Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Greek":
Home -- Greek -- John - 107 (Jesus questioned before Annas and Peter's threefold denial)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula? -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- GREEK -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

ΙΩΑΝΝΗΣ - Το Φωσ Λαμπει Στο Σκοταδι
Μελέτες στο Ευαγγέλιο του Χριστού σύμφωνα με τον Ιωάννη
ΜΕΡΟΣ 4 - ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΥΠΕΡΝΙΚΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ
A - ΣΥΜΒΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΛΛΗΨΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΑΦΗ (Ιωάννης 18:1 - 19:42)

2. Ο Ιησούς ανακρίνεται μπροστά στον Άννα και η τριπλή άρνηση του Πέτρου (Ιωάννης 18:12-27)


ΙΩΑΝΝΗΣ 18:12-14
12 Οι στρατιώτες με το χιλίαρχο και οι Ιουδαίοι φρουροί συνέλαβαν τότε τον Ιησού, τον έδεσαν 13 και τον έφεραν πρώτα στον Άννα. Αυτός ήταν πεθερός του Καϊάφα, που είχε για κείνη τη χρονιά το αξίωμα του αρχιερέα. 14 Ο Καϊάφας ήταν εκείνος που είχε δώσει τη συμβουλή στους Ιουδαίους άρχοντες, ότι συμφέρει να πεθάνει ένας άνθρωπος για το καλό ολόκληρου του λαού.

Δεν ήταν μόνο οι Ιουδαίοι που συνέλαβαν τον Ιησού αλλά και ο Ρωμαίος αξιωματούχος που έφτασε με τους στρατιώτες για τον ίδιο σκοπό. Ο Χριστός που είναι ο Κύριος πάνω στον θάνατο και τους δαίμονες, ο οποίος ηρέμησε την καταιγίδα, θεράπευσε τους άρρωστους και συγχώρεσε τις αμαρτίες, υπέμεινε τα δεσμά με πραότητα. Εκείνος που ήταν ελεύθερος, έγινε αιχμάλωτος. Στον Κύριο πέρασαν αλυσίδες και δεσμά. Το προκαλέσαμε αυτό εμείς εξαιτίας των άσχημων αμαρτιών μας. Τα δεσμά Του αντιπροσωπεύουν ένα ακόμη βήμα προς τα κάτω, προς την ταπείνωση του στο πιο χαμηλό βαθμό, πάνω στο σταυρό.

Ο Άννας ήταν αρχιερέας από το 15 π.Χ. μέχρι το 6 π.Χ. Θεωρητικά ήταν στο αξίωμα εφ’ όρου ζωής αλλά η Ρώμη τον απομάκρυνε από την θέση του. Τελικά διάλεξαν τον Καϊάφα, την Αλεπού, το γαμπρό του, έναν ύπουλο νομικό. Αυτός μπόρεσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Νόμου καθώς και στις απαιτήσεις της Ρώμης. Ήταν εξαιρετικά πονηρός και δόλιος, ο προφήτης του Σατανά που έκανε μια ανέντιμη προφητεία για τον θάνατο του Ιησού για να εξασφαλίσει την επιβίωση του έθνους. Η δίκη που ακολούθησε ήταν μια τραγωδία που δραματοποιήθηκε για να καταδικάσει τον κατηγορούμενο, με πλαστές κατηγορίες, για να δώσει μια όψη δικαιοσύνης. Όσοι ταράχτηκαν στις συνειδήσεις τους τους δόθηκε η εντύπωση ότι η δίκη ήταν δίκαιη και βασισμένη σε ξεκάθαρα στοιχεία.

Ο Ιωάννης δεν καταγράφει τα γεγονότα γύρω από τις δύο συνεδριάσεις της Δίκης όπως αναφέρονται στα άλλα ευαγγέλια αλλά δίνει έμφαση στην έρευνα και την ανάκριση που προηγήθηκαν των Δικών ενώπιον του Άννα, αρχηγού της ιερατικής φυλής. Αυτός ήταν ο κύριος κινητήριος μοχλός των εξελίξεων στη χώρα. Ο Καϊάφας διέταξε να μεταφερθεί η προκαταρκτική ανάκριση στον Άννα ως ένδειξη σεβασμού.

ΙΩΑΝΝΗΣ 18:15-18
15 Ο Σίμων Πέτρος κι ένας άλλος μαθητής ακολουθούσαν τον Ιησού. Αυτός ο άλλος μαθητής ήταν γνωστός του αρχιερέα κι έτσι μπήκε μαζί με τον Ιησού στην αυλή του αρχιερέα. 16 Ο Πέτρος όμως στεκόταν απ’ έξω, κοντά στην πόρτα. Βγήκε, λοιπόν, εκείνος ο άλλος μαθητής ο γνωστός του αρχιερέα, μίλησε στη θυρωρό, κι εκείνη άφησε τον Πέτρο να μπει. 17 Ρωτάει τότε τον Πέτρο η νεαρή υπηρέτρια, η θυρωρός: «Μήπως είσαι κι εσύ από τους μαθητές αυτού του ανθρώπου;» Λέει εκείνος: «Όχι, δεν είμαι». 18 Εκεί στέκονταν οι δούλοι και οι φρουροί και, επειδή έκανε κρύο, είχαν ανάψει φωτιά και ζεσταίνονταν. Ήταν κι ο Πέτρος μαζί τους· στεκόταν κι αυτός και ζεσταινόταν.

Ο Ιωάννης και ο Πέτρος ακολούθησαν τον Ιησού την νύχτα από απόσταση. Εφόσον ο Ιωάννης είχε συγγενικές σχέσεις με τον Αρχιερέα, μπορούσε να μπει στο δικαστήριο των ιερέων ελεύθερα. Ο Πέτρος δεν μπόρεσε να το κάνει αυτό επειδή η πόρτα φρουρούνταν από υπηρέτες.

Ο Ιωάννης ένιωσε την αναστάτωση στην καρδιά του Πέτρου, καθώς στέκονταν στο σκοτάδι δίπλα στη φωτιά. Θέλοντας να τον βοηθήσει, ο Ιωάννης μίλησε για αυτόν στην υπηρέτρια που φύλαγε την πόρτα, Εκείνη δεν ήταν απόλυτα πεπεισμένη και έκανε ερωτήσεις στον Πέτρο, «δεν είσαι και εσύ ένας από τους μαθητές;» Αυτός απάντησε «΄Όχι δεν είμαι» και συμπεριφέρθηκε σαν να μην ήξερε τίποτα και ότι δεν είχε πάρει μέρος στο ζήτημα, μετά το οποίο προσπάθησε να ζεσταθεί δίπλα στην φωτιά, καθώς είχε κρύο.

ΙΩΑΝΝΗΣ 18:19-24
19 Ο αρχιερέας έκανε ερωτήσεις στον Ιησού για τους μαθητές του και για τη διδασκαλία του. 20 Ο Ιησούς του απάντησε: «Εγώ μίλησα φανερά στον κόσμο. Μιλούσα πάντοτε στις συναγωγές και στο ναό, όπου μαζεύονταν πάντοτε οι Ιουδαίοι· κρυφά δε δίδαξα τίποτε. 21 Τι ρωτάς εμένα; Ρώτησε αυτούς που άκουσαν τι τους είπα. Αυτοί ξέρουν εγώ τι είπα». 22 Μόλις είπε αυτά τα λόγια, ένας από τους φρουρούς, που ήταν εκεί κοντά, έδωσε ένα ράπισμα στον Ιησού και του είπε: «Έτσι απαντάς στον αρχιερέα;» 23 «Αν είπα κάτι κακό», του απάντησε ο Ιησούς, «πες ποιο ήταν αυτό· αν όμως μίλησα σωστά, γιατί με χτυπάς;» 24 Τότε ο Άννας έστειλε τον Ιησού δεμένο στον αρχιερέα Καϊάφα.

Η προκαταρκτική έρευνα δεν ήταν για την ενοχή του Ιησού, την προσωπικότητα του και τους ισχυρισμούς του. Ήταν για τους μαθητές του και την μέθοδο της διδασκαλίας του. Εκείνη την εποχή, υπήρχαν πολλές μυστικές κοινωνίες. Οι «διώκτες» ήθελαν να ανακαλύψουν γρήγορα αν υπήρχε κίνδυνος για ταραχές από πλευράς των ακολούθων του, ώστε να μπορέσουν να καταστείλουν οποιαδήποτε εξέγερση.

Ο Ιησούς αρνήθηκε την ύπαρξη μιας τέτοιας κοινωνίας. Μάλλον ήξεραν ότι αυτός δίδαξε ανοιχτά κατά τη διάρκεια της μέρας στις συναγωγές και στον ναό όπου πολλοί έρχονταν να τον ακούσουν. Αν οι θρησκευτικοί αρχηγοί είχαν επιθυμήσει να τον γνωρίσουν ειλικρινά, θα μπορούσαν να συχνάζουν στους χώρους του και θα άκουγαν τις λεπτομέρειες των ρηθέντων του και του καλέσματος του. Με αυτό τον τρόπο ο Ιησούς απάντησε στον ηλικιωμένο αρχιερέα χωρίς φόβο. Ξαφνικά ένας από τους υπηρέτες, που ήθελε να κερδίσει χάρη μπροστά στον αρχιερέα, ράπισε τον Ιησού. Ο Ιησούς δεν ανταπέδωσε το χτύπημα ή δεν έδειξε θυμό. Την ίδια στιγμή δεν μείωσε την βαρύτητα του αδικήματος αλλά προκάλεσε τον κακούργο να πει τον λόγο που τον χτύπησε. Εφόσον ο Ιησούς ήταν αθώος, ο υπηρέτης έπρεπε να απολογηθεί και να δείξει μετάνοια.

Αυτή η πρόκληση απευθύνονταν έμμεσα στον Άννα, γιατί αυτός ήταν ο υπεύθυνος για τη συμπεριφορά του υπηρέτη. Αυτός επέτρεψε το αδίκημα. Αυτού του τύπου η κατηγορία γίνεται σήμερα εναντίον κάποιου που χτυπάει κάποιον άλλο χωρίς αιτία ή επιτρέπει στους ακόλουθους του να τρομοκρατούν τους αθώους. Ο Κύριος μας αγαπάει εκείνους που έχουν μικρή σημασία και λέει, «σας βεβαιώνω πως αφού τα κάνατε αυτά για έναν από τους άσημους αδερφούς μου, τα κάνατε για μένα.»

Αφού ο Άννας παρατήρησε ότι ο Ιησούς δεν υποτάσσονταν στις απειλές του, αλλά μάλιστα πρόταξε το ανάστημα του σαν να ήταν ο ίδιος κριτής και τον αμφισβήτησε σχετικά με την αλήθεια και την δικαιοσύνη, έστειλε τον Ιησού στον γαμπρό του τον Καϊάφα, την πονηρή αλεπού, για να ξεφορτωθεί εκείνο το πρόβλημα.

ΙΩΑΝΝΗΣ 18:25-27
25 Εκεί, λοιπόν, που ο Σίμων Πέτρος στεκόταν και ζεσταινόταν, του λένε: «Μήπως είσαι κι εσύ από τους μαθητές εκείνου;» 26 Αυτός αρνήθηκε και είπε: «Δεν είμαι». Λέει ένας από τους δούλους του αρχιερέα, συγγενής εκείνου που του έκοψε ο Πέτρος το αυτί: «Δε σε είδα εγώ στον κήπο μαζί του;» 27 Ο Πέτρος πάλι αρνήθηκε, κι αμέσως τότε λάλησε ένας πετεινός.

Ο Καϊάφας ανέκρινε τον Ιησού σχετικά με τους μαθητές του. Δύο από αυτούς στέκονταν στην αυλή αλλά δεν ομολόγησαν ότι ήταν ακόλουθοι του Κυρίου. Ο Πέτρος στο φως της φωτιάς φαίνονταν να είναι ξένος και οι υπηρέτες είχαν τις αμφιβολίες τους σχετικά με τη σχέση του με τον Ιησού. Ξανά απάντησε ο Πέτρος απαράλλακτος, «Όχι, Όχι».

Κάποιος από αυτούς που τον υποπτεύθηκε τον κατηγόρησε. Έτσι όλοι τον κοιτούσαν και αυτός άναψε, ειδικά όταν ένας από τους υπηρέτες είπε, «Σε ξέρω. Σε είδα στον κήπο.» Ο κίνδυνος έφτασε στο αποκορύφωμα επειδή αυτός που μίλησε ήταν συγγενής του ανθρώπου του οποίου ο Πέτρος είχε κόψει το αυτί. Ο Ιωάννης δεν μας δίνει λεπτομέρειες από τις κατάρες που ο Πέτρος είπε ή για την άρνηση του για τον Ιησού αλλά επαληθεύει τη δειλή συμπεριφορά του Πέτρου, ανάξιας της ηγετικής θέσης του ως απόστολος.

Ο πετεινός ήταν σαν ένας ήχος κρίσης με σάλπιγγα στα αυτιά του Πέτρου. Ο Ιησούς δεν είχε βρει κανένα μαθητή να θέλει να τον ακολουθήσει μέχρι θανάτου. Όλοι τους είτε το έβαλαν στα πόδια, αμάρτησαν, είπαν ψέματα ή τον αρνήθηκαν. Ούτε ο Ιωάννης μας λέει για τα δάκρυα του Πέτρου ή την μετάνοια του αλλά ο Ιωάννης υπογραμμίζει τον κίνδυνο να αρνηθούμε τον Κύριό μας. Ο πετεινός λάλησε τρεις φορές για να αφυπνίσει τον Πέτρο. Ο Θεός μας δίνει ένα πετεινό για να λαλεί κάθε φορά που λέμε ψέματα ή φοβόμαστε να ομολογήσουμε τον Κύριο μας. Το Πνεύμα της αλήθειας επιθυμεί να κατέβει επάνω μας. Ζήτησε από τον Ιησού μια γλώσσα που να λέει αλήθεια και μια ακέραιη καρδιά και ένα υγιές μυαλό.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ: Κύριε Ιησού, σε ευχαριστούμε, επειδή είσαι η Αλήθεια, η Υπομονή και η Μεγαλοσύνη. Συγχώρεσε μας για τα κάθε είδους ψέματα και τις υπερβολές. Υπέφερες τα δεσμά της ανθρωπότητας. Σύνδεσε μας με το Πνεύμα σου ώστε οι γλώσσες μας να μην μπορούν να πουν ψέματα πια. Ρίζωσε μας στην αλήθεια σου και δίδαξε μας να δίνουμε μαρτυρία στο όνομα σου ταπεινά, σοφά και αποφασιστικά.

ΕΡΩΤΗΣΗ:

  1. Ποια ήταν η σχέση ανάμεσα στον Ιησού και τον Πέτρο κατά την διάρκεια της ανάκρισης μπροστά στον Άννα;

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on June 07, 2022, at 12:59 PM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)