Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- John - 017 (The first six disciples)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

JOVAN - Svetlost svetli u tami
Proučavanje Evanđelja o Isusu Hristu po Jovanu

DEO 1 - Sinjanje božanske svetlosti (Jovan 1:1 - 4:54)
B - Hirst vodi svoje učenike iz delokruga pokajanja u svadbenu radost (Jovan 1:19 - 2:12)

3. Prvih šest učenika (John 1:35-51)


JOVAN 1:40-42
40 Jedan o dove dvojice koji su čuli Jovana i pošli za Isusom bio je Andrija, brat Simona Petra. 41 On odmah nađe svog brata Simona pa mu reče, “Našli smo Mesiju!” – to jest Hrista – 42 i odvede ga k Isusu. Isus ga pogleda i reče, “Ti si Simon, sin Jovanov. Zvaćeš se Kifa” – što znači “stena.”

Andrija, Petrov brat, bio je ribar iz Vitsaide na obali Tiverijskog jezera. On je došao Krstitelju radi pokajanje od greha, i da bi čekao dolazak Mesije. Andrija je prihvatio svedočanstvo Krstitelja, i krenuo je za Isusom. Njegovo srce je bilo ispunjeno radošću; on nije mogao svoje saznanje da zadrži za sebe, već je pre svega potražio svoga brata, umesto neke strance. Dakle Andrija, stariji brat, čim je pronašao svog energičnog brata saopštio mu je radosnu vest govoreći, “Pronašli smo obećanog Hrista i Spasitelja, Gospoda, Jagnje Božije.” Petar je možda imao svoje sumnje. Ipak Andrija ga je ubedio. Konačno, Petar je krenuo za njim i otišao Isusu još uvek pomalo zabrinut.

Kada je Petar ušao u kuću, On ga je pozvao po imenu. Isus je prodro u njegove misli, dajući mu novo prezime – “Stena.” Isus je znao sve o Petrovoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, koji je sklon brzopletosti. Isus poznaje srca koja su mu otvorena. Petar je razumeo i istog trena je popustio na Isusov pogled. Isus je strpljivo počeo da menja plahovitog ribara u čvrstu stenu. On je u Hristu postao temelj Crkve. U neku ruku je Andrija onda bio prvi učenik.

Još jedan učenik je takođe bio zaslužan što je doveo svog brata po krvi. Jovan je doveo Jakova, svog brata, Isusu, iako on prikriva oba imena u svom evanđelju, što je znak skromnosti. Zapravo vremenski gledano, Andrija i Jovan su bili prva dva učenika.

Lepota u ovim uvodnim stihovima je u poređenju sa izlaskom sunca – svitanje nove epohe. Ovi vernici nisu bili sebični, već su svoju braću doveli Hristu. U ovom fazi oni nisu išli naširoko i nadugačko da evangeliziraju, već su se usredsredili na svoje rođake i njih su dovodili Hristu. Oni nisu išli za skepticima ili političarima, već su pronalazili one koji su bili gladni za Boga, slomljena srca i u pokajanju.

Na taj način učimo kako se prenosi radosna vest milosti, ne sa preteranom revnošću, već sa radošću koja izvire iz kontakta sa Isusom. Ovi prvi učenici nisu osnivali teološke škole, niti su pisali svoje biografije, već su rečima svedočili o svojim iskustvima. On je video Isusa i slušao ga, dotakao je njegovu ruku i verovao mu je. Ovo blisko zajedništvo je bilo izvor njihovog autoriteta. Da li ste se susreli sa Isusom u njegovom evanđelju? Da li ste svoje prijatelje vodili strpljivo i ubedljivo?

MOLITVA: Gospode Isuse, zahvaljujemo ti na radosti u našim srcima. Pokreni nas lepotom zajedništva sa tobom, da dovodimo i druge k tebi. Daj nam podstrek da evangeliziramo s ljubavlju. Oprosti nam na kukavičluku i stidljivosti, kako bismo mogli smelo da svedočimo u tvome imenu.

PITANJE:

  1. Na koji način su prvi učenici objavljivali Isusovo ime?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 12, 2012, at 09:30 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)