Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- John - 016 (The first six disciples)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

JOVAN - Svetlost svetli u tami
Proučavanje Evanđelja o Isusu Hristu po Jovanu

DEO 1 - Sinjanje božanske svetlosti (Jovan 1:1 - 4:54)
B - Hirst vodi svoje učenike iz delokruga pokajanja u svadbenu radost (Jovan 1:19 - 2:12)

3. Prvih šest učenika (John 1:35-51)


JOVAN 1:35-39
35 Sutradan je Jovan opet bio onde sa dvojicom svojih učenika. 36 Kad je ugledao Isusa kako prolazi, reče, “Evo Jagnjeta Božijeg!” 37 Kad su ona dva učenika čula šta je rekao, pođoše za Isusom. 38 A Isus se osvrnu i vide ih kako idu za njim pa ih upita, “Šta hoćete?” Oni mu rekoše, “Rabi” – što znači Učitelju – “gde stanuješ?” 39 “Dođite”, reče im on, “ i videćete.” I oni odoše i videše gde stanuje i tog dana ostadoše kod njega. Bilo je oko četiri sata.

Hrist je utelovljena Božija Reč, puko božanstvo, sam živo i izvor svetlosti. Na ovakav način ga je u suštini evanđelista opisao. On je takođe opisao Isusovu službu i dela. On je Stvoritelj i zaštitnik svega. On nam je dao novo znanje o Bogu kao saosećajnom Ocu. Zato on ponavlja, “Evo Jagnjeta Božijeg,” kako bi sažeo sve osobine sakupljene u Isusu na osnovu ovog gesla. U 14. stihu, on je opisao Hristovu suštinu i poreklo, dok je u stihovima 29 i 33 on opisao Hristov cilj u službi.

Hrist je postao čovek da bi bio pogubljen kao žrtva prineta Bogu, koji je dao svog Sina da ponese naše grehe i oslobodi nas od suda. Bog je tražio ovu žrtvu, i ponudio je a istovremeno je i blagoslovio i prihvatio. Po Pavlovim rečima “Bog je u Hristu pomirio svet sa sobom, ne računajući ljujdima njihove prestupe i nama poverivši Reč pomirenja.

Našoj generaciji nije lako da shvate izraz “Jagnje Božije,” pošto mi više ne ubijamo životinje radi okajanja naših greha. Jedan stručnjak žrtvenog sistema u Starom Zavetu primećuje božanski princip, a to je da ne postoji oproštenje bez prolivanja krvi. Neobično je to što Bog ne kažnjava naše grehe prolivanjem naše krvi, već je radi toga dao svog Sina. Svetac je umro za buntovnike kao što smo mi. Božiji Sin je bio ubijen radi greha onih koji su krivi, kako bi ih učinio pravednim sinovima nebeskog Oca. Hajdemo da ga obožavamo i veličamo zajedno sa Sinom i Svetim Duhom koji su nas iskupili.

Ona dva učenika nisu odmah shvatili dubinu značenja izraza, “Jagnje Božije.” Međutim, videvši način na koji je Krstitelj posmatrao Jagnje Božije, i oni su poželeli da upoznaju Isusa, koji je trebao da bude Gospod, Sudija sveta a istovremeno i Žrtva za čovečanstvo. Takve su misli obuzimale njih dvojicu dok su pažljivo slušali. Isus nije oduzeo Jovanu njegove učenike, već ih je sam Krstitelj odveo do Isusa. Učenici su pristali na ovu novu lojalnost.

Isus je osetio njihovu čežnju i znao je njihov cilj. Oni su u Isusu videli ljubav i milost, i čuli su Isusove prve reči u ovom evanđelju, “Šta hoćete?” Gospod nije izlio na njih teške doktrine, već im je pružio šansu da kažu ono šta misle. Dakle šta ti tražiš, brate? Koji je cilj tvog života? Da li želiš Isusa? Da li ćeš slediti Jagnje? Prouči najveće istine – više nego za svoj školski ispit.

Ona dva učenika su tražila od Isusa da im dozvoli da ga otprate do njegove kuće. Preispitivanja u njihovim srcima su bila plemenitija od rasprava na putu gde je graja naroda odvlačila pažnju. Zatim Isus odgovori, “Dođite i vidite.” On nije rekao, “Dođite i učite zajedno sa mnom,” već “Otvorite svoje oči i videćete moju pravu Osobu, moja dela i moć, i primetićete Božiji novi lik.” Onaj ko se približi Hristu prima obnovljen pogled na svet, i vidi Boga onakvog kakav On jeste. Vizije Isusa ukidaju naš intelektualni sistem. On će postati središte našeg razmišljanja i meta naših nadanja. Dakle dođite i vidite, kao što su to učinila i ona dvojica i priznali vremenom zajedno sa svim apostolima, “Mi smo gledali njegovu slavu, slavu Jedinorođenoga od Oca, punog milost i i istine.”

Ova dva učenika su ostala sa Isusom ceo dan. Kako su predivni ti časovi milosti! Evanđelista svedoči da je jedan od časova tog blagoslovenog dana bio odlučujući u njegovom životu. To je bio treći čas. Tada je evanđelista Jovan uvideo istinu o Isusu nadahnućem Duha, jer njegov Gospod je prihvatio njegovu veru i podario mu pravednost i sigurnost da Isus zaista jeste obećani Mesija. Da li je Hristova svetlost zasvetlela u tami tvoje duše? Da li ga slediš u svakom trenutku?

MOLITVA: Mi te veličamo i slavimo, sveto Jagnje Božije. Ti si uklonio grehe čitavog sveta, izmirivši nas sa Bogom. Nemoj nas odbaciti, već dozvoli nam da te sledimo. Oprosti nam prestupe naše; otkri nam svoje veličanstvo, kako bismo mogli odano da ti služimo.

PITANJE:

  1. Zašto su ona dva učenika krenula za Isusom?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 12, 2012, at 09:29 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)