovorio, ode i sakri se od njih.

Vaša veza sa Hristom kroz veru će vas promeniti na jedan radikalan način. Evanđelje odaje zrake Božije slave, koji su mnogo moćniji od atomskih zraka. Međutim, dok nuklearni zraci uništavaju, Hristovi zraci stvaraju večni život u nama, tako da vernik postaje dete svetlosti i svetionik mnogima. Da li ste vi ušli u prostranstvo Hristovog zagrljaja, ispunjenog istinom, čistotom i ljubavlju? Isus vas poziva iz vaše tame da uđete u njegovu veličanstvenu svetlost i da budete sveti.

Pošto je izneo ovu propoved pre svog ulaska u Jerusalim, On nije na silu preuzeo vlast niti je napao oružjem Rimljane ili Iroda. Njegova bitka je bila završena i bližio se sud čitavom svetu. Svetlost svetli u tami; vernici će biti spaseni, a nevernici izgubljeni. Konflikt između neba i zemlje je dostigao vrhunac. Bog ne primorava ljude da veruju. Da li ste vi postali dete svetlosti ili ste još uvek rob tame?

MOLITVA: Zahvalni smo ti, Gospode Isuse, zato što si nam se otkrio kao Svetlost sveta. Privuci nas zracima tvog milosrđa, učini nas milosrdnima. Odvrati naš pogled od novca, vlasti i svetskih pobeda, kako bismo mogli na praktičan način da te sledimo, i živimo kao deca tvoje svetlosti.

PITANJE:

  1. Šta se podrazumeva pod time da smo postali sinovi svetlosti?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 12, 2012, at 10:16 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)