Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- John - 021 (Cleansing of the Temple)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

JOVAN - Svetlost svetli u tami
Proučavanje Evanđelja o Isusu Hristu po Jovanu

DEO 1 - Sinjanje božanske svetlosti (Jovan 1:1 - 4:54)
C - Hristova prva poseta Jerusalemu (Jovan 2:13 - 4:54) -- Tema: Šta je pravo slavljenje boga?

1. Pročišćavanje Hrama (Jovan 2:13-22)


JOVAN 2:13-17
13 Približavala se judejska Pasha pa Isus ode u Jerusalim. 14 U Hramu zateče prodavce volova, ovaca i golubova, i menjače novca koji su onde sedeli 15 pa od užadi napravi bič i sve ih, zajedno s ovcama i volovima, istera iz Hrama. Menjačima razbaca novac i isprevrta stolove, 16 a prodavcima golubova reče, "Nosite to odavde i ne pravite pijacu od doma moga Oca!" 17 A njegovi učenici se prisetiše da je zapisano, "Izješće me revnost za tvoj dom."

Isus je otišao u Jerusalim povodom velikog praznika - Pashe, kada se stotine hiljada jevreja okupljalo iz svih krajeva sveta. To su činili da bi prinosili jaganjce na žrtvu prisećajući se kako je Bog odvratio svoj gnev od njih zbog Pashalnog Jagnjeta. Bez prolivanja krvi nije bilo opraštanja greha. A bez izmirenja, slavljenje Boga je besmisleno. Dakle, Isus je na simboličan način uklonio njihov greh na Jordanu. On je umesto njih prihvatio krštenje smrću, znak da je na sebi poneo Božiji gnev. On je znao duboko u sebi da je On to izabrano Jagnje Božije.

Kada je ušao u grad i krenuo ka dvorištu hrama, On nije bio impresioniran raskošnom građevinom, već je duboko razmišljao o spasenju čovečanstva kroz njegovu žrtvu. Na njegovo iznenađenje, On nije pronašao nikakav osećaj spokojstva u tom hramu gde su proslavljali Boga. Ono što je tamo zatekao bila je prašina i graja, mukanje krava, prepirka trgovaca i krvarenje životinja. On je takođe čuo povike menjača novca koji su stranu valutu menjali u jevrejski novac, kako bi hodočasnici mogli da plate svoje dugove.

Buka u hramu je ukazivala na to da se pravednost može kupiti novcem i posebnim trudom. Hodočasnici su pretpostavljali da se milost i pravednost može kupiti ritualima i prilozima, još uvek nesvesni da se spasenje ne može zaraditi dobrim delima.

Na sve to Isus je pokazao svoj pravedni gnev. Revnost za pravim slavljenjem Boga navela ga je na to da izbaci trgovce stokom i razbaca im novac po prašini. Ne čitamo nigde da je On udario bilo koga, ali je njegov glas govorio o udarcima koje će Bog naneti onima koji ne žele da popuste pred njegovim veličanstvom. Ne postoji nikakva pobožnost na zemlji koja je ugodna Bogu, osim slomljenih srca koja su se prepustila Svecu.

Isus je tugovao nad ljudskom ravnodušnošću prema Božijoj svetosti. To zanemarivanje i neznanje koje se moglo videti u površnoj religioznosti pokazuje tamu koja je obavijala srca i umove, iako je Zakon bio dat 1300 godina ranije. Videvši sve to, Isus je pokazao božanski gnev i svetu revnost da očisti ovaj centar za proslavljanje Boga. Taj centar je odražavao stanje čitavog naroda. On je zahtevao reformaciju u srži religije, u radikalnoj promeni ljudskog stava prema Bogu.

JOVAN 2:18-22
18 Tada ga Judeji upitaše: "Kojim znamenjem ćeš nam dokazati da ovo smeš da činiš?" 19 "Porušite ovaj hram," odgovori im Isus, "i ja ću ga ponovo podići za tri dana." 20 "Ovaj Hram je građen četrdeset šest godina," rekoše Judeji, "a ti ćeš ga za tri dana podići!" 21 Ali, hram o kome je on govorio bilo je njegovo telo. 22 Kad je ustao iz mrtvih, njegovi učenici se setiše šta je rekao pa poverovaše Pismima i rečima koje je Isus izgovorio.

Sveštenici su znali za čišćenje hrama i jadikovanje trgovaca, tako da su pohrlili Isusu i upitali ga, "Ko ti je dao pravo da ovo činiš?" Ko te je poslao? Daj nam čvrst dokaz svog autoriteta." Oni se nisu protivili čišćenju; osećali su da Isus nije tako postupio zbog ljudskog gneva, već zbog svete revnosti za ukazivanjem časti Božijem domu, kako bi povratio narodu Duh slavljenja u istini; umesto toga oni su želeli da ustanove razloge i motive koji su ga pokretali. Stoga, Isus je postao neprijatelj u njihovim očima, zato što je težio da reformiše hram ne obraćajući se za zaštitu njihovoj svešteničkoj organizaciji.

Isus ih je prekorio zbog njihovog licemernog štovanja, zato što su više volelil vrevu poštovalaca u masi, i silu bogatstva od spokojstva Božijeg prisustva. Predviđajući budućnost, Isus je video uništenje hrama kao rezultat njihovog površnog slavljenja i njihove neukosti. Organizovani religiozni rituali i već predviđeni pokreti ne spasavaju ljude, već srca koja su promenjena Božijom spasonosnom istinom su ta koja donose preokret.

To spasonosno prisustvo je utelovljeno stajalo među njima. Isus je pravi Hram. Bog je u Hristu bio prisutan tamo. Kao da je Isus želeo da kaže, "Uništite hram mog tela, zato što ne možete da podnesete moju revnost za Boga. Vi ćete učiniti ono nemoguće i uništićete ovaj Hram, ali Ja ću podići to telo za tri dana; Ja ću ustati iz grobnice. Vi ćete me ubiti, ali Ja sam živ, jer Ja sam Život, Bog u telu. Vi me ne možete ubiti." Time je Isus objavio njegovo nesumnjivo vaskrsenje. To vaskrsenje je do dana današnjeg ostalo kao najveće od svih njegovih čuda.

Delegati koje je prvosveštenik poslao nisu razumeli ovu parabolu o hramu. Oni su zurili u mermerne stubove i pozlaćene svodove, i pretpostavili da je Isus hulio na božansko prebivalište, koje je Irod izgradio za 46 godina. Oni su govorili o kamenju, a On je mislio na svoje telo. Ove neophodne diskusije na početku njegove službe ponovo su isplivale na njegovom suđenju pred Sinedrionom, izokrenute uz pomoć lažnih svedoka.

Očigledno je da Starozavetni ljudi nisu uspeli da shvate osećaj nove vere koju je Hrist pokrenuo. Čak ni učenici nisu razumeli dublja značenja ove nove religije, sve do Isusove smrti i vaskrsenja. Tada su shvatili da je Sin okajao grehe a zatim vaskrsao.

Danas, On je sa nama u duhovnom Hramu čiji smo mi sastavni deo kao živo kamenje. Sveti Duh je prosvetlio učenike kako bi otkrili značenja drevnih Pisama, razotkrivenih u Isusovim rečima. Oni su ostali čvrsti u svojoj veri, i zajedno su postali Božiji Sveti Hram.

MOLITVA: O, Gospode Isuse, ti si Božije prebivalište, i mesto sastajanja između Boga i grešnika. Pomozi nam da primenjujemo pokajanje i proslavljamo Boga i da budemo ispunjeni tvojom puninom, kako bismo zajedno bili Hram Duha Svetoga, i veličali Oca u svakom trenutku.

PITANJE:

  1. Zašto je Isus posetio hram i isterao trgovce?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 12, 2012, at 09:33 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)