Previous Lesson -- Next Lesson
3. Οι πρώτοι έξι μαθητές (Ιωάννης 1:35-51)
ΙΩΑΝΝΗΣ 1:35-39
35 Την άλλη μέρα, ο Ιωάννης στεκόταν πάλι με δύο από τους μαθητές του· 36 και, καθώς είδε τον Ιησού να προσπερνάει, είπε: «Αυτός είναι ο αμνός του Θεού». 37 Οι δύο μαθητές τον άκουσαν να το λέει και ακολούθησαν τον Ιησού. 38 Ο Ιησούς γύρισε και, βλέποντάς τους να τον ακολουθούν, τους είπε: 39 «Τι θέλετε;» Κι αυτοί του απάντησαν: «Ραββί –που σημαίνει Διδάσκαλε– πού μένεις;» 40 «Ελάτε και θα δείτε», τους λέει. Πήγαν, λοιπόν, και είδαν που μένει, κι εκείνη την ημέρα έμειναν κοντά του· η ώρα ήταν περίπου τέσσερις το απόγευμα.
Ο Χριστός είναι ο Λόγος του Θεού ο ενσαρκωμένος, ο ίδιος ο Θεός, η ζωή η ίδια και η πηγή του φωτός. Έτσι Τον περιέγραψε ο ευαγγελιστής στην ουσία. Έχει επίσης περιγράψει τη διακονία και τα έργα του Ιησού. Αυτός είναι ο Δημιουργός και ο συντηρητής όλων. Μας έδωσε την γνώση που είναι νέα ενός Θεού ως συμπονετικού Πατέρα. Έτσι επαναλαμβάνει «Αυτός είναι ο αμνός του Θεού» για να συνοψίσει όλα τα χαρακτηριστικά που βρίσκονται στον Ιησού σύμφωνα με το σύνθημα αυτό. Στο εδάφιο 14 περιέγραψε την ουσία και την πηγή του Ιησού ενώ στα εδάφια 29 και 33 περιγράφει το σκοπό του Χριστού σε υπηρεσία.
Ο Χριστός έγινε άνθρωπος για να σφαχτεί ως θυσία στον Θεό, ο οποίος έδωσε τον Υιό Του για να πάρει πάνω Του την αμαρτία μας και να μας ελευθερώσει από την κρίση. Ο Θεός επιθυμούσε αυτή την θυσία και την πρόσφερε μαζί με ευλογίες καθώς την αποδεχόταν. Στα λόγια του Παύλου «ο Θεός ήταν εν Χριστώ συμφιλιώνοντας τον κόσμο με τον εαυτό Του, χωρίς να μετράει τις αμαρτίες τους εναντίον τους, και τοποθέτησε μέσα μας την διακονία της συμφιλίωσης.»
Δεν είναι εύκολο για τη γενιά μας να κατανοεί την έκφραση «Αμνός του Θεού» εφόσον δεν σφάζουμε ζώα για εξιλέωση για την αμαρτία μας. Ένας ειδικός στο σύστημα θυσιών της Παλαιάς Διαθήκης διακρίνει την θεία αρχή, ότι δεν υπάρχει συγχώρεση χωρίς να χυθεί αίμα. Κατά περίεργο τρόπο ο Θεός δεν τιμωρεί τις αμαρτίες μας με το να χύνει το αίμα μας αλλά έδωσε τον Υιό Του για αυτόν τον σκοπό. Ο Άγιος πέθανε για αντιδραστικούς σαν εμάς. Ο Γιος του Θεού σφάχτηκε για τις αμαρτίες των ένοχων για να μας κάνει δίκαιους γιους του ουράνιου Πατέρα. Ας Τον λατρέψουμε και τον μεγαλύνουμε μαζί με τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα που μας λύτρωσε.
Οι δύο μαθητές δεν συνειδητοποίησαν αμέσως το βάθος της έννοιας στη φράση «Αμνός του Θεού». Αλλά βλέποντας τον τρόπο που ο Βαπτιστής αντίκρισε τον Αμνό του Θεού, επιθύμησαν να γνωρίσουν τον Ιησού, ο οποίος επρόκειτο να γίνει Κύριος, Κριτής του κόσμου και την ίδια στιγμή η Θυσία για την ανθρωπότητα. Τέτοιες σκέψεις απασχολούσαν το μυαλό και των δύο μαθητών καθώς άκουγαν προσεκτικά. Ο Ιησούς δεν πήρε τους μαθητές του Ιωάννη αλλά ο ίδιος ο Βαπτιστής τους οδήγησε στον Ιησού. Οι μαθητές συναίνεσαν σ’ αυτή την καινούρια συμμαχία. Ο Ιησούς ένιωσε τις προσδοκίες τους και ήξερε το σκοπό τους. Είδαν στην αγάπη του Ιησού την αγάπη και τη χάρη, και άκουσαν τα πρώτα λόγια του Ιησού σ’ αυτό το ευαγγέλιο, «Τι ψάχνετε;» Ο Κύριος δεν έριξε πάνω τους βαριές θεωρίες αλλά τους έδωσε την ευκαιρία να εκφράσουν τη γνώμη τους. Λοιπόν, τι ψάχνεις αδερφέ; Ποιος είναι ο σκοπός της ζωής σου; Θέλεις τον Ιησού; Θα ακολουθήσεις τον Αμνό; Κάλιο να μελετάς τις μέγιστες αλήθειες - παρά για τις σχολικές σου εξετάσεις.
Οι δύο μαθητές ζήτησαν από τον Ιησού να τους επιτρέψει να τον συνοδεύσουν στο σπίτι του. Οι ανησυχίες των καρδιών τους ήταν πιο υψηλές από τις συζητήσεις στον δρόμο όπου οι φασαρία του πλήθους θα τους αποσπούσε. Τότε ο Ιησούς απάντησε, «Ελάτε και δείτε». Δεν είπε «Ελάτε και μελετήστε μαζί μου» αλλά «Ανοίξτε τα μάτια σας και θα δείτε το αληθινό μου Πρόσωπο, τις πράξεις μου και τη δύναμη μου και διακρίνετε την νέα εικόνα του Θεού». Αυτός που πλησιάζει τον Χριστό λαμβάνει μια ανακαινισμένη όψη του κόσμου και βλέπει τον Θεό όπως είναι. Η όψη του Ιησού ανατρέπει τα πνευματικά μας συστήματα. Θα γίνει το επίκεντρο της σκέψης μας και ο σκοπός των ελπίδων μας. Γι’ αυτό έλα και δες όπως έκαναν οι δύο μαθητές και ομολόγησαν με τους απόστολους εν ευθέτω χρόνω, «Έχουμε δει τη δόξα Του, ως τον Μονογενή του Πατέρα, γεμάτο χάρη και αλήθεια.»
Αυτοί οι δύο μαθητές έζησαν με τον Ιησού μια ολόκληρη μέρα. Πόσο υπέροχες είναι οι ώρες της χάρης! Ο ευαγγελιστής ομολόγησε ότι μια από τις ώρες εκείνης της ευλογημένης μέρας ήταν αποφασιστική στη ζωή του. Αυτή ήταν η Τρίτη ώρα. Τότε ο ευαγγελιστής κατάλαβε την αλήθεια του Ιησού με τη φώτιση του Πνεύματος, γιατί ο Κύριος δέχτηκε την πίστη του και του έδωσε δικαιοσύνη και βεβαιότητα ότι ο Ιησούς ήταν ο υποσχεμένος Μεσσίας. Έχει το φως του Χριστού λάμψει στο σκοτάδι της ψυχής σου; Τον ακολουθείς κάθε στιγμή;
ΠΡΟΣΕΥΧΗ: Μεγαλύνουμε και δοξάζουμε Εσένα, άγιε Αμνέ του Θεού. Αφαίρεσες την αμαρτία του κόσμου, συμφιλιώνοντας μας με τον Θεό. Μην μας απορρίψεις αλλά άφησε μας να σε ακολουθήσουμε. Συγχώρεσε τις παραβάσεις μας, αποκάλυψε το μεγαλείο σου, έτσι ώστε να μπορούμε να σε υπηρετούμε αφιερωμένα.
ΕΡΩΤΗΣΗ:
- Γιατί οι δύο μαθητές ακολούθησαν τον Ιησού;