Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- John - 030 (Jesus leads his disciples to see the ready harvest)
This page in: -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish? -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

JOVAN - Svetlost svetli u tami
Proučavanje Evanđelja o Isusu Hristu po Jovanu

DEO 1 - Sinjanje božanske svetlosti (Jovan 1:1 - 4:54)
C - Hristova prva poseta Jerusalemu (Jovan 2:13 - 4:54) -- Tema: Šta je pravo slavljenje boga?
4. Isus u Samariji (Jovan 4:1–42)

b) Isus vodi svoje učenike da vide spremnu žetvu (Jovan 4:27-38)


JOVAN 4:27-30
27 Tada se vratiše učenici i začudiše se što razgovara sa ženom. Ali, nijedan ne upita, “Šta tražiš od nje?” ni, "Zašto s njim razgovaraš?" 28 A žena ostavi svoj krčag i ode u grad pa reče ljudima, 29 “Dođite da vidite čoveka koji mi je rekao sve što sam učinila. Da nije on Hristos?” 30 I oni izađoše iz grada i krenuše k Isusu.

Dok je diskusija još bila u toku, učenici su se vratili iz sela sa hranom koju su kupili. Oni su bili zapanjeni kad su videli Isusa samog sa grešnicom, koja je pored toga bila i odbačena Samarićanka. Ipak, niko od njih se nije usudio da progovori, jer su osećali prisustvo Duha. Oni su zapazili božansko čudo koje je Hrist učinio, jer je lice ove žene bilo potpuno preobraženo dok je gledala u Hrista i slušala njegove reči. Radost poznavanja Spasitelja je vladala nad njom.

Zatim je žena ostavila svoj prazan krčag. Ona nije dala Isusu onu čašu vode koju je tražio, ali je zato On ugasio njenu žeđ pružajući joj oproštenje. Ona je postala izvor žive vode za mnoge. Ona je otrčala u selo i razgovarala sa ljudima ukazujući im na Hrista. Njena usta koja su nekada bila izvor nepristojnih reči, sada su izvor čiste vode koja svedoči za Hrista. Ona je privlačila ljude Spasitelju, svedočeći o tome kako je On razotkrio njene grehe. Ljudi iz sela su pretpostavili kroz ovu ispovest da se neki neobičan događaj odigrao, Božije delo u ovoj ženi. Oni su čeznuli da razotkriju njenu tajnu. Potrčali su do bunara, gde su se Isus i njegovi učenici odmarali.

Ova slika je primer onoga šta se dešava kada Hrist radi u onima koji žele da ga slede. I mi ćemo takođe obaveštavati prijatelje i komšije da je Hrist došao da nas spasi. Tada se želja za živom vodom, koju Sveti Duh pruža, javlja i u njima. Onda, da li ste i vi postali izvor života za mnoge? Ako niste, priznajte svoj greh Isusu, potčinite svoj život njemu, kako bi On mogao da vas očisti i posveti da biste postali blagoslov mnogima – kao što se to dogodilo sa nekadašnjom preljubnicom koja je širila evanđelje u svojoj okolini.

MOLITVA: Gospode Isuse, zahvaljujem ti što me ispituješ i poznaješ. Ja nisam ništa bolji od ove grešne žene u Samariji. Oprosti moje grehe. Pruži mi Božiji dar koji gasi moju žeđ za istinom, očisti moj život. Otvori moje oči da vidim nebeskog Oca. Ispuni moje srce Svetim Duhom, kako bih mogao da postanem korisna osoba, a moj život da postane izraz slavljenja kao odaziv na tvoju milost. Spasi još mnoge, i privuci ih k sebi. Ti ne odbacuješ one koji dođu k tebi.

PITANJE:

  1. Na koji način možemo biti napojeni živom vodom?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 12, 2012, at 09:39 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.2.109)