Previous Lesson -- Next Lesson
a) Οι άνθρωποι γέρνουν προς τον Ιησού (Ιωάννης 2:23-25)
ΙΩΑΝΝΗΣ 2:23-25
23 Κατά την παραμονή του Ιησού στα Ιεροσόλυμα για τη γιορτή του Πάσχα πολλοί πίστεψαν σ’ αυτόν, βλέποντας τα θαύματα που έκανε. 24 Ο Ιησούς όμως δεν τους εμπιστευόταν, γιατί τους ήξερε όλους καλά. 25 Δε χρειαζόταν να τον πληροφορήσει κανείς για έναν άνθρωπο, γιατί αυτός ήξερε καλά τι είχε καθένας μέσα του.
Το Πάσχα πλήθη ήρθαν στην Ιερουσαλήμ, στο κέντρο της λατρείας. Σκέφτονταν τον Αμνό που προστάτεψε τους προγόνους τους από την κρίση του Θεού, έτσι μοιράζονταν το κρέας των θυσιών στα γεύματα τους.
Ο Ιησούς, ο ορισμένος Αμνός, είχε έρθει στην Ιερουσαλήμ και έκανε πολλά θαύματα, δείχνοντας την αγάπη Του και τη δύναμη Του. Ως αποτέλεσμα, είχε γίνει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος του πλήθους και το όνομα Του ήταν στα χείλη πολλών. Ψιθύριζαν «Είναι ένας προφήτης ή ο Ηλίας ο προάγγελος ή ίσως ο Μεσσίας;» Πολλοί ελκύονταν κοντά Του και πίστευαν ότι είχε έρθει από τον Θεό.
Ο Ιησούς είδε μέσα στις καρδιές τους αλλά δεν διάλεξε κανένα απ’ αυτούς για μαθητές Του. Δεν είχαν ανακαλύψει ακόμη τη θεότητα Του αλλά σκέφτονταν με κοσμικό τρόπο. Στο μυαλό τους ήταν η ελευθερία από την Ρώμη, οι κατάλληλες καριέρες και το άνετο μέλλον. Ο Ιησούς ήξερε όλους τους ανθρώπους. Καμιά καρδιά δεν κρύβονταν από τα μάτια του. Ούτε ένας επιζητούσε τον Θεό ειλικρινά. Αν είχαν επιζητήσει τον Θεό ειλικρινά, θα είχαν βαπτιστεί στον Ιορδάνη ομολογώντας την αμαρτία τους και μετανοώντας.
Ο Χριστός ξέρει την καρδιά σου, τις σκέψεις, τις προσευχές σου και τις αμαρτίες σου. Ξέρει τις σκέψεις σου και τις πηγές τους. Συνειδητοποιεί ότι επιθυμείς μια ζωή αξιοπρέπειας και δικαιοσύνης. Πότε θα ταρακουνηθεί η υπερηφάνεια σου; Και πότε θα στρέψεις το βλέμμα σου από την αυτοεκτίμηση σου για να γεμίσεις με το Άγιο Πνεύμα;
b) Η ανάγκη για μια νέα γέννηση (Ιωάννης 3:1-13)
ΙΩΑΝΝΗΣ 3:1-3
1 Κάποιος από τους Φαρισαίους, που λεγόταν Νικόδημος, άρχοντας των Ιουδαίων, 2 ήρθε στον Ιησού νύχτα και του είπε: «Διδάσκαλε, ξέρουμε πως ο Θεός σε έστειλε να διδάξεις· γιατί κανείς δεν μπορεί να κάνει αυτά τα θαύματα που κάνεις εσύ, αν ο Θεός δεν είναι μαζί του». 3 Ο Ιησούς του είπε: «Σε βεβαιώνω, πως αν δε γεννηθεί κανείς ξανά, δεν μπορεί να δει τη βασιλεία του Θεού.
Μέσα από τα πλήθη εμφανίστηκε κάποιος που λεγόταν Νικόδημος. Ήταν βαθιά θρησκευόμενος και εξέχουσα προσωπικότητα, ένας από τους εβδομήντα στο Συνέδριο. Αναγνώριζε την δύναμη του Θεού που ήταν ενεργή στον Χριστό. Ίσως επιθυμούσε να χτίσει μια γέφυρα ανάμεσα στο νέο προφήτη και στο Εβραϊκό Συνέδριο. Την ίδια στιγμή φοβόταν τον αρχιερέα και τον λαό. Δεν ήταν βέβαιος για το πρόσωπο του Ιησού. Ήρθε στον Ιησού μυστικά στο σκοτάδι, επιθυμώντας να ελέγξει τον Ιησού πριν να γίνει μέλος του κύκλου Του.
Αποδίδοντας τον τίτλο «δάσκαλε», ο Νικόδημος εξέφραζε μια άποψη της πλειοψηφίας που είδε τον Χριστό σαν κάποιον που δίδασκε τις Γραφές με μια ομάδα ακολούθων. Συμφωνούσε ότι ο Ιησούς στάλθηκε από τον Θεό, επιβεβαιωμένος από τα θαύματα. Ομολόγησε «Πιστεύουμε ότι ο Θεός είναι μαζί σου και σε κρατά. Μπορεί να είσαι ο Μεσσίας;». Αυτό ήταν περισσότερο μια έμμεση παραδοχή.
Ο Ιησούς απάντησε την ερώτηση του, χωρίς να βασίζεται σ’ αυτόν τον μεσολαβητή ανάμεσα στους αρχηγούς του λαού και τον ίδιο. Είδε την ξεστρατισμένη καρδιά, τις αμαρτίες του και την επιθυμία του Νικόδημου για δικαιοσύνη. Θα μπορούσε να τον βοηθήσει μόνο αφού έδειχνε την πνευματική του τύφλωση. Παρά την ευσέβεια του Νικόδημου, ο ίδιος δεν γνώριζε πραγματικά τον Θεό. Ο Ιησούς ήταν ειλικρινής μαζί του και του είπε «Σίγουρα κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να γνωρίσει τον Θεό με τις δικές του προσπάθειες. Χρειάζεται την αναγέννηση του ουράνιου Πνεύματος».
Αυτή η απόφαση ήταν η κρίση του Χριστού για θεολογικές μελέτες και δόγματα που βασίζονται στην λογική μόνο. Γιατί η γνώση του Θεού δεν έρχεται με ευφυείς ομιλίες, αλλά με την νέα γέννηση. Σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό, αντίθετα με την τηλεόραση, μπορεί να γυρίζεις κουμπιά όπως επιθυμείς αλλά δεν μπορείς να έχεις καμιά εικόνα. Οι εικόνες απαιτούν διαφορετικό πακέτο από το ραδιόφωνο. Έτσι και ο φυσικός άνθρωπος, παρά την ευσέβεια και την δραστηριότητα του δεν μπορεί να δει τον Θεό ούτε με τη σκέψη ούτε με το συναίσθημα. Αυτή η πνευματική συνειδητοποίηση απαιτεί μια επανάσταση, μια ουράνια γέννηση και ένα νέο κτίσμα.
ΙΩΑΝΝΗΣ 3:4-5
4 Τον ρώτησε ο Νικόδημος: «Πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος ηλικιωμένος πια να γεννηθεί ξανά; Μήπως μπορεί να μπει στην κοιλιά της μάνας του και να γεννηθεί άλλη μια φορά;» 5 Ο Ιησούς του απάντησε: «Σε βεβαιώνω πως αν κανείς δε γεννηθεί απ’ το νερό κι από το Πνεύμα, δεν μπορεί να μπει στη βασιλεία του Θεού.
Η απάντηση του Χριστού που υπονοούσε άγνοια του Θεού από πλευράς του Νικόδημου τον μπέρδεψε. Δεν είχε ακούσει για δεύτερη γέννηση. Ακούγοντας το απόρησε με τον υπαινιγμό ότι ένας ηλικιωμένος άνδρας μπορούσε να μπει πάλι πίσω στην μήτρα. Αυτή η απάντηση βασισμένη στην εμπειρία των αισθήσεων δείχνει κοντόφθαλμη προσέγγιση. Δεν καταλάβαινε ότι ο Θεός Πατέρας μπορεί να αναγεννήσει τα παιδιά του με το Πνεύμα.
Ο Ιησούς αγαπούσε τον Νικόδημο. Αφού τον οδήγησε να ομολογήσει ότι δεν ήξερε το δρόμο για την Βασιλεία του Θεού, έδωσε έμφαση στο γεγονός με το να βεβαιώσει ότι Αυτός ήταν η Αλήθεια. Πρέπει να πιστέψουμε ότι δε μπορούμε να μπούμε στην Βασιλεία χωρίς μια δεύτερη γέννηση, τον μόνο όρο.
Τι είναι η δεύτερη γέννηση; Είναι μια γέννηση, όχι μια ιδέα, ούτε προέρχεται από τις προσπάθειες του ανθρώπου, αφού κανείς δε μπορεί να γεννήσει τον εαυτό του. Ο Θεός γίνεται ο γονιός και ο δωρητής της ζωής. Αυτή η πνευματική γέννηση αποτελεί μια χάρη, όχι απλά μια βελτίωση του χαρακτήρα, ούτε μια κοινωνική πειθαρχία. Όλοι είναι μοχθηροί από τα πρώτα τους χρόνια, και χωρίς ελπίδα για βελτίωση. Η πνευματική γέννηση είναι η είσοδος της ζωής του Θεού στην ανθρωπότητα.
Πώς προκύπτει αυτό; Ο Ιησούς είπε στον Νικόδημο ότι επιτυγχάνεται με το νερό και το Πνεύμα. Το νερό είναι αναφορά στη βάπτιση του Ιωάννη και στις στάμνες καθαρισμού στον γάμο. Μέλη της Παλαιάς Διαθήκης ήξεραν ότι η ανάγκη νερού για καθαρισμό ήταν σημάδια καθαρισμού από την αμαρτία. Σαν να έλεγε ο Ιησούς, «Γιατί δεν πηγαίνεις κάτω στον Βαπτιστή, να ομολογήσεις τις αμαρτίες σου και να βαπτιστείς;» Σε άλλο σημείο ο Ιησούς είπε, «Όποιος θέλει να με ακολουθήσει, ας απαρνηθεί τον εαυτό του, ας σηκώσει το σταυρό του κι ας με ακολουθεί». Αδερφέ ομολόγησε την ενοχή σου, δέξου την κρίση του Θεού για την αμαρτία σου. Είσαι διεφθαρμένος και πεθαίνεις.
Ο Ιησούς δεν ήταν ικανοποιημένος με την βάπτιση με νερό αλλά βάπτιζε τους μετανοημένους με το Άγιο Πνεύμα για να δημιουργήσει μια νέα ζωή μέσα στους θλιμμένους. Μετά την σταύρωση του μαθαίνουμε ότι ο καθαρισμός των συνειδήσεων μας γίνεται με το αίμα Του. Αυτός ο καθαρισμός γίνεται με το έργο του Αγίου Πνεύματος. Όταν ο άνθρωπος ελκύεται από το Πνεύμα, γεμίζει με την αιώνια ζωή και τους καρπούς της. Γίνεται ένας καλός άνθρωπος που οδηγείται από τον Ιησού. Αυτή η μεταμόρφωση παίρνει χρόνο. Όπως ακριβώς το έμβρυο αναπτύσσεται στην μήτρα και γεννιέται, έτσι είναι η δεύτερη γέννηση στον πιστό.
Ο Ιησούς το έκανε αυτό σκοπό του κηρύγματος του, το θέμα της Βασιλείας του Θεού. Έτσι τι είναι αυτή η Βασιλεία; Δεν είναι ένα πολιτικό κίνημα ή κάποια οικονομική θεωρία αλλά η κοινωνία του αναγεννημένου με τον Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα. Αυτό το ευλογημένο Πνεύμα έρχεται πάνω τους, καθώς υποτάσσονται στον Χριστό, και Τον αναγνωρίζουν ως τον Βασιλιά τους που πρέπει να υπακούν.
ΠΡΟΣΕΥΧΗ: Κύριε Ιησού, σε ευχαριστώ για την αναγέννηση μου μέσω της χάρης και μόνο. Άνοιξες τα πνευματικά μου μάτια. Ας μείνω μέσα στην αγάπη σου. Άνοιξε τα μάτια εκείνων που σε αναζητούν ειλικρινά, για να γνωρίσουν την αμαρτία τους και να ομολογήσουν, να ανακαινιστούν με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος, αναπαυόμενοι στο χυμένο σου αίμα, ώστε να μπορούν να μπουν σε μια διαρκή κοινωνία μαζί σου.
ΕΡΩΤΗΣΗ:
- Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην ευσέβεια του Νικόδημου και στους σκοπούς του Χριστού;