Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Bulgarian":
Home -- Bulgarian -- Romans - 079 (The Continuation of Paul’s List of the Saints)
This page in: -- Afrikaans -- Arabic -- Armenian-- Azeri-- Bengali -- BULGARIAN -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- Hausa -- Hebrew -- Hindi -- Igbo? -- Indonesian -- Malayalam -- Polish -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali? -- Spanish? -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

РИМЛЯНИ - Господ е наш правдата
Изследвания в писмото на Павел до римляните
ДОПЪЛНЕНИЕ КЪМ ЧАСТ 3 - Специални препратки, относно характера на Павел, до лидерите на църквата в Рим (Римляни 15:14 - 16:27)

5. Продължението на списъка със светии, познати на Павел, в църквата в Рим (Римляни 16: 10-16)


РИМЛЯНИ 16:10-16
10 Поздравете одобрения за верен в Христос Апелий. Поздравете онези, които са от семейството на Аристовул. 11 Поздравете Иродион - мой роднина. Поздравете тези от семейството на Наркис, които са в Господа. 12 Поздравете Трифена и Трифоса, които работят в Господа. Поздравете възлюбената Персида, която е работила много в Господа. 13 Поздравете избрания от Господа Руф и неговата майка, която е и моя. 14 Поздравете Асинкрит, Флегонт, Ерма, Патровас, Ерм и братята, които са с тях. 15 Поздравете Филолог и Юлия, Нирей и сестра му, и Олимпан, и всички светии, които са с тях. 16 Поздравете се един друг със свята целувка. Поздравяват ви всички Христови църкви.

Павел информира църквата в Рим за имената на членовете, които той познаваше, които познаваха неговото поучение и преживявания. Той потвърди пред църковните лидери, чрез този списък, че той не беше непознат в Рим, но неговите работещи посланици в църквата в Рим бяха добре познати на народа и уважавани.

Апелий носеше името на един много известен гръцки художник. Той беше опитен член на църквата в Рим, който продължаваше да бъде верен на Христос, въпреки страданията и борбите. Братята от семейството на Аристовул вероятно са били освободени роби, които Павел не познаваше лично, но ги нарече братя, защото чрез вярата им в Христос, Божият Син, Всемогъщият ги беше приел и обновил.

Иродион е бил християнин от еврейски произход, който се опитва да спазва закона на Мойсей, и в същото време да следва Христос. Той е бил роднина на Павел, защото са били от едно и съще племе.

Що се отнася до семейството на Наркис,Павел не ги познаваше по имена, но те станаха верни християни, собственост на Господ Исус, и изповядваха своите духовни преживявания. Трифена и Трифоса бяха две сестри, познати като ревностни служители на Господа. Персида беше третата служителка на Господа, която Павел нарича възлюбена според духовния обичай, защото тя не само вярваше, но тя живееше според вярванията си и вършеше праведни дела в името на Исус.

Павел даде на Руф уникалната титла „избран от Господа", което показва, че той е син на Симон от Киринея, които носеше кръста на Исус (Марк 15:21). Съпругата на Симон; т.е. майката на Руф, вероятно служеше на Павел в Близкия изток, защото Павел свидетелства, че тази добра жена е била като майка за него, грижейки се за него.

Павел изпраща поздрави на двете групи вярващи и споменава всеки един от тях по име, защото той е загрижен, че познанията му за тях са знайни за църквата. Асинкрит, Флегонт, Ерма, Патровас, Ерм и братята с тях, са били първата група, която Павел нарича братя в Господа Исуса. Втората група е: Филолог и Юлия, Нирей и сестра му, и Олимпан, и всички светии, които бяха с тях; те бяха членове на домашната цурква. Споменатите по-горе са живели под ръководството на Светия Дух, и плодовете на Светия Дух се изявяваха в тях, така че Павел ги нарича светци. Те имаха преживяване с Разпнатия, който беше възкресен от мъртвите, като техен Господ и Спасител, и получиха дара на Светия Дух и вечната Му сила.

Павел завършва списъка на светиите в Рим, с молба да се поздравят един друг със свята целувка, като символ на тяхната свята, духовно, братска връзка в Христос. Освен това, Павел поздравява всички вярващи и църквите в Рим, в името на всички църкви в Близкия изток, в качеството си на техен представител.

Който се гледа внимателно в този списък, който включва 25 имена, забелязва, че църквите по онова време не са били големи църкви от камък, но събиране на вярващи, които се събираха в собствените си къщи, които Павел считаше за храм на Святия Дух в Рим. Те дойдоха от различни посоки към столицата и формираха международна църква с различни езици и обичаи. Но всички те свидетелстваха в един език в името на Христос и Неговата кръв, и правдата му, която им бе дадена. Може би в този списък с имена, четем за някои мъченици, които са били убити по време на голямото гонение по времето на Нерон, римският тиранин. Той е арестувал християните и ги е обесвал и е изливал горими течности по телата им, за да направи от тях горящи факли или е горял телата им върху железни пръти, нагрявани от директен огън под тях.

МОЛИТВА: O небесни Отче, покланяме ти се, защото си събрал църквата на Исус Христос в Рим, под ръководството на Святия Дух; и тази църква се е превърнала в символ на новото творение, защото вечният живот се засели в тях. Дай ни силата да не бъдем мързелив, но да търсим и приемаме всички онези, които обичат Отца, Сина и Святия Дух; единствения Бог.

ВЪПРОС:

  1. Какво можем да научим от имената на светците, които са споменати в списъка?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on November 07, 2015, at 12:04 PM | powered by PmWiki (pmwiki-2.2.109)