Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Bulgarian":
Home -- Bulgarian -- Romans - 033 (The Believer Considers Himself Dead to Sin)
This page in: -- Afrikaans -- Arabic -- Armenian-- Azeri-- Bengali -- BULGARIAN -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- Hausa -- Hebrew -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Malayalam -- Polish -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

РИМЛЯНИ - Господ е наш правдата
Изследвания в писмото на Павел до римляните
ЧАСТ 1 - ПРАВЕДНОСТТА НА БОГ ОСЪЖДА ВСИЧКИ ГРЕШНИЦИ И ОПРАВДАВА И ОСВЕЩАВА ВСИЧКИ ВЯРВАЩИ В ХРИСТОС (РИМЛЯНИ 1:18-8:39)
Г- СИЛАТА НА БОГ ОСВОБОЖДАВА ВСИЧКИ ОТ СИЛАТА НА ГРЕХА (РИМЛЯНИ 6:1-8:27)

1. Вярващият се счита за мъртъв към греха (Римляни 6:1-14)


РИМЛЯНИ 6:1-4
1 Какво да кажем? Че трябва да продължим да грешим, за да се умножи Божията благодат? 2 Не, разбира се! Как можем ние, които умряхме за греха, да продължим да живеем в него? 3 Или не знаете, че ние, които бяхме кръстени [a] в Христос Исус, бяхме кръстени в неговата смърт? 4 И чрез кръщението в смъртта му бяхме погребани заедно с него, за да може както Христос бе възкресен от мъртвите чрез славата на Отца, така и ние също да живеем нов живот.

В глави 1-5, апостол Павел ни показва, че онзи, който вярва в Христос е законно оправдан и освободен от гнева и осъждането на Бога. Той обяснява на римляните, че това оправдание ни помирява с Бога и ни дава любов към света.

След първоначалното представяне, апостолът отговаря на важния въпрос, който е богохулно задаван от враговете на правдата: Да продължим ли да грешим, за да се умножи благодатта и верността на Бога да се появи?

В неговия отговор на този злобен въпрос, Павел насочва вниманието към пътя, водещ до окончателната победа в нашия живот и казва, че нито един вярващ човек не може да се излекува, освен ако не чете следният параграф и не го практикува в живота си. Нашата дискусия не е теоретичен урок, но пътеводител за свят живот.

Апостолът не е казал, "бори се срещу знайните си греховете и ги победи," защото знаеше, че никой не може да преодолее със собствената си сила своите беззакония. Той не те призовава да се бориш срещу себе си, но казва, че няма друго решение за старото ти „аз” и развратните му пътища, освен да умре морално.

Как да умрем за силата на греха в нас? Павел отговаря просто: "Ние умряхме", като че ли е лесно да се унищожи злото. Той изразява тази смърт в минало време, тъй като, действието на смъртта е завършено. То не зависи от собственото ни старание, нито пък трябва да се борят за него повече. Той ни показва, че нашето кръщение, е символ на погребването на злия човек и смъртта на егоизма. Християнското кръщение не е просто външен ритуал; просто пасивно пречистване, нито е просто прилагане на вода в тялото. Това е осъждане, смърт и погребение. Чрез кръщението, ти свидетелстваш, че твоят Господ те е осъдил на смърт, която ти изпълняваш с потапяне под вода. Унижението, отхвърлянето на стария човек, не е на практика извършено в плът, но в духа, които е приел изкупителната смърт на Христос. Нашето кръщение изразява нашето обединение с Христос в завета на любовта, откритост на нашата любов към Него и пребъдване в неговия верен пример. Когато Христос е отнел греховете ни, ние сме умрели с Него, заедно с нашата гордост. Само по този начин кръста пробожда стария ни човек.

Който вярва, се отрича от себе си и взема кръста, признавайки, че всички хора заслужават унищожение всеки ден. Нашата смърт не се случи чрез психологическа война. Това се случи в миналото, когато Христос извика на прокълнатото дърво, "Свърши се". Ако вярвате, ще се спасите и избавите от властта на греха.

Христос умря и беше погребан не само да ни обедини с неговата смърт и погребение, но той възкръсна от мъртвите, приближавайки ни към Неговото възкресение и давайки ни вечен живот. Освен нашето себеотричане, ние също бяхме обединени с Христос в силата на собствения му живот. Затова нашата вяра не означава само знания и учение, но това е растяща сила в нас, като че Христос се роди в нас. Той расте, работи, триумфира и побеждава злото в нашите тела. Ние не печелим победата, но Той е, който побеждава в нас.

Възкресението от мъртвите беше велик и славен триумф на Отца на нашия Господ Исус Христос. Чрез възкресението му той е обявил Своята вечна слава и непоклатима правда чрез приемане на помирението на Сина Му, триумфа му над смъртта и разкриването на светия му живот. Силата на Бог работи очевидно във възкресението на Христос и новостта на този божествен живот работи във вярващите, които са обвързани с Христос чрез вяра. Християнството не е религия на страх или смърт. Това е религията на надежда, живот и сила.

Чрез нашето поклонение към Христос, ние изповядваме, че той не живее далеч от нас, над звездите, или, че той рядко мисли за нас. Вместо това ние изповядваме, че той е свързан с нас, както и че той живее в нас, в пълнотата на Неговата сила, остава с нас през всичките дни и ни води към святост. По този начин нашето кръщение е съюз с Христос, смъртта и живота, и твоята вяра е нов завет. Онзи, който се съединява с Христос, признава, че е умрял с него на кръста и възкръсна с него за нов живот.

МОЛИТВА: Господи Христе, ти завърши моята смърт на кръста и заяви моя живот в твоето възкресение. Аз ти се покланям, заедноо с всички онези, които вярват в теб, които умряха с теб във вяра и бяха възкресени с теб в Дух. Аз ти се покланям, Отец на славата, благодаря ти за откровението за твоята божественост чрез възкресението на Сина Ти. Помогни ни да продължи в неговата благодат и да ходим според неговите заръки в чистота, въздържание, правдивост, любов и търпение, така че животът ти да се види във всички вярващи.

ВЪПРОС:

  1. Какво е значението на кръщението?

А Петър им рече: Покайте се
и всеки от вас нека се кръсти
в името Исус Христово
за прощение на греховете ви;
и ще приемете тоя дар, Светия Дух.

(Деяния на апостолите 2:38)

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on October 19, 2015, at 05:07 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.2.140)