Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- John - 107 (Jesus questioned before Annas and Peter's threefold denial)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula? -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

JOVAN - Svetlost svetli u tami
Proučavanje Evanđelja o Isusu Hristu po Jovanu

DEO 4 - Svetlost pobeđuje tamu (Jovan 18:1 – 21:25)
A - Događaji od trenutka hapšenja do sahrane (Jovan 18:1 - 19:42)

2. Isus saslušavan pred Anom i Petrovo trostruko odricanje (Jovan 18:15–21)


JOVAN 18:12-14
12 Tada četa, njen zapovednik i judejske sluge uhvatiše Isusa i vezaše ga, 13 pa ga najpre odvedoše Ani, tastu Kajafe, prvosveštenika te godine. 14 A Kajafa je bio onaj koji je Judejima savetovao, "Bolje je da jedan čovek umre za narod."

Nisu samo Judeji bili ti koji su uhapsili Isusa, već i Rimski kapetan koji je stigao sa vojnicima iz istih razloga. Hrist, koji je Gospod nad smrću i demonima, koji je utišao oluju, iscelio bolesne, i praštao grehe, krotko je pretrpeo okove. Onaj koji je bio slobodan sada je postao zarobljenik. Gospod je bio okovan i svezan. Mi smo uzročnici toga, zbog naših ružnih greha. Njegovi okovi predstavljaju još jedan korak nizbrdo ka njegovom poniženju do onog najnižeg stepena na krstu.

Ana je bio prvosveštenik od 6. godine p.n.e. do 15. godine p.n.e. Teoretski, on je bio na doživotnom položaju, međutim Rim ga je uklonio sa njegovog položaja. Vremenom, oni su izabrali Kajafu, Lisicu, njegovog zeta, podlog advokata. On je bio u mogućnosti da ispuni zahteve Zakona kao i zahteve Rima. On je bio ozloglašeno podao i lažljiv, Sotonin prorok koji je izneo prevarantsko proroštvo o Isusovoj smrti kako bi obezbedio opstanak nacije. Suđenje koje je usledilo, bila je tragedija dramatizovana da bi se osudio optuženi, sa lažnim dokazima, kako bi naizgled sve bilo pravedno. Oni kojima savest nije davala mira stekli su utisak da je suđenje bilo pošteno i da je bilo zasnovano na jasnim dokazima.

Jovan ne beleži događaje tokom dva sudska zasedanja, kao što je to zabeleženo u ostalim evanđeljima, ali on zato pridaje značaj istrazi i ispitivanju koji su prethodili suđenjima pred Anom, vođom svešteničkog klana. On je još uvek bio glavni pokretač svih događaja u zemlji. Kajafa je u znak poštovanja naredio da se preliminarno saslušanje prebaci kod Ane.

JOVAN 18:15-18
15 Za Isusom pođoše Simon Petar i još jedan učenik. Tog učenika je prvosveštenik poznavao, pa on sa Isusom uđe u prvosveštenikovo dvorište, 16 a Petar ostade napolju pred kapijom. Tada izađe onaj drugi učenik, koga je poznavao prvosveštenik, porazgovara s vratarkom, pa uvede Petra unutra. 17 Sluškinja koja je pazila na vrata upita Petra,”Da nisi i ti jedan od učenika ovoga čoveka?" "Nisam," reče Petar. 18 A sluge i stražari su naložili vatru i stajali oko nje i grejali se, jer je bilo hladno, pa je i Petar stajao s njima i grejao se.

Jovan i Petar su noću iz daljine sledili Isusa. S obzirom da je Jovan bio u srodstvu sa prvosveštenikom, on je mogao slobodno da uđe u svešteničko dvorište. Petar nije bio u mogućnosti to da učini, zato što su kapiju čuvale sluge.

Jovan je osetio uznemirenost u Petrovom srcu, dok je tako u mraku stajao pokraj vrata. Želeći da mu pomogne, Jovan je porazgovarao sa vratarkom u njegovo ime. Ona nije u potpunosti bila uverena, tako da je i sama upitala Petra,”Zar nisi i ti jedan od učenika ovog čoveka?" On je na to odgovorio,”Nisam," i ponašao se kao da ništa ne zna i kao da nema nikakvog udela u svemu tome, a nakon toga je pokušao da se ogreje pokraj vatre, pošto je bilo hladno.

JOVAN 18:19-24
19 U međuvremenu je prvosveštenik ispitivao Isusa o njegovim učenicima i o njegovom učenju. 20”Ja sam svetu govorio otvoreno," odgovori mu Isus.”Uvek sam učio narod u sinagogi i u Hramu, gde se svi Judeji okupljaju, i ništa nisam govorio u tajnosti. 21 Zašto pitaš mene? Pitaj one koji su čuli šta sam im govorio. Oni znaju šta sam rekao." 22 Kad je to rekao, ošamari ga jedan od slugu koji je onde stajao i reče,”Zar tako odgovaraš prvosvešteniku!" 23”Ako sam zlo govorio," odgovori mu Isus,”dokaži šta je zlo. A ako sam dobro, zašto me udaraš?" 24 Tada ga Ana, vezanog, posla prvosvešteniku Kajafi.

Svrha preliminarnog saslušavanja nije bila u tome da se dokaže Isusova krivica, njegov karakter ili tvrdnje koje je On iznosio, već se sve svelo na njegove učenike i metode njegovog učenja. U to vreme, postojala su mnoga tajna društva. Oni koji su ga ispitivali želeli su užurbano da saznaju, da li postoji opasnost od nemira izazvanih od strane njegovih sledbenika, kako bi oni mogli da uguše bilo kakvu pobunu.

Isus je poricao postojanje bilo kakvog sličnog društva, umesto toga oni su znali da je On otvoreno poučavao u sinagogama po danu, kao i u samom Hramu, gde su mnogi dolazili da slušaju. Da su vođe zaista iskreno želele da ga upoznaju, oni su mogli da prisustvuju njegovim učenjima i detaljno čuju sve o čemu je On govorio kao i o njegovom pozivu. Na ovakav način Isus je odgovorio starom prvosvešteniku bez imalo straha. Odjednom, jedan od slugu, željan da se ulizuje prvosvešteniku, udari Isusa. Isus mu nije uzvratio udarac niti je pokazao gnev. Istovremeno on ničim nije umanjio ozbiljnost tog zločina, već je izazvao prestupnika da iznese razlog nanošenja povrede. S obzirom da je Isus bio nedužan, sluga je trebao da se izvini i pokaže pokajanje.

Ovaj izazov je na indirektan način bio upućen Ani, zato što je on bio odgovoran za ponašanje tog sluge. On je dopustio učinjeni prestup. Ovakva vrsta optužbe danas se podiže protiv svakoga ko bez opravdanog razloga udari nekog drugog, ili dozvoli svojim sledbenicima da zastrašuju nedužne. Naš Gospod voli one koji se ne smatraju važnim i kaže,”Kad god ste učinili nešto za jednog od ove moje najmanje braće, za mene ste učinili."

Kada ja Ana primetio da Isus nije podlegao njegovim pretnjama, već se radije postavio sam kao sudija i ispitivao ga o istini i pravdi, on je poslao Isusa svome zetu Kajafi, prepredenoj lisici, kako bi se otarasio tog problema.

JOVAN 18:25-27
25 Dok je Simon Petar stajao i grejao se, upitaše ga, "Da nisi i ti jedan od njegovih učenika?" A on poreče, rekavši, "Nisam." 26 Jedan od prvosveštenokovih slugu – rođak onoga kome je Petar odsekao uho – reče, "Zar te nisam video s njim u vrtu?" 27 A Petar opet poreče, i odmah se oglasi petao.

Kajafa je ispitivao Isusa u vezi njegovih učenika. Dvojica od njih su stajali u dvorištu, ali nisu priznali da su sledbenici Gospoda. Petar je kraj vatre delovao kao stranac, tako da su sluge sum- njale da postoji nekakva veza između njega i Isusa. Petar je po treći put odgovorio, "Ne, Ne."

Jedan od onih koji su sumnjali u njega je izneo takvu optužbu. Sada su svi zurili u njega, tako da je on već uzavreo, pogotovu kada je jedan od slugu rekao, "Ja tebe poznajem; video sam te u vrtu." Opasnost je dostigla vrhunac, pošto je govornik bio rođak čoveku čije uvo je Petar odsekao. Jovan ne iznosi detalje kletvi koje je Petar izgovorio niti njegovog odricanja Isusa, ali on potvrđuje Petrovo kukavičko ponašanje, nedostojno vodećeg apostola.

Oglašavanje petla je u Petrovim ušima zvučalo kao vojnička truba koja donosi sud. Isus nije zatekao ni jednog učenika spremnog da ga sledi do smrti. Svi oni su se ili razbežali, sagrešili, slagali ili ga se odrekli. Jovan nam takođe ne govori ni o Petrovim suzama ili pokajanju, već Jovan ističe veliku opasnost od odricanja našeg Gospoda. Petao se oglasio tri puta kako bi uznemirio Petra. Bože podari nam petla koji će se oglasiti svaki put kada slažemo ili se uplašimo da priznamo našeg Gospoda. Duh istine želi da se spusti na nas. Zatražite od Isusa istinoljubiv jezik i pravedno srce i zdrav razum.

MOLITVA: Gospode Isuse, zahvaljujemo ti, zato što si Ti istina, strpljenje i veličanstvo. Oprosti nam sve vrste laži i preuveličavanja. Ti si poneo na sebi sveze čovečanstva, sveži nas svojim Duhom, kako naši jezici više ne bi izgovarali laži. Ukoreni nas u tvojoj istini, i pouči nas da svedočimo u tvoje ime, ponizno, mudro i odlučno.

PITANJE:

  1. Kakav je bio odnos između Isusa i Petra tokom saslušanja pred Anom?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 12, 2012, at 10:33 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)