Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Bulgarian":
Home -- Bulgarian -- Romans - 078 (Paul’s List of the Names of the Saints in the Church of Rome)
This page in: -- Afrikaans -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- Bengali -- BULGARIAN -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Hebrew -- Hindi -- Indonesian -- Malayalam -- Polish -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Spanish? -- Turkish -- Urdu? -- Yiddish

Previous Lesson -- Next Lesson

РИМЛЯНИ - Господ е наш правдата
Изследвания в писмото на Павел до римляните
ДОПЪЛНЕНИЕ КЪМ ЧАСТ 3 - Специални препратки, относно характера на Павел, до лидерите на църквата в Рим (Римляни 15:14 - 16:27)

4. Списъка на Павел с имената на светиите, познати му от църквата в Рим (Римляни 16: 1-9)


РИМЛЯНИ 16:1-9
1 Препоръчвам ви нашата сестра Фива, която е служителка на църквата в Кенхрея, 2 да я приемете в Господа, както подобава на светиите, и да ѝ помогнете в каквото би имала нужда от вас; защото и тя е помагала на мнозина, както и на самия мене. 3 Поздравете Прискила и Акила - моите съработници в Христос Исус, 4 които за живота ми си положиха вратовете под нож, на които не само аз благодаря, но и всички църкви между езичниците; поздравете и тяхната домашна църква. 5 Поздравете любезния ми Епенет, който е първият плод от Азия за Христос. 6 Поздравете Мария, която се е трудила много за вас. 7 Поздравете Андроник и Юний, моите сродници и някога заедно с мене затворници, които между апостолите се смятат за бележити и които бяха в Христос още преди мене. 8 Поздравете възлюбения ми в Господа Амплий. 9 Поздравете нашия съработник в Христос Урван и възлюбения ми Стахий.

В посланието си, Павел обяснява следните теми:

Първо: Основните принципи на вярата в Христос.
Второ: Изборът от Бога.
Трето: Поведението на вярващите.

В края на посланието си, Павел не само говори за принципите, но също представя хората познати му от църквата. Той показва, че те са практическото доказателство, за да докаже истинността на учението си, считайки ги за тези, които въплъщават в себе си посланието и които се подготвят за неговото учение и идване. Апостолът на езичниците не беше непознат в Рим, но той представи светиите, които бяха избрани. Всички те бяха вкоренени в Христо и бяха живи камъни в храма на Светия Дух, в столицата на Римската държава, както е било тогава.

Странното нещо е, че Павел започва списъка на светци с една жена на име Фива, която той описва като "нашата сестра в Христос". Фива е добродетелна християнка, която се посвещава на служението си към църквата, към бедните, болните и пътешествениците. Тя беше служител на църквата в Кенхрея. Оказва се, че тя беше експерт по съдебни дела и в уреждането на митническите вземания, както и в помощ на лицата без граждански права. Тя помогна на Павел и другарите му в пътуванията им, а може би беше готова да му помогне и в Рим също. Павел казва на християните в Рим да й помагат в каквото има нужда и ги моли да я посрещнат в църквата по начин, достоен за светиите. По принцип се приема, че Фива доставя това послание, произлязло Павел, до църквата в Рим. Фива имаше характер и беше една от най-известните тогава християнки в Близкия изток.

След това , Павел споменава Прискила и съпруга й - Акила. Те бяха осигурили дом на Павел и му предложи работа, за да осигури на препитанието си в Ефес (Деяния 18: 2-26). Трябва да се споменем, че Павел споменава името на жената, преди името на съпруга й, знаейки, че и двамата бяха изложили себе си на риск, за да защитят Павел; и всички вярващи в Мала Азия благодариха на това семейство за тяхната саможертва и служение. Изглежда, че след това те трябваше да отпътуват за Рим, където приеха църквата в своя дом. Павел изпраща поздрав и към тази църква, в техния дом, считайки ги за свидетели на неговото учение за Божията благодат.

Епене е също поздравен от Павел. Той беше един от първите, които се бяха обърнали към вярата в Христос в Азия, а вярващите го смятаха като свързващо звено между тях и Христос.

След Епенет, Павел споменава Мария, която ревностно служеше в църквата в Рим с вярност и постоянство, и вероятно беше помогнала на Павел и неговите съработници в Гърция и Мала Азия. Павел свидетелства за нейната чисто, постоянно служение към последователите на Христос.

След това, Павел споменава Андроник и Юний, които бяха вярващи от еврейски произход, от племето на Вениамин, и живееха в Рим и бяха свидетели на истината, че Павел е един от синовете на Яков. Те бяха другите съкилийници на Павел и неговите партньори в страданията за Христос. Те се бяха обърнали към вярата преди Павел и се отличаваха сред ранните християни в църквата в Ерусалим, и бяха удостоени с приятелството на другите апостоли.

Павел споменава три странни имена в списъка на светци: Амплий, Урван и Стахий. Амплий и Стахий все още били роби. Павел описва първия като възлюбен в Господа, което показва, че той е бил презрян и измъчван, но и почетен, когато е бил присаден в духовното тяло на Христос. Другият, когото Павел описва като възлюбен, беше служител в църквата. Урван е бил уважаван мъж от римски произход, който е работил заедно с Павел дълго време и Павел го считаше за партньор в служението и помощник в Христос. Урван е бил известен по всичките църкви на Рим.

Необходимо е да отбележим, че църквата в Рим включваше от самото начало свободни хора и роби, които заедно са духовно единство в Христос. Това ни кара да осъзнаем, че Светият Дух не придава значение на расовите или социални различия. Той не прави разлика между мъж и една жена, свободен и роб, богат и беден, евреин и езичник, защото те всички са равни пред Христос.

МОЛИТВА: Отче наш, на небето, хвалим те, защото под ръководството на Святия Дух и в името на Исус Христос си създал църкви в Рим. Ние сме особено радостни, защото тези църкви включваха свободни и роби, мъже и жени, богати и бедни, евреи и езичници и всички те бяха благословени.

ВЪПРОС:

  1. Какво можем да научим от имената на членовете на църквата в Рим?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on November 07, 2015, at 12:04 PM | powered by PmWiki (pmwiki-2.2.109)