Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- John - 008 (The fullness of God in Christ)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Twi -- Urdu -- Uyghur -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

JOVAN - Svetlost svetli u tami
Proučavanje Evanđelja o Isusu Hristu po Jovanu

DEO 1 - Sinjanje božanske svetlosti (Jovan 1:1 - 4:54)
A - Utelovljenje reči božije u Isusu (Jovan 1:1-18)

3. Punina Božija se pojavila u utelovljenju (Jovan 1:14-18)


JOVAN 1:14
14 I Reč je postal telo i nastanila se među nama, i mi smo gledali njenu slavu, slavu Jedinorođenoga od Oca, punog milosti i istine.

Ko je Isus Hrist? On je pravi Bog i pravi čovek. Evanđelista Jovan nam pokazuje ovu veliku tajnu kao geslo njegovog evanđelja. Kada pominje utelovljenje reči Božije, on nam pokazuje temelj njegove poruke. 14. stih je ključ za sve sledeće vesti. Ako ste zapazili ovaj duhovni biser u punini njegovog značenja, steći ćete duboki uvid u spoznanju narednih poglavlja.

Utelovljenje Hrista je iz temelja drugačije od naše duhovne obnove. Mi svi imamo tela, i rođeni smo od oca i majke. Nakon toga, reč Evanđelja je dospela do nas i proizvela večni život u nama. Hrist, međutim, nije rođen od zemaljskog oca. Umesto toga, reč Božija je došla Mariji preko anđela, koji joj je rekao, "Sveti Duh će sići na tebe, i senka sila Svevišnjega će pasti na tebe. Tako će se to sveto dete koje će se roditi zvati Sin Božiji." (Luka 1:35). Kada je devica prihvatila ovu predivnu poruku verom, ona je zatekla jedinstveni embrion u svojoj utrobi, u kojoj se Sveti Duh sjedinio sa ljudskom krvlju. Na takav način Bog je postao čovek.

Naše razmišljanje se zaustavlja pred ovakvom realnošću. Biologija ne može da razjasni ovu tajnu. Ljudsko iskustvo nije u mogućnosti to da razume. Neki teolozi pokušavaju da olakšaju nemogućnost Hristovog rođenja naučnom umu time što kažu da je On samo delovao kao da je u telu, a da zapravo nije imao opipljivo telo koje oseća bol i tugu. Mi, međutim, ispovedamo da je Hrist istovremeno bio u potpunosti čovek i u potpunosti Bog.

Utelovljenje Hristovo je najbolje tumačenje ovog predivnog rođenja. Večni Sin Božiji, koji je proizašao od Oca pre postanka vremena, imao je udela u našoj ljudskoj prirodi bez greha, zato što je Sveti Duh u njemu savladao svaku sklonost ka grehu. Stoga je Isus ostao jedino ljudsko biće koje je ikada živelo u bezazlenosti i čistoti, bez mane.

Sin Božiji se mešao sa buntovnim, nemarnim i zlim ljudima, a svi oni su prolazni. Sa druge strane, On je večan, nije u mogućnosti da umre zato što je Bog. Uprkos njegovoj uzvišenosti On nas je voleo i napustio je svoju prvobitnu slavu da bi u poniznosti živeo među nama. On se sjedinio sa našom vrstom, i u savršeno je razumeo našu situaciju. U svom bolu On se naučio potpunoj poslušnosti. Na ovakav način On je postao zaista saosećajan. On nije odbio nas, zle. Hrist je postao čovek kako bi bio bliži nama, da bi nas doveo bliže Bogu.

Telo Hristovo podseća na šator od sastanka u Starom Zavetu, gde se Bog sretao sa narodom. Bog je bio u Hristu i objavio je sebe narodu u vidu čoveka. Svo božanstvo je bilo prisutno u Hristu, na opipljiv način. Kao što grčki tekst kaže, Jovan zapravo kaže da je on "šatorio među nama." To znači da On nije izgradio neki trajni dvorac, kako bi ostao zauvek sa nama na zemlji, već da je On boravio na isti način kao što beduini borave u svojim šatorima na neko kraće vreme. Nakon toga, On rastavlja svoj šator i premešta ga na neko drugo mesto. Na isti način, Hrist je na kratko bio među nama pre nego što se vratio nazad u svoje nebo.

Apostoli zajedno svedoče da su videli slavu Hristovu. Njihovo svedočanstvo je klicanje i radovanje. Oni su očevici prisutnosti Sina Božijeg u telu. Njihova vera im je otvorila oči kako bi razumeli Isusovu ljubav, strpljenje, poniznost, odanost i božanstvo. U njegovoj čistoti oni su videli samog Boga. Izraz "njegova slava" u Starom Zavetu označava sažetak svih božanskih osobina. Apostol Jovan je hrabro izneo u svom svedočanstvu sve ove Isusove osobine. On je prepoznao njegovo skriveno veličanstvo kao i njegovu lepotu i veličinu.

Nadahnut Svetim Duhom, Jovan je nazvao Boga Ocem a Isusa Sinom. Ovi izrazi se nikako ne mogu izbeći. Nadahnuće Duha cepa veo koji skriva Božije ime, uveravajući nas da večni Svetac, moćni Stvoritelj jeste Otac i ima Sina isto tako svetog, veličanstvenog i večnog, punog ljubavi. Bog nije jednostavno rečeno poražavajući sudija koji moćno uništava i sveti se. On je saosećajan, nežan i strpljiv, a i njegov Sin je takav. Shvatajući Oca i Sina stižemo do srži Novog Zaveta. Onaj koji vidi Sina vidi Oca. Ovo otkrivenje je preobrazilo lik Božiji koji se nalazi u drugim religijama i otvorilo nam je oči za doba ljubavi.

Da li želite da znate Boga? Onda proučavajte Hristov život! Šta su učenici videli u Isusu? Koji je sažetak njihovog svedočanstva? Oni su videli Božiju ljubav protkanu milošću i istinom. Razmišljajte o ova tri značenja dok se molite i osetićete puninu Božije slave prisutnu u Hristu. On nam pristupa sa isceljujućom milošću koju ne zaslužujemo. Mi smo svi krivi; niko od nas nije dobar. Njegov pristup nama, ovakvim iskvarenima, jasno pokazuje milost. Ne stidi se da nas naziva braćom, On nas je očistio, posvetio i obnovio, i On nas je ispunio svojim duhom. Zar ova spasonosna dela nisu “milost na milost?” Čak i više od toga: mi smo stekli novo pravo, jer nas je Hrist posadio u svoju milost da bismo imali pravo da postanemo deca Božija. Poruka milosti nije varka ili mašta, već novo pravo. Utelovljenje je dokaz realnosti Božijeg dela, koje nas usavršava u njegovom spasenju. Milost je temelj naše vere.

MOLITVA: Klanjamo se tebi Bebo iz jasli, kao što su to činili pastiri i Magi u Vitlejemu. Ti si Bog u telu koji je došao k nama, ne stideći se da nas nazove braćom. Tvoja svetlost svetli u tami. Očisti moje nečisto srce, kako bi bilo sposobno da postane večne jasle za tebe. Zajedno sa svim vernima ja te veličam, zato što je tvoja slava postala ponizno telo. Preklinjemo te učini da mnogi jadni ljudi iz našeg kraja mogu da uvide njihovo novo pravo i tebe da prihvate.

PITANJE:

  1. Kakvo značenje ima utelovljenje Hristovo?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 12, 2012, at 09:24 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)