Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- John - 102 (Jesus intercedes for his apostles)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula? -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

JOVAN - Svetlost svetli u tami
Proučavanje Evanđelja o Isusu Hristu po Jovanu

DEO 3 - Svetlost svetli u krugu Apostola (Jovan 11:55 - 17:26)
E - Isusova zastupnička molitva (Jovan 17:1-26)

3. Isus se zastupa za svoje apostole (Jovan 17:6-19)


JOVAN 17:9-10
9 "Za njih molim. Ne molim za svet, nego za one koje si mi dao, jer su tvoji. 10 Sve što je moje, tvoje je, i što je tvoje, moje je - a ja sam se u njima proslavio."

Isusova molitva se odnosila na sve koji su verovali u Boga, Oca, sjedinjenog sa Sinom u večnosti. Isus nije ovde došao radi celog sveta, s obzirom da je čovečanstvo odbacilo Gospodnjeg Duha, i izabralo osudu. Ljubav i briga koju je Isus pokazao odnosila se na njegovu Crkvu i Božije izabranike. Hrišćanstvo ne priznaje jednu svetsku Crkvu koju sačinjava čitavo čovečanstvo, zato što je Crkva koja je izabrana od svih naroda drugačija, pozvana, prvina Hristove smrti.

Isus nije tvrdio posebnu svojinu za sebe, već je neprekidno svedočio da su oni Očeva posebna svojina, iako ih je Otac njemu dao. Sin je ostao ponizan, i one svoje je predao Ocu u molitvi.

Isus je priznao da se On proslavlja u onima koji se pouzdaju u njega, dok mi ishitreno kritikujemo i kažemo da su naše crkve slabe i predstavljaju skandal za Hrista; On ide mnogo dublje od ovoga. Otac nas vidi u svetlu krsta. On je izlio svoga Duha u vernike kroz Sina. Izlivanje Duha je bilo dokaz efikasnosti krsta. Hrist nije umro uzalud, već Sveti Duh donosi obilje ploda. Na taj način svako ponovno rođenje donosi slavu Hristu.

JOVAN 17:11
11 "Ja više nisam u svetu, ali oni su u svetu, a ja dolazim k tebi. Sveti Oče, čuvaj ih svojim imenom, koje si mi dao, da budu jedno kao i mi."

Hrist se vraćao svome Ocu, uveren da će se ovo dogoditi, iako mu se izdajnik zajedno sa grupom vojnika približavao da bi ga uhapsili. Isus je mogao da vidi i dalje od svoje smrti Očevu slavu, prorokujući, "Ja više nisam u svetu," iako je još uvek bio u svetu.

Isus je gledao na svet kao na široku reku u kojoj voda teče velikom brzinom, da bi se povremeno pretvorila u vodopad koji se spušta sa visine. Hrist je plivao uzvodno, i preokrenuo je ljudsku plimu i oseku. On je znao da njegovi učenici neće moći da pronađu silu da bi se usprotivili zlu. Zbog toga je tražio od Oca da sačuva njegove ljubljene u svome imenu.

U svojoj molbi, Isus je iskoristio jedinstveni izraz "O Sveti Oče." Suočen sa ogromnim zlodelima u svetu, Sin je bio svedok Očevoj svetosti, koji je besprekoran, nikako sklon prevarama i bezgrešan. Bog Otac je čist i svet. Njegova svetost je ogrtač njegovoj ljubavi, dok se slava u sjaju ljubavi očitava.

Na takav način Božije sveto ime jeste utočište u kome učenici mogu pronaći zaklon od vladavine kušača. Onaj ko živi u Hristu, živi u Ocu. Onaj ko ostaje u Sinu, ostaje u Ocu. Božije očinstvo uverava njegovu decu da će ih On sačuvati u svojoj providnosti i zaštiti. Sotona ne može da ih otme iz Očeve ruke.

Uslov koji obezbeđuje njihovu zaštitu jeste to da oni ne žive u mržnji i svađama, već da svakodnevno praštaju jedan drugome kroz stalnu uzajamnu ljubav. Ova ljubav ne izvire prirodno iz čoveka, već ko god ostaje u ljubavi Svetog Trojstva prima moć, strpljenje i ljubav za druge. Hrist je tražio od svoga Oca da nas sačuva u zajedništvu sa njim, da uvek budemo jedno sa njim kao što je i Sin jedno saOcem. Ova izjava nije neka dogmatska analiza ili neki teoretski opis našeg zajedništva sa Bogom, već radije to je Isusova oproštajna molba koju je Otac uslišio. Naša vera nije arogantna ili mistična; ona je plod Isusove molitve i njegovog stradanja za nas.

JOVAN 17:12-13
12 "Dok sam bio s njima, čuvao sam ih imenom koje si mi dao. Sačuvao sam ih i nijedan od njih nije propao, osim sina propasti, da se ispuni Pismo. 13 Sada dolazim k tebi, ali ovo govorim dok sam još u svetu, da bi oni imali puninu moje radosti u sebi."

Isus je strpljenjem i mudrošću čuvao svoje učenike od Sotonskih iskušenja, uprkos njihovim raznolikim karakterima. On je rekao Petru, "Sotona je tražio da te prorešeta, ali ja sam se molio za tebe, da tvoja vera ne malakše." Dakle naša vera opstaje zbog njegovog zastupanja, i spaseni smo jedino po milosti.

Ova sposobnost da sačuva svoje sledbenike bila je uklonjena od Jude zbog toga što se on prepustio Duhu uništenja i odupreo se Duhu istine. On je postao sin propasti. Naš nebeski Otac ne primorava nikoga da primi dar usvojenja. On zna šta se nalazi u ljudima, i pređašnji tok događaja, tako da je čak i Judina izdaja bila već zabeležena u Starom Zavetu hiljadu godina pre nego što se odigrala. U svakom slučaju, Juda ostaje odgovoran zbog toga što je odbacio Hristovu brigu nad njim. Naš moćni Bog nije diktator već mudri Otac; sastavni deo njegove ljubavi jeste dar slobode svim ljudima, baš kao što zemaljski očevi dozvoljavaju svojoj zreloj deci slobodu da budu odgovorni.

Isus je video svoj put ka Ocu kao osvetljenu stazu usred tame. Ni Sotona, ni greh, ni smrt nisu mogli da spreče njegov povratak Bogu. Sin je apsolutno svet, i zbog toga je radost ispunjavala njegovo biće. Greh nije izjedala njegovu savest. Strah se nije nadvijao nad njegovim molitvama. Sin je bio slobodan i uvek poslušan, a Otac ga je čuvao. Naš Bog je Gospod radosti i vese-lja. Isus je preklinjao svoga Oca da ovo božansko veselje prožme i srca njegovih učenika. On nije želeo da njegovi sledbenici budu tužni, već je želeo da oni budu ispunjeni blaženstvom i radošću, da ih ispuni nebeska radost, uprkos tome što žive u svetu punom tame i očaja. Radost oproštenja i zahvalnost za naše mesto u Božijoj porodici su plod Hristove molitve za nas.

MOLITVA: Gospode Isuse, hvala ti što se zastupaš za nas kod Oca. Mi te slavimo zato što nas čuvaš u veri kroz svoje molitve za nas. Mi ti se klanjamo zato što uživaš u nama. Tvoje prisustvo i Očev Duh duhovno nam daruju život i bogatstvo, i večno blaženstvo. Zahvaljujemo ti za tvoje molitve za nas; mi živimo zbog tvog zastupništva.

PITANJE:

  1. Šta označava naša zaštita u Očevom imenu?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 12, 2012, at 10:30 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)