Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- John - 103 (Jesus intercedes for his apostles)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula? -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

JOVAN - Svetlost svetli u tami
Proučavanje Evanđelja o Isusu Hristu po Jovanu

DEO 3 - Svetlost svetli u krugu Apostola (Jovan 11:55 - 17:26)
E - Isusova zastupnička molitva (Jovan 17:1-26)

3. Isus se zastupa za svoje apostole (Jovan 17:6-19)


JOVAN 17:14
14 "Predao sam im tvoju Reč, a svet ih je zamrzeo, jer nisu od sveta, kao što ni ja nisam od sveta."

Isus je posvedočio u svojim molitvama da je On pružio Očevu reč svojim učenicima, otkrivajući im njegovo očinsko ime zajedno sa njegovim značenjem. Kroz ovo otkrivenje On nam je objavio Sveto Trojstvo. Ovo čudesno otkrivenje Božije suštine je dotaklo učenike. Ono ih je preobrazilo ispunjavajući ih silom, tako da su oni postali delovi Hristovog duhovnog tela.

Zbog ovih odlika i vrlina, svet će ih mrzeti, isto kao što su mrzeli Isusa. Kao što je Hristov izvor dolazio od Boga, i njegov život je bio sakriven u Bogu od večnosti u večnost, na sličan način svi oni koji su nanovo rođeni će živeti večno.

JOVAN 17:15
15 "Ne molim da ih uzmeš sa sveta, nego da ih sačuvaš od zla."

Isus nije odneo svoje učenike u nebo, niti ih je prebacio u neku osamljenost, iako su ih nevolje i teskobe spopadale sa svih strana. On je zatražio od svoga Oca da zaštiti njegove sledbenike od sotonskih uticaja i prevara govornika kao i zlih duhova. Naš Gospod se zastupa za nas. Svaki vernik živi u njegovom zagrljaju osiguran i zapečaćen. Isusova krv nas štiti, i zbog njegove žrtve Bog je sa nama. Niko ne može da nas optuži ili uništi. Mi smo postali pravedni, besmrtni, uzdignuti po milosti Sveca. Osim ako ne postanemo neposlušni i krenemo za našim sklonostima ka određenim gresima; tada će nas On pustiti da padnemo u iskušenje, jer greh koji se nalazi u nama može da ispliva i pos-tane razotkrivena sramota. Tada ćemo drhtati i kajati se u suzama, plačući, "Oče, ne uvedi nas u iskušenja, već nas izbavi od zloga." Onaj koji pokuša da se bori sa Sotonom i smrću u svojoj snazi i ljudskoj smelosti samog sebe zavarava. Potražite pomoć u Hristovoj krvi i zastupništvu, On je naš jedini Spasitelj.

JOVAN 17:16-17
16 "Oni nisu od sveta, kao što ni ja nisam od sveta. 17 Posveti ih istinom – tvoja Reč je istina."

U svojoj molitvi Isus je ponovio svoje svedočanstvo učenicima, da oni nisu od ovog zlog sveta, iako su bili od krvi i mesa i skloni zlu kao i svi ostali. Oni bi ostali loši, da nije bilo Božije milosti po kojoj ih je Hristova krv sudski oslobodila iz tamnice Zloga. Oni su postali stranci u ovom svetu i građani neba.

U novoj prirodi tih vernika koja se sastoji od tela i duše postoji konflikt koji traje čitav život i koji je nemilosrdan i neprekidan. Sveti Duh je ožalošćen ako mi volimo sebe, naša dela i naše porodice više od drugih ljudi. Svi pokušaji da ugodimo sebi će raniti naše savesti. Svaka laž se urezuje u pamćenje kao štap koji ti-nja. Božiji Duh vam neće dozvliti da čuvate ukradene stvari u svom domu. Ako ste nekoga povredili uvredom ili okrutnim pos-tupkom, Duh istine će vas nagoniti da odete i tražite oproštenje, zato što ovaj Sveti Duh razotkriva svaku zloću, prevaru i izopačenost u vašem životu, i sudiće vam na osnovu toga.

Hrist je tražio od svoga Oca da nas posveti, zato što oni koji nisu sveti ne mogu druge učiniti svetima. Ovo posvećenje se postiže time što nas privlači njegovoj istini. Mi postajemo sveti do tog stepena da shvatamo Božiju ljubav i ostajemo u Sinovljevoj milosti i živimo u sili Svetog Duha. Božije prisustvo u našim životima utiče na nas. Sam Bog ispunjava svoj plan u nama, "Budite sveti zato što sam Ja svet." Isusova krv nas posvećuje jednom za svagda, isto kao što Svetom Duhu u nama ništa ne nedostaje. Vaša vera u prirodu Svetog Trojstva vas u potpunosti posvećuje.

Ovo posvećenje dolazi od Oca kroz naše produbljivanje u njegovoj reči. Evanđelje je izvor našeg očišćenja, i koren naše poslušnosti. Hristove reči nas vode do vere, do samoodricanja i ljubavi prema slavljenju, kako bismo bili u mogućnosti da neometano pristupimo Bogu. Otvorite svoje srce prema reči vašeg Oca, jer Bog je ljubav i ko god ostaje u ljubavi ostaje u Bogu, i Bog u njemu.

JOVAN 17:18
18 "Kao što si ti mene poslao u svet, tako sam i ja poslao njih u svet…"

Posle Isusove molitve za njegove učenike u kojoj je tražio da oni budu posvećeni, On ih je obnovljene poslao u svet bezakonja. On nas je spasio kako bi posvetio naše živote; a zatim nas je poslao u svet da spasi još mnoge i da ih posveti. Crkva nije neki opušteni skup, koji sam sebe zabavlja religioznim razgovorima i legalističkim prosuđivanjima. To je zajednica od akcije, koja verom probija utvrđenje Sotone, ciljajući svojim molitvama i istrajnošću ka obraćenju izgubljenih duša. Crkva objavljuje Očevo Carstvo, i teži da sprovede njegovu volju za evangeliziranjem ovde na zemlji. Da li ste postali svesni Hristove molitve za akcijom u evangeliziranju?

Isus vam ukazuje čast i šalje vas izgubljenima, kao što je i Otac poslao njega. Cilj je isti kao što je i oprema. On vam nudi jedino otkrivenja Božijih istina u Hristu. Isus vas poziva na praktičnu službu, a ne na odmaranje ili obmanjivanje. Njegov Sveti Duh je vaša sila.

JOVAN 17:19
19 "…i samoga sebe posvećujem za njih, da i oni budu posvećeni istinom."

Isus je znao da niko od njegovih učenika nije bio sposoban da evangelizira iil da vodi duhovnu borbu, i da će svi oni pasti uz fatalne rane na svojim srcima i savestima, da ih Božija svetost nije okruživala. Iz tog razloga je Sin postao žrtva, posvećujući sebe, iako je kroz večnost On već bio svet. Svojom smrću, On je ispunio sve zahteve svetosti, kako bi optužbe Sotone bile uništene našom verom u Hristovu krv. Na osnovu ove otkupljujuće smrti, učenici su mogli da prime Svetog Duha, koji ih je učinio posudama za živu vodu, i Isusovim svedocima koji propovedaju u njegovo ime.

Na takav način oni su bili oslobođeni od prevara, a njihove usne očišćene od otrova obmane. Oni su primili smelost kako nikada ne bi porekli pravo na razotkrivanje greha, iako će to možda dovesti do uznemirenih savesti, ali će vremenom dovesti do spasenja. Ovaj konflikt sa laganjem, nemoralnošću i ponosom uspeva jedino uz zaštitu Hristovom krvlju i uspešnosti njegovog zastupanja.

MOLITVA: Oprosti mržnju, laži i ponos u našim srcima. Po prirodi mi smo zli, a ti si svet. Sačuvaj nas od zamki Sotone. Objasni nam Evanđelje kako bi tvoje reči uistinu mogle da nas posvete, da bismo živeli u skladu sa onim što propovedamo.

PITANJE:

  1. Na koji način je Isus zatražio od svoga Oca da nas sačuva od zla?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 12, 2012, at 10:31 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)