Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Turkish":
Home -- Turkish -- Acts - 094 (The Apostle plans to Return to Jerusalem, and then go on to Rome)
This page in: -- Albanian? -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- Bulgarian -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Igbo -- Indonesian -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- TURKISH -- Urdu? -- Uzbek -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

Elçilerin İşleri - MESİH'in Zafer Alayı!
Studies in the Acts of the Apostles
Bölüm 2 - Diğer Uluslara Verilen Vaazların Raporları Ve Antakya'dan Roma'ya Kadar Kurulan Kiliseler - Kutsal Ruh Tarafından Görevlendirilen Elçi Pavlus'un Hizmeti (Elçilerin İşleri 13 - 28)
D - ÜÇÜNCÜ MÜJDELEME YOLCULUĞU (Elçilerin İşleri 18:23 - 21:14)

3. Elçi Yeruşalim'e dönmeyi ve sonra da Roma’ya gitmeyi Planlar (Elçilerin İşleri 19:21-22)


Elçilerin İşleri 19:21-22
Pavlus, bu olup bitenlerden sonra Makedonya ve Ahaya’dan geçip Yeruşalim’e gitmeye karar verdi. “Oraya gittikten sonra Roma’yı da görmem gerek” diyordu. Yardımcılarından ikisini, Timoteos ile Erastus’u Makedonya’ya göndererek kendisi bir süre daha Asya İli’nde kaldı.

Asya kelimesi Romalılar tarafından başkenti Efes ve iletişimin merkezi olan, Anadolu’daki bir bölgeyi tanımlamak için kullanılıyordu. Daha sonraları “Asya” kelimesi, kesin sınırları, bölgeleri ve detayları yaklaşık bir asır önce belirlenmiş olan tüm Asya kıtası için kullanılır oldu. Anadolu bölgesinde Asya bölgesi ilk olarak Pavlus tarafından söylendi. Pavlus orada yaklaşık iki buçuk yıl boyunca doğruluğa aç olan insanları ruhsal olarak doyurdu. Bu süre boyunca, tüm çevresini sevginin ışığıyla aydınlatan, diri bir kilisenin tohumları ekildi. Kurtuluş müjdesi bu eyaletin en ücra köylerine bile ulaştı. Efes, Yeruşalim ve Antakya’dan sonra Müjde’nin Roma’ya gönderildiği üçüncü büyük merkez oldu. Pavlus, Korintliler’e yazmış olduğu heyecan dolu iki mektubunu bu başkentten yazdı. Sorunları nedeniyle acı çekti. Oradaki kardeşlerin ruhlarının farkına varabilmeleri, zihinsel ve psikolojik karmaşalardan özgür olmaları için Rab’be dua etti.

Pavlus bu şehirde kaldığı sürece, Yeruşalim’de ihtiyaç içinde olan kiliseler için bağışlar topladı. Grek ve Anadolu kiliselerinin de, ikinci mektubunda da okuduğumuz üzere (bölüm 8-9), bu önemli projeye katılımlarını sağladı. Elçi Yuhanna’nın Mesih’in sürülerini güttüğü bu şehir, yakın dönem kilisesinin ilk yüz yıllık döneminde önemli bir rol oynamaya devam etti. Diri Olan Rab bunu, Vahiy bölümünde ilk ve tüm kiliselerin anası olarak, Yuhanna’ya söyledi (Va.2:1-7). Bizans döneminde, üçüncü ekümenik konsey de dâhil olmak üzere, bazı önemli konseyler de Efes’te toplandı (İ.S. 431). Pavlus, oradaki hizmetlerinin sonunda İ.S. 55 yılında, küçük Asya’daki zaferi için Mesih’e şükretti. Kutsal Ruh, Yahudi olmayanların elçisini, Kutsal Ruh’un yönetimi altında yeni kiliseyi Yeruşalim’deki ana kiliseye bağlaması için, en kısa sürede Yeruşalim’e gitmesini açık bir şekilde bildirdi.

Pavlus Grek kilisesinin sevgili üyelerini bir kez daha görmeyi istedi. Birçok kişinin duasıyla ve Kutsal Ruh’un yönlendirmesi altında, önce batıya doğru Roma’ya ve sonra da doğuya doğru Yeruşalim’e bir yolculuk planladı. Kutsal Ruh yolculuğunun son hedefinin Roma olduğunu bildirdiği için, elçi kutsal şehrin onun hizmet yolculuklarının yakınında bir nokta olmayacağını biliyordu. Müjde, Yeruşalim’den Roma’ya ve Kutsal Ruh’un merkezinden laikliğin yetki merkezine, doğruluğun orduları tüm diğer adaletsizlikler üzerinde galip gelebilsin diye, oldukça hızlı ilerledi. Mesih, her kasabadan, her topluluktan ve her dinden kendisine itaat etmelerini istedi. O Rab’dir ve İsa’nın adı anıldığında gökteki, yerdeki ve yer altındakilerin hepsi diz çöksün ve her dil, Baba Tanrı’nın yüceltilmesi için İsa Mesih’in Rab olduğunu açıkça söylesin (Flp.2:10-11). Pavlus’un hizmet yolculuklarında onu motive eden ve güç veren, bu yücelik dolu biricik isimdi.

Pavlus Tanrı’nın krallığında soyutlanmış bir dahi değildi. Birlikte Mesih’in ruhsal bedenini temsil eden birçok kardeşin katılımıyla hizmet etti. Kardeşlerden hiçbiri, diğer kardeşin yardımı olmaksızın hizmet edemezdi. Bunun için, tıpkı sizlerin bizim hizmet ve yakarışlarımıza ihtiyacınız olduğu gibi, itiraf ediyoruz ki, sizlerin dostluğuna ve dualarına ihtiyacımız var. Sizler için dua ediyoruz. Sizler de bizler için dua ediyor musunuz? Pavlus, kendisine oğlu gibi sadakatle hizmet etmiş olan Timoteus’u kendi yolculuğunu hazırlaması için gönderdi. Şimdi Timoteos Pavlus’un büyük veda yolculuğu için, kaldırım taşlarını döşüyordu.

Dua: Rabbimiz Mesih, ne dünyasal otoriteler, ne de Şeytan’ın yetkisi, bizleri senin zafer geçişinde engelleyemediği için sana şükrederiz. Bizleri egemenliğine kabul ettin. Senin Kutsal Ruh’unun sesine itaat edebilmemiz için bizlere öğret. Böylece senin dilediğin her yere koşabilelim ve senin istediğin yerde ve zamanda durabilelim. Amin.

Soru 94: Pavlus neden Roma’ya gitmek zorundaydı?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on September 28, 2012, at 11:19 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)