Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Greek":
Home -- Greek -- John - 108 (The charge against Christ's royal claims)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula? -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- GREEK -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

ΙΩΑΝΝΗΣ - Το Φωσ Λαμπει Στο Σκοταδι
Μελέτες στο Ευαγγέλιο του Χριστού σύμφωνα με τον Ιωάννη
ΜΕΡΟΣ 4 - ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΥΠΕΡΝΙΚΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ
A - ΣΥΜΒΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΛΛΗΨΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΑΦΗ (Ιωάννης 18:1 - 19:42)
3. Η πολιτική δίκη μπροστά στον Ρωμαίο κυβερνήτη (Ιωάννης 18:28 – 19:16)

a) Η κατηγορία ενάντια στους βασιλικούς ισχυρισμούς του Χριστού (Ιωάννης 18:28-38)


ΙΩΑΝΝΗΣ 18:28-32
28 Μετά οδήγησαν τον Ιησού από το σπίτι του Καϊάφα στο πραιτώριο. Ήταν νωρίς το πρωί. Οι Ιουδαίοι όμως δεν μπήκαν στο πραιτώριο για να μη βεβηλωθούν, αλλά να φάνε το Πάσχα καθαροί. 29 Ο Πιλάτος βγήκε έξω και τους λέει: «Για ποιο αδίκημα κατηγορείτε αυτόν τον άνθρωπο;» 30 Του αποκρίθηκαν: «Αν δεν ήταν κακοποιός, δε θα τον παραδίναμε σ’ εσένα». 31 Τους λέει τότε ο Πιλάτος: «Πάρτε τον εσείς και δικάστε τον σύμφωνα με το νόμο σας». Του λένε οι Ιουδαίοι: «Σ’ εμάς δεν επιτρέπεται να επιβάλουμε ποινή θανάτου σε κανέναν». 32 Έτσι εκπληρώθηκε ο λόγος που είχε πει ο Ιησούς, δηλώνοντας με τι είδους θάνατο θα πέθαινε.

Μερικοί Ιουδαίοι σκέφτηκαν να σκοτώσουν τον Ιησού νωρίτερα όταν θεράπευσε τον παραλυτικό στη Βηθεσδά (5:18), ενώ η πλειοψηφία των Ιουδαίων αρχόντων αποφάσισε μυστικά ότι πρέπει να πεθάνει μετά την ανάσταση του Λάζαρου (11:46).

Την Πέμπτη το βράδυ δύο σημαντικές συνεδριάσεις του Συμβουλίου είχαν κανονιστεί αν και δεν μνημονεύονται από τον Ιωάννη (Ματθαίος 26:57-67 και 27:1). Αυτές οι Ιουδαϊκές λεπτομέρειες δεν ενδιέφεραν πολύ τους Έλληνες αναγνώστες αλλά ο Ιωάννης έδωσε έμφαση στην άδικη καταδίκη του Ιησού, που επιδόθηκε από τον αντιπρόσωπο της Ρωμαϊκής δικαιοσύνης, τον Πιλάτο, στον στρατώνα με θέα τον ναό. Μόνο εκείνος είχε το δικαίωμα να εκτελέσει ή να αθωώσει.

Εκείνοι οι Ιουδαίοι που είχαν αναγνωρίσει τον Κύριο τους, οπισθοχώρησαν φοβούμενοι την μόλυνση τους αν έμπαιναν σε μια κατοικία Εθνικού. Επιθυμούσαν να διατηρήσουν την τελετουργική αγιότητα τους, να συμμετάσχουν στον Πασχαλινό Αμνό με την οικογένεια τους, ενώ σκότωσαν τον αληθινό Αμνό του Θεού.

Κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου, όταν ο Ιησούς συλλήφθηκε, ριζικές αλλαγές έλαβαν χώρα στη ζωή του Πιλάτου. Ένας από τους συναδέλφους του, Ρωμαίος στρατηγός, αποπέμφθηκε από τον Καίσαρα για τον σχεδιασμό εξέγερσης. Αυτός ο στρατηγός ήταν εχθρός των Ιουδαίων και το σχέδιο ξεσκεπάστηκε από Ιουδαίους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η εξουσία του Πιλάτου να αποδυναμωθεί σε αντίθεση με την προηγούμενη περιφρόνησή του για αυτούς και τη σκληρή μεταχείριση του απέναντι τους.

Αφού οι Ιουδαίοι είχαν φέρει τον Ιησού στον Πιλάτο, ο κυβερνήτης βγήκε έξω σ’ αυτούς γρήγορα για να ρωτήσει για τα αιτήματα τους. Δεν ξόδεψε πολύ χρόνο συζητώντας αλλά κατάλαβε την κεντρική ιδέα των παράπονών τους. Η στάση του Πιλάτου στον Ιησού εκφράστηκε με ένα πονηρό χαμόγελο – ένας βασιλιάς χωρίς όπλα ή στρατιώτες, που μπήκε στην Ιερουσαλήμ πάνω σε ένα γάιδαρο δεν ήταν κίνδυνος για την Ρώμη. Αλλά συμφώνησε με τα Ιουδαϊκά αιτήματα, υποχωρώντας στην επιμονή τους. Είχε ήδη διαθέσει ένα αξιωματικό μαζί με τη συνοδεία του για να βοηθήσει στην σύλληψη του Ιησού. Η επιχείρηση πέτυχε: Ο φυλακισμένος ήταν εκεί στο έλεος του. Ωστόσο, ο Πιλάτος ρώτησε, «Για ποιο πράγμα είναι ένοχος; Τι έκανε;»

Οι Ιουδαίοι Πρεσβύτεροι δήλωσαν ανεπιφύλακτα: Γνωρίζετε τι είπαμε νωρίτερα για αυτόν. Αυτός ο άνθρωπος είναι ένας πολιτικός εγκληματίας με επαναστατικούς σκοπούς. Δε χρειάζεται να προσθέσουμε περισσότερα. Δεν έχουμε έρθει για επίσκεψη, επίσημα εκπροσωπώντας τον Ιουδαϊκό λαό. Έχουμε έρθει για να απαιτήσουμε τον θάνατο του, για να μην ξεσηκωθεί ο κόσμος.

Ο Πιλάτος γνώριζε για τους ιουδαϊσμούς και τις προκαταλήψεις τους και ήξερε ότι η κατηγορία είχε να κάνει με τον νόμο τους και την προσδοκία τους για ένα ισχυρό Μεσσία. Ο Ιησούς δεν είχε κάνει τίποτα εγκληματικό για τον Ρωμαϊκό νόμο. Έτσι και πάλι, τους παρέδωσε τον Ιησού ζητώντας τους να τον κρίνουν σύμφωνα με τον δικό τους νόμο.

Εκείνο τον καιρό, οι Ιουδαίοι δεν είχαν δικαίωμα να λιθοβολήσουν εκείνους που παραβίαζαν τον Νόμο. Είχαν ως σκοπό να ταπεινώσουν τον Ιησού με μια δημόσια δίκη στα χέρια των Ρωμαίων, οι οποίοι θεωρούνταν ακάθαρτοι. Έτσι οι πιο σκληρές ποινές που επιβάλλονταν σε σκλάβους και κακοποιούς θα έπεφταν επάνω σ’ αυτόν – να αναρτηθεί στο «καταραμένο δέντρο». Αυτό θα σήμαινε ότι ο Ιησούς δεν ήταν ο Υιός του Θεού, ο Ισχυρός και Δίκαιος αλλά αντίθετα ήταν αδύναμος και βλάσφημος. Ο Καϊάφας ήθελε αυτός να πεθάνει στο σταυρό στα χέρια των Ρωμαίων για να αποδείξει ότι δεν ήταν Μεσσίας αλλά ένας σφετεριστής και απατεώνας.

ΙΩΑΝΝΗΣ 18:33-36
33 Ο Πιλάτος μπήκε πάλι μέσα στο πραιτώριο, διέταξε να φέρουν τον Ιησού και τον ρώτησε: «Εσύ είσαι ο βασιλιάς των Ιουδαίων;» 34 Ο Ιησούς αποκρίθηκε: «Το ρωτάς αυτό από μόνος σου ή σου έχουν μιλήσει άλλοι για μένα;» 35 «Μήπως εγώ είμαι Ιουδαίος;» του απάντησε ο Πιλάτος· «ο λαός ο δικός σου και οι αρχιερείς σε παρέδωσαν σ’ εμένα· τι έκανες, λοιπόν;» 36 Ο Ιησούς απάντησε: «Η δική μου βασιλεία δεν προέρχεται απ’ αυτόν τον κόσμο· αν η βασιλεία μου προερχόταν απ’ αυτόν τον κόσμο, οι στρατιώτες μου θα αγωνίζονταν να μην πέσω στα χέρια των Ιουδαίων αρχόντων. Αλλά η δική μου βασιλεία δεν προέρχεται από ’δω».

Οι στρατιώτες έβαλαν τον Ιησού μέσα στον στρατώνα. Όταν ο Πιλάτος άκουσε τις κατηγορίες των Ιουδαίων, ήθελε επίσης να ακούσει την υπεράσπιση του Ιησού απευθείας από το στόμα του. Ο Πιλάτος δεν εμπιστεύονταν τα λεγόμενα των Ιουδαίων, αλλά για να προχωρήσει νομικά ρώτησε τον Χριστό. «Είσαι ο Βασιλιάς των Ιουδαίων; Έχω δει άλλους Μεσσίες που ήταν οπλισμένοι σαν αστακοί, με μαύρες γενειάδες και μάτια που γυάλιζαν. Δεν είσαι μαχητής ή τρομοκράτης. Φαίνεσαι να είσαι ένας δυστυχής άνθρωπος, πράος και ταπεινός, πώς μπορείς να φιλοδοξείς να αποκτήσεις βασίλειο; Ένας βασιλιάς απαιτεί εξουσία, δύναμη και σκληρότητα.»

Ο Ιησούς αισθάνθηκε ότι ο Πιλάτος αμφισβήτησε την αξίωση του για βασίλειο και ρώτησε, «Οι στρατιώτες σου είπαν ότι οι μαθητές μου πολέμησαν μαζί τους τη νύχτα ή οι πληροφοριοδότες σου με άκουσαν να κάνω πολιτικές ομιλίες ή μήπως η ερώτηση σου στηρίζεται στα Ιουδαϊκά ψέματα μόνο; Ένας κυβερνήτης δε θα πρέπει να ακούει ψεύτικες κατηγορίες.»

Ο Πιλάτος απάντησε θυμωμένα, «Είμαι εγώ Ιουδαίος;». Σαν να έλεγε, «Δε θα σκύψω στο επίπεδο αυτών των επίμονων μισαλλόδοξων που διαφωνούν για τα θέματα της θρησκείας νύχτα και μέρα».

Έτσι, ο Πιλάτος παραδέχτηκε ότι δεν ήταν αυτός που είχε συλλάβει τον Ιησού αλλά οι Ιουδαίοι, οι θρησκευτικοί αρχηγοί τους και οι εθνικιστές. Τότε, ρώτησε συνοπτικά, «Τι έκανες; Χρειάζομαι μια απάντηση από εσένα για να αντιμετωπίσω αυτούς που σε κατηγορούν. Μίλησε αλλιώς θα ραπιστείς. Πες ολόκληρη την αλήθεια.»

Τότε, ο Ιησούς ομολόγησε όλη την αλήθεια με τρόπο που σπάνια το έκανε με τους μαθητές του. Αυτός είπε, «Η Βασιλεία του Θεού είναι μόνο δική του, δεν είναι χτισμένη πάνω στο φόρο τιμής ή τα όπλα ή στις δουλειές ώστε να εκμεταλλευτεί τους άλλους». Η βασιλεία του Χριστού δεν πεθάνει όπως οι άλλες. Ο Ιησούς δίδαξε τους ακόλουθους του να μην χτυπούν με σπαθιά ή να πυροβολούν ή να ρίχνουν βόμβες. Η Βασιλεία του διαφέρει εντελώς από όλα τα Βασίλεια στην γη.

ΙΩΑΝΝΗΣ 18:37-38
37 Του λέει τότε ο Πιλάτος: «Είσαι, λοιπόν, βασιλιάς;» «Ναι, είμαι βασιλιάς, όπως το λες», αποκρίθηκε ο Ιησούς. «Εγώ γι’ αυτό γεννήθηκα και γι’ αυτό ήρθα στον κόσμο, για να φανερώσω την αλήθεια· όποιος αγαπάει την αλήθεια, καταλαβαίνει τα λόγια μου». 38 Του λέει ο Πιλάτος: «Και τι είναι αλήθεια;» Όταν το είπε αυτό, βγήκε πάλι έξω στους Ιουδαίους και τους λέει: «Εγώ δεν βρίσκω κανένα λόγο για να τον καταδικάσω.»

Ο Πιλάτος δεν κατάλαβε την έννοια του ισχυρισμού του Ιησού, αλλά συνειδητοποίησε ότι ο κατηγορούμενος ομολόγησε ότι ήταν Βασιλιάς χωρίς να διευκρινίσει τη σημασία αυτού του βασιλείου. Ο Ιησούς απάντησε, «Κατάλαβες το μυστικό μου και κατάλαβες τα λόγια μου. Ένας βασιλιάς είναι ο ιδιοκτήτης και ο κύριος του βασιλείου του. Το βασίλειο μου δεν είναι από αυτό τον κόσμο που είναι γεμάτος με ψέματα και απάτες, επειδή εγώ είμαι ο Βασιλιάς της Αλήθειας.»

Τότε ο Ιησούς ομολόγησε ότι η γέννηση του από την Μαρία την Παρθένο δεν ήταν η απαρχή της ύπαρξης του αλλά ότι ήρθε στον κόσμο μας από την μεταθανάτια ζωή. Γεννήθηκε από τον Πατέρα προ αιώνων. Γνωρίζει ουράνιες αλήθειες. Ο Ιησούς μαρτυρεί την Αλήθεια του Θεού. Ως ο αιώνια γεννημένος είναι ο πιστός μάρτυρας. Αλλά ο Πιλάτος γέλασε και ρώτησε, «Τι είναι η αλήθεια;» Ο Κυβερνήτης είχε δει τόση υποκρισία και δολοπλοκία ώστε έχασε την πίστη του στην αλήθεια. Αλλά ο Ιησούς ο πιστός μάρτυρας στις ουράνιες αλήθειες έμεινε σταθερός και αποκαλύπτει σε μας το όνομα του Πατέρα του.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ: Κύριε Ιησού, εσύ είσαι ο Βασιλιάς μου. Ανήκω σε σένα. Κάνε με δούλο της πραότητας σου. Κράτα με σταθερό στην αλήθεια σου.

ΕΡΩΤΗΣΗ:

  1. Πώς και με ποια έννοια είναι ο Ιησούς Βασιλιάς;

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on June 07, 2022, at 01:41 PM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)