Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- John - 022 (People lean towards Jesus; Need for a new birth)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

JOVAN - Svetlost svetli u tami
Proučavanje Evanđelja o Isusu Hristu po Jovanu

DEO 1 - Sinjanje božanske svetlosti (Jovan 1:1 - 4:54)
C - Hristova prva poseta Jerusalemu (Jovan 2:13 - 4:54) -- Tema: Šta je pravo slavljenje boga?
2. Isus razgovara sa Nikodimom (Jovan 2:23 – 3:21)

a) Ljudi naginju ka Isusu (Jovan 2:23-25)


JOVAN 2:23-25
23 A dok je za Praznik Pashe bio u Jerusalimu, mnogi videše znamenja koja je činio i poverovaše u njegovo ime. 24 Ali, sam Isus njima nije verovao jer ih je sve poznavao.

Za vreme Pashe, narod je doša u Jerusalim, centar za proslavljanje Boga. Oni su razmišljali o Jagnjetu koje je zaštitilo njihove pretke od Božijeg suda, tako da su delili meso prinetih žrtava u svojim obrocima.

Isus, Božije izabrano Jagnje, je došao u Jerusalim i učinio je mnoga znamenja, pokazujući svoju ljubav i moć. On je time privukao pažnju naroda i njegovo ime se čulo sa mnogih usana; oni su šaputali, "Da li je On prorok, ili Ilija preteča, ili možda čak i Mesija?" Mnogi su bili privučeni njemu, i verovali su da je On došao od Boga.

Isus je mogao da vidi u njihova srca, ali nikoga od njih nije izabrao za učeništvo. Oni još uvek nisu otkrili njegovu božansku stranu, već su razmišljali po svetskim merilima. U njihovim mislima je bila sloboda od Rima, prigodne karijere i lagodna budućnost. Isus je poznavao sve ljude; ni jedno srce nije bilo skriveno od njegovog pogleda. Niko od njih nije iskreno tražio Boga. Da su oni iskreno tragali za Bogom, bili bi kršteni u Jordanu, priznavajući svoj greh u pokajanju.

Hrist poznaje vaše srce, vaša maštanja, vaše molitve i grehe. On poznaje vaše misli i njihove izvore. On shvata da želite pristojan život i pravednost. Kada će vaš ponos biti uzdrman? I kada ćete se okrenuti od uzvisivanja svoje ličnosti, kako biste bili ispunjeni Svetim Duhom?


b) Potreba za ponovnim rođenjem (Jovan 3:1-13)


JOVAN 3:1-3
1 A među farisejima je bio čovek po imenu Nikodim, judejski poglavar. 2 On dođe k Isusu noću i reče mu, "Rabi, znamo da si od Boga došao kao učitelj jer niko ne može da čini znamenja koja ti činiš ako Bog nije s njim. 3 "Istinu ti kažem," reče mu Isus, "ako se čovek ne rodi ponovo, ne može da vidi Božije carstvo."

Iz naroda se pojavio neko po imenu Nikodim, on je bio duboko pobožan i ugledan, jedan od sedamdesetorice u Sinedrionu. On je prepoznao silu Božiju koja deluje u Hristu. Možda je on poželeo da izgradi most između ovog novog proroka i jevrejske skupštine. Istovremeno, on se plašio prvosveštenika i običnog naroda. On nije bio siguran u vezi Isusa kao osobe. On je došao Isusu potajno u mraku, želeći da ispita Isusa pre nego što se priključi njegovom krugu.

Pripisujući mu naziv "učitelj," Nikodim je izrazio gledište većine, koji su videli Hrista kao nekoga ko je poučavao Pismo sa grupom sledbenika. On se slagao sa tim da je Isus bio poslat od Boga, i da je to bilo potvrđeno znacima. On je priznao, "Mi verujemo da je Bog sa tobom i da te podržava. Možda si ti Mesija?" Ovo je bilo više kao neko priznanje koje se podrazumeva.

Isus je odgovorio na njegovo pitanje, ne oslanjajući se u potpunosti na ovo posredovanje između vođa naroda i Hrista. On je video Nikodimovo srce koje luta, njegove grehe i njegovu čežnju za pravednošću. On je mogao da mu pomogne tek kada bude istakao njegovo duhovno slepilo. Uprkos Nikodimovoj pobožnosti, on zapravo nije istinski poznavao Boga. Isus je bio otvoren sa njim i rekao mu je, "Svakako ni jedan čovek ne može poznavati Boga kroz svoj trud; njemu je potrebna obnova Svetim Duhom."

Ova objava je bio Hristov sud nad teološkim studijama i naukama koje su bile zasnovane isključivo na logici. Zato što poznavanje Boga ne dolazi od intelektualnih predavanja, već kroz ponovno rođenje. Na radiu, za razliku od televizora, možete da okrećete dugmiće koliko god želite, ali nećete dobiti nikakvu sliku. Slike zahtevaju uređaj koji se potpuno razlikuje od radia. Na isti način, prirodan čovek, uprkos njegovoj pobožnosti i aktivnosti, ne može da vidi Boga kroz misli ili osećanja. Ovakvo duhovno ostvarenje zahteva revoluciju, nebesko rođenje i novo stvorenje.

JOVAN 3:4-5
4 "Kako može čovek da se rodi kad je star?" upita Nikodim. "Ne može, valjda, drugi put da uđe u utrobu svoje majke i da se rodi!" 5 "Istinu ti kažem," odgovori mu Isus, "ako se čovek ne rodi od vode i Duha, ne može da uđe u Božije carstvo."

Hristov odgovor, koji nagoveštava Nikodimovo nepoznavanje Boga, ga je zbunio. On nije do tada čuo za drugo rođenje. Kada je ovo čuo bio je zbunjen sugestijom da jedan star čovek može ponovo da se vrati u utrobu svoje majke. Ovakva reakcija zasnovana na čulnom iskustvu ukazuje na kratkovidost. On nije shvatao da Bog Otac može rađati decu svojim Svetim Duhom.

Isus voli Nikodima; pošto ga je doveo do toga da prizna kako on ne zna put do Božijeg Carstva, Isus je naglasio tu činjenicu potvrđujući da je On Istina. Mi moramo da verujemo da ne možemo ući u Carstvo bez drugog rođenja, to je jedini uslov.

Šta je to drugo rođenje? To je rođenje, a ne samo pojam, i ne proizlazi iz ljudskog truda, s obzirom da niko ne može samog sebe da rodi, Bog postaje roditelj i Onaj koji daje život. Ovo duhovno rođenje je milost, ne samo preinačenje karaktera, niti društvena disciplina. Svi su zli od svojih najranijih dana, i nemaju nikakvu nadu za poboljšanjem. Duhovno rođenje je ulazak Božijeg života u čovečanstvo.

Na koji način dolazi do toga? Isus je rekao Nikodimu, to se postiže vodom i Duhom. Voda govori o Jovanovom krštenju i posudama za očišćenje na venčanju. Članovi Starog Saveza su znali da potreba vode pri verskim obredima pranja ruku i tela je znak očišćenja od greha. Kao da je Isus govorio, "Zašto ne odeš dole do Krstitelja, priznaš svoje grehe i krstiš se?" Na drugom mestu Isus je rekao, "Ako neko želi da ide za mnom, neka se odrekne samog sebe, uzme svoj krst i krene za mnom." Brate, priznaj svoju krivicu, prihvati Božiji sud nad svojim grehom. Ti si iskvaren i propadaš.

Isus se nije zadovoljio vodenim krštenjem, već je pokajnike krštavao Svetim Duhom kako bi stvorio novi život u onima koji su skrušena srca. Posle njegovog raspeća, saznajemo da je naša savest očišćena njegovom krvlju. Ovo čišćenje je delo Svetog Duha. Kada Duh privuče čoveka, on postaje ispunjen večnim životom i njegovim plodovima; on postaje dobar čovek koga Isus vodi. Za ovu transformaciju je potrebno vreme; baš kao što se i fetus razvija u utrobi majke da bi na kraju bio rođen. Takvo je isto i drugo rođenje kod vernika.

Isus je ovo postavio za cilj svog propovedanja, za temu Božijeg Carstva. Dakle, kakvo je onda ovo Carstvo? To nije neki politički pokret, niti neka ekonomska teorija, već zajedništvo nanovo rođenih sa Ocem, Sinom i Svetim Duhom. Blaženi Duh se spušta na njih, dok oni prianjaju uz Hrista, i priznaju njega za svog Kralja kome će se pokoravati.

MOLITVA: Gospode Isuse, hvala ti za moje ponovno rođenje koje je samo po milosti. Ti si otvorio moje duhovne oči. Dopusti mi da prebivam u tvojoj ljubavi. Otvori oči onima koji te iskreno traže, da spoznaju svoj greh i priznaju ga, da budu obnovljeni silom tvoga Svetog Duha, počivajući na tvojoj prolivenoj krvi, kako bi mogli da uđu u trajno zajedništvo sa tobom.

PITANJE:

  1. Koja je razlika između Nikodimove pobožnosti i Hristovih ciljeva?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 12, 2012, at 09:33 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)