Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Bulgarian":
Home -- Bulgarian -- Romans - 032 (The Grace of Christ)
This page in: -- Afrikaans -- Arabic -- Armenian-- Azeri-- Bengali -- BULGARIAN -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- Hausa -- Hebrew -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Malayalam -- Polish -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali? -- Spanish -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

РИМЛЯНИ - Господ е наш правдата
Изследвания в писмото на Павел до римляните
ЧАСТ 1 - ПРАВЕДНОСТТА НА БОГ ОСЪЖДА ВСИЧКИ ГРЕШНИЦИ И ОПРАВДАВА И ОСВЕЩАВА ВСИЧКИ ВЯРВАЩИ В ХРИСТОС (РИМЛЯНИ 1:18-8:39)
В. ОПРАВДАНИЕТО ОЗНАЧАВА НОВО ВЗАИМООТНОШЕНИЕ С БОГ И ХОРАТА (РИМЛЯНИ 5:1-21)

3. Благодатта на Христос победи смъртта, греха и закона (Римляни 5:12-21)


РИМЛЯНИ 5:12-14
12 Затова, както чрез един човек грехът влезе в света, и чрез греха смъртта, и по тоя начин смъртта мина във всичките човеци, понеже всички съгрешиха, -13 (защото и преди закона грехът беше в света, грях, обаче, не се вменява, когато няма закон; 14 при все това от Адама до Моисея смъртта царува и над ония, които не бяха съгрешили според престъплението на Адама, който е образ на Бъдещия;

Павел ни изяснява, че е открил тайната на смъртта, която показва, че грехът ни е причината за нашето унищожение. Нашите първи родители се разбунтували срещу Бога и са получили смъртната присъда, въвличайки всички същества в своята греховност, защото ние сме от една и съща раса. От този момент, смъртта царува над всички същества, дори и над законоучителите и благочестивите от стария завет, защото грехът е видим, и смъртната присъда е станала законна още от появата на закона.

Ние всички ще умрем, защото сме грешни. Нашият човешки свят няма вечен живот. Ние поетапно се придвижваме към смъртта, защото носим семената на смъртта в нас. Въпреки това, Бог ни дава време да се покаем,за да можем да приемем Спасителя и да бъдем въведени в новия живот чрез нашата християнска вяра.

РИМЛЯНИ 5:15-17
15 Но Божият подарък не е като греха на Адам. Всички хора умряха заради греха на този един човек, но благодатта на Бога и подаръкът, който бе даден безплатно чрез един човек – Исус Христос – се изляха изобилно върху човечеството. 16 И Божият дар не може да се сравни по своето влияние с греха на Адам, защото Адам съгреши само веднъж и беше осъден, а Божият подарък дойде след много грехове и направи хората праведни пред Бога. 17 Ако заради един човек смъртта царуваше благодарение на греха на този един човек, много повече онези, които получават изобилната благодат и дара на праведността, ще имат истински живот и ще царуват чрез един човек – Исус Христос.

Павел ни обяснява тайната на греха и смъртта на първия Адам, и за правдата и живота от втория Адам, когото нарича първият ни баща: "подобие на Христос, който ще дойде".

Павел не казва, че, както грехът и смъртта се разпространиха чрез Адам в мнозина, така и Божията благодат и дарът на вечния живот ще се разпространят в мнозина чрез човека Исус; защото Христос е по-велик от Адам и се различава от него. Нашият Господ ни дава, не само малко, но изобилие от небесна благодат и дарове. Неговата благодат е изобилна в много хора. Тя не е смъртоносна и паралитичена като смъртта, но тя произвежда плодоносен, ползотворен, прогресивен и силен живот.

Присъдата на Бога срещу греха започна с първия човек и автоматично пренесе осъждане върху всички. Не е същото относно оправданието, което не започна с един грешник, но с всички грешници, защото Исус ги оправда наведнъж. Онзи, който вярва в него, е оправдан.

Когато смъртта, заради греха на нашите първи родители, стана смъртоносен цар над цялото човечество, Исус отвори, с голямата Си благодат, извор на облекчение и добро, от който вечният живот блика, като поток, към всички вярващи. Въпреки това, животът на Бог не царува насилствено над сърцата на вярващите, както смъртта, но тези, които са пречистени, ще царуват завинаги с Христос, техният Спасител и Господ. Всъщност, величието на Христос не може да се сравни с Адам, защото благодатта и живота на Бога, са много по-различни от смъртта и осъждението.

РИМЛЯНИ 5:18-21
18 Както осъждението над всички хора дойде чрез едно прегрешение, така също чрез едно праведно дело дойде оправданието, носещо живот за всички хора. 19 Както чрез непокорството на един човек всички хора станаха грешни, така чрез покорството на един човек всички хора ще станат праведни пред Бога. 20 Законът дойде, за да се увеличат греховете, но там, където те растяха, Божията благодат растеше още повече, 21 за да може както грехът царуваше чрез смъртта, така Божията благодат да царува чрез праведността и да донесе вечен живот чрез нашия Господ Исус Христос.

Павел се връща в към сравнението на Адам и Христос. В този пасаж, той не сравнява техните личности на първо място, но делата им и тяхното въздействие. Чрез едно престъпление осъждение започна да царува над всички хора, но чрез едно праведно дело, оправданието и истината са достъпни за всички хора. Колко голям е дарът от небето! Да, чрез непослушанието на първия човек, всички бяхме пленени от греха; но чрез първото покорство, ние бяхме освободени и оправдани.

И накрая, в своето сравнение между Адам и му, и Христос с Неговата правда, Павел засяга проблема със закона. Законът не се счита за полезен за спасението на света, защото той влезе в историята на спасението, за да покаже престъпленията и провокира човек да приключи със своето послушание. Законът увеличи коравосърдечието на човека и множеството на греховете му. Въпреки това, Христос ни доведе по-близо до източника на всяка благодат и ни предлага пълнотата на силата и вечната праведност, за да могат реки на благодат да потекат във всички пустини на света. Павел се радва и се провиква весело, "Ако греха, чрез смъртта, царува над всички в миналото, то злото господство вече приключи, защото благодатта е коронованата кралица на нашия век, основана на Божията правда, която е потвърдена от кръста на Исус ".

Всеки човек има причина за благодарност, успокоение и хвала, защото смъртта и възкресението на Христос откриха нов исторически период за нас, в който силата на греха и смъртта е победена. Ние виждаме развитието на благодатта чрез плодовете и вечния живот, и пълнотата на Божията сила действа чрез Евангелието във всички онези, които вярват в Христос.

МОЛИТВА: Ние ти се покланяме Господи Исус, защото ти си победител над греха, смъртта и Сатана. Ти ни доведе до епохата на благодатта и ни направи партньори в приятните неща от живота си. Укрепи вярата ни и просвети нашето разбиране, за да не се обърнем отново към предишните тъмни сили, които са победени. Установи ни в своята благодат и роди в нас всички плодове на Духа, като доказателство, че благодатта царува наистина и че тя е по-силна от смъртта. Благодаря ти, защото ти си ме благословил с пълнота и ни държиш чрез мощната си вярност.

ВЪПРОС:

  1. Какво Павел иска да ни покаже, чрез неговото сравнение между Адам и Исус?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on October 19, 2015, at 05:09 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.2.109)