Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- John - 015 (Testimonies of the Baptist to Christ)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

JOVAN - Svetlost svetli u tami
Proučavanje Evanđelja o Isusu Hristu po Jovanu

DEO 1 - Sinjanje božanske svetlosti (Jovan 1:1 - 4:54)
B - Hirst vodi svoje učenike iz delokruga pokajanja u svadbenu radost (Jovan 1:19 - 2:12)

2. Još uzbudljivih svedočanstava Krstitelja o Hristu (Jovan 1:29-34)


JOVAN 1:31-34
31 “Ja ga nisam poznavao, ali sam došao da krštavam vodom da bi on mogao da se objavi Izraelu.” 32 Zatim je Jovan ovako svedočio, “Video sam Duha kako silazi sa neba kao golub i ostaje na njemu. 33 Ja ga ne bih prepoznao, ali mi je rekao Onaj koji me je poslao da krštavam vodom, ‘Na koga vidiš da Duh silazi i na njemu ostje, to je onaj koji krštava Svetim Duhom.’ 34. I ja sam video i svedočim da je ovo Sin Božiji.”

Bog je pozvao Krstitelja u tridesetoj godini da pripremi put Hristu i da ga objavi narodu. Ovo se dogodilo na njegovom krštenju, što je pokajnike pretvorilo u ljude koji očekuju da dočekaju Hrista. Bog je progovorio Krstitelju obećavajući mu da će videti ono što niko ranije nije video - svedoke silaska Svetog Duha na Hrista. Duh se na primetan način spustio na Isusa. Staro Zavetni proroci su bili nadahnuti neko vreme, ali Hrist će trajno biti ispunjen Duhom. Kao neprekidan izvor, Duh je ispunjavao vernike božanskom silom.

Dva mladića su stajala rame uz rame na obalama Jordana; nebesa su se tiho otvorila, kad je odjedanput Jovan video Svetog Duha kao goluba, belog na plavom nebu – kao simbol mira i krotkosti.

Ovaj Duh se spustio ne na Krstitelja, niti na pokajnike, već direktno na Isusa na kome je i ostao, pozitivan dokaz za Krstitelja da je mladi Nazarećanin bio veći od svih proroka i stvorenja. Krstitelj je znao da je Bog stajao pred njim, Onaj Večni i očekivani.

Nesumnjivo je da je Krstitelj bio ispunjen slavljenjem i radošću, kao kada je poskočio u utrobi svoje majke prilikom Marijine posete svojoj rođaki Jelisaveti koja je radosno klicala i slavila (Evanđelje po Luki 1:36-45).

Krstitelj je prepoznao Hrista kao Davaoca Duha, ali on nije prikrio tu viziju, već je javno obznanio uzvikujući, "Gospod je došao; On je tu, ne da sudi već da pokaže ljubav i blagonaklonost. On nije neka obična osoba, već Božiji Sin ispunjen Duhom. Ko god tvrdi da je Isus Duh od Boga, istovremeno priznaje da On jeste Sin Božiji.” Time je Jovan razjasnio cilj Hristovog dolaska: Da krsti pokajnike Svetim Duhom. Bog je Duh, njegov Sin je Božiji Duh koji je postao telo. Njemu je pravo zadovoljstvo da ispunjava svoje sledbenike ovom božanskom realnošću: Bog je ljubav.

Dragi brate, da li si ti ispunjen Svetim Duhom? Da li si iskusio Hristovu silu u svom životu? Ova božanska osobina postaje tvoja samo oproštenjem od greha kroz veru u Hristovu žtrvu. Onaj koji prihvati to oproštenje od Jagnjega Božijeg jeste ispunjen Svetim Duhom. Božiji Sin je spreman da dodeli svoje duhovne darove svakom verniku.

MOLITVA: O sveti Sine Božiji, mi te slavimo i uzvisujemo. Ti si se ponizio radi nas, i poneo si naše grehe na sebi. Zahvaljujemo ti za oproštenje naših greha kroz tvoju prolivenu krv na krstu. Takođe ti zahvaljujemo za silu tvog Svetog Duha koju si podario nama i svima onima koji te vole. Probudi mnoge iz njihovog sna u prestupima i gresima. Obnovi ih i ispuni svojom blagom istinom.

PITANJE:

  1. Zašto Isus postaje davalac Duha Svetoga?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 12, 2012, at 09:28 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)