Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Turkish":
Home -- Turkish -- John - 008 (The fullness of God in Christ)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- TURKISH -- Twi -- Urdu -- Uyghur -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

YUHANNA - Işık Karanlıkta Parlıyor
Mesihin İncilinin Yuhannaya Göre Yorumu

Bölüm 1 - Tanrısal ışık parlıyor. (1:1 - 4:54)
A - Tanrı Sözü’nün İsa’da Beden Bulması (1:1-18)

3. Allah'ın Doluluğu Mesih'te Beden Buluyor (1:14-18)


YUHANNA 1:14
14 Söz, insan olup aramızda yaşadı. Biz de O’nun yüceliğini, Baba’dan gelen, lütuf (kayra) ve gerçekle dolu olan biricik Oğul’un yüceliğini gördük.

İsa Mesih kimdir? O, gerçek bir Tanrı, gerçek bir insandır. Müjdeci Yuhanna, bize bu sırrı İncil’inin şiarı olarak açıklarken, bundan böyle bildireceği tüm haberlere anahtar vazifesi görecek temel gerçeği yazıyor: “Söz beden oldu!

Mesih’in bedene girmesi, bizim ruhsal değişimimizden farklıdır. Hepimiz önce bedensel birleşmenin sonucu dünyaya geldik; Allah’ın Söz’ü daha sonra yüreğimize girerek içimizde sonsuz yaşamı başlattı. Mesih ise bedensel bir babanın çocuğu değildir. Allah’ın Söz’ü, “Kutsal Ruh üzerine gelecek, Yüce Olan’ın gücü sana gölge salacak. Bu nedenle doğacak olan kişiye Allah’ın Oğlu denecek” diye Meryem’e yaklaşan melek aracılığıyla geldi. Bakire, bu müjdeyi kabul eder etmez, karnında eşsiz ceninin varlığını hissetti. Allah böylece insan oldu.

Bu gerçeğin önünde aklımız duruyor. Kimi ilâhiyatçılar Mesih’in doğumu gerçeğini akla aykırı bulduklarından, O’nun sadece bedende göründüğünü öne sürüyorlar. Biz ise, Mesih’in hem gerçek bir Tanrı, hem de gerçek bir insan olduğuna iman ediyoruz. Zaman öncesinde Baba’dan doğan Oğul, günahsız olarak insanlık bedenimize ortak oldu. Bu nedenle İsa yeryüzünde günahsız olarak yaşamış tek insandır.

Allah’ın Oğlu, ortak sıfatları ölümlülük olan asi, tembel ve rezil insanoğullarıyla kaynaştı. Tüm yüceliğine rağmen bizi sevdi. Bizden biriymiş gibi aramızda tevazu ile yaşadı, halimize acıdı. Mesih, bize yaklaşmak, bizi Allah’a yaklaştırmak için insan oldu.

Mesih’in bedeni, Eski Antlaşma’da Allah’ın insanlarla bir araya geldiği “toplantı çadırını” andırmaktadır. Allah Mesih’teydi ve kendisini insanlara insan suretinde gösterdi. Yunanca metindeki ifade, “...O aramızda çadır kurdu” şeklindedir. Bu ise, O’nun tıpkı bir bedevi gibi geçici bir süre aramızda kalmak üzere dünyaya geldiğini göstermektedir.

Haberci, Kutsal Ruh’un esinlemesiyle Allah’ı “Baba”, Mesih’i de “Oğul” olarak adlandırdı. Kutsal Ruh’un vahyi, Allah’ın ismini çevreleyen perdeyi yırtar atar, öncesiz ve güçlü Kutsal’ın Babamız olduğunu bize gösterir. Allah sadece güçlü, kahhar, cebbar değildir. O aynı zamanda sabırlı, rahim ve sevecendir de. O’nun Oğlu da aynı sıfatları taşımaktadır. Baba’yı ve Oğlu’nu tanımakla Yeni Antlaşma'nın özünü kavramış oluyoruz.

Allah’ı tanımak istiyorsan, Mesih’in yaşam öyküsünü incele. Öğrencileri İsa’da ne gördüler? Tanıklıklarının özeti neydi? Dua ederek bu sorunun cevabını Kutsal Kitap’ta ara. Allah’ın Mesih’e yerleşmiş doluluğunu hissedeceksin. Mesih’in biz kirlilere gelişi, bizleri kabul edişi tarifi imkânsız bir nimettir. İmanımızın temeli, işte Mesih’in bu bağışıdır.

DUA: Beytlehem’de önünde secde eden çobanlar ve Fars alimleri gibi sana tapınırız ey hayvan yemliğinde doğan çocuk! Yanımıza geldin, bizleri kardeşlerin olarak benimsemekten utanmadın. Benim kirli yüreğimi de kabul et. Sana taht olabilmesi için arıt onu. Seni tüm imanlılarınla birlikte yüceltirim; çünkü yüceliğin mütevazı bir bedene dönüştü. Çevremizdeki zavallıların da seni tanımalarını, karşılıksız sunduğun nimetini kabul etmelerini sağla.

SORU:

  1. Mesih’in bedene girmesi ne anlama gelmektedir?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 16, 2012, at 11:17 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)