Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- John - 104 (Jesus intercedes for the church's unity)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula? -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

JOVAN - Svetlost svetli u tami
Proučavanje Evanđelja o Isusu Hristu po Jovanu

DEO 3 - Svetlost svetli u krugu Apostola (Jovan 11:55 - 17:26)
E - Isusova zastupnička molitva (Jovan 17:1-26)

4. Isus se zastupa za jedinstvo crkve (Jovan 17:20-26)


JOVAN 17:20-21
20 "Ali, ne molim samo za njih, nego i za one koji će na njihovu reč poverovati u mene, 21 da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni i ja u tebi. Neka i oni budu u nama, da svet poveruje da si me ti poslao.

Hrist je utemeljio svoje učenike u Božijoj ljubavi i sili Duha, tražeći od svoga Oca da ih sačuva od Zloga, i da ih posveti Evanđeljem pre nego što bude bio predat da ga razapnu. Kada se uverio da je molitva za njegove apostole i za Crkvu bila uslišena, On je pogledao napred u budućnost i video mnoštvo vernika koji se rađaju kroz poruke njegovih apostola. Slika raspetog Pobednika nad Sotonom i grehom ih je privukla. Kroz njihovo pouzdanje u živog Hrista, Duh bi se spustio u njihova srca, kako bi oni imali udela u milosti božanskog života. Oni su verom bili sjedinjeni sa Ocem i Sinom u večnom jedinstvu.

Hrist se molio za te vernike, koji će poverovati preko apostola. Iznenađujuće je da oni još uvek nisu bili tu dok se On molio. Njegove reči potvrđuju osnovnu verodostojnost poruke apostola. Koja je onda srž onoga što On traži za nas? Da li se On molio za naše zdravlje? Naš prosperitet, naš budući uspeh? Ne! On je tražio od svog Oca da nam podari poniznost i ljubav, kako bismo mi postali jedno sa svim iskrenim Hrišćanima. Mi ne smemo da mislimo da smo bolji od drugih, ili da smatramo njihovo ponašanje nepodnošljivim.

Jedinstvo vernika jeste Hristov cilj, a crkva koja je podeljena u suprotnosti je sa njegovim planom za nju. Međutim, ovo jedinstvo koje je Hrist tražio se ne može izgraditi na crkvenim sporazumima, već to je duhovno povezivanje u molitvi i iznad svega u Duhu. Kao što je Bog u suštini jedan, tako je Hrist tražio od svog Oca da dovede sve vernike u zajedništvo Svetog Duha, kako bi svi bili bezbedni u njemu. Ipak, Hrist se nije molio, "da oni budu jedno u meni ili u tebi", već "u nama." Na takav način, On nagoveštava da ovo savršeno jedinstvo svojstveno Ocu i Sinu u Duhu, jeste primer. On želi da vas uzdigne na njegov nivo, zato što izvan zajedništva u Trojstvu ne postoji ništa drugo osim pakla.

Cilj učvršćivanja u Božijem jedinstvu nije da sebe duhovno zadovoljimo, već da mi svedočimo pred drugima, koji žive daleko od Boga. Oni će, nadamo se, shvatiti da su mrtvi u grehu i zli u svom ponosu, i da su robovi svojih strasti, pa će se pokajati i okrenuti Spasitelju. Vi koji se držite Oca, Sina i Svetog Duha, primićete snagu da budete ponizni, puni ljubavi, u duhovnoj slobodi da volite sve koji veruju, i da se radujete u njihovom prisustvu, pa zajedno sa njima da postanete dragoceni svedoci Hristove ljubavi. Mi smo svi dokaz božanstva Čoveka po imenu Isus. Kada bi samo svi Hrišćani bili iskreni, ni jedan nehrišćanin ne bi ostao u svetu. Njihova ljubav i mir bi privukli sve i preobrazila bi ih. Poslušajmo dobro Isusov zahtev i ujedinimo se! Da li nameravate da budete uzrok neveri u podeljenoj Crkvi, kao da je Hristovo telo podeljeno na komade?

JOVAN 17:22-23
22 "Dao sam im slavu koju si ti dao meni, da budu jedno kao što smo mi jedno 23 – ja u njima, a ti u meni – da budu savršeno ujedinjeni, da svet spozna da si me ti poslao i da si i njih voleo kao što si voleo mene.

Šta je Isusova slava? Da li je to njegov sjaj ili svetlost njegovog veličanstva? Ne! Njegova slava je skrivena iza njegove poniznosti, strpljenja i blagosti. Svaka vrlina darova Duha jeste zrak njegove slave. Tako je Jovan video, svedočeći, "Mi smo videli njegovu slavu." On nije mislio samo na preobraženje, ili vaskrsenje, već i na bedne jasle i njegov okrutni krst. U svemu tome se jasno vidi božanska ljubav, gde se Sin lišio očigledne slave, i predstavio je suštinu svog veličanstva u obličju čoveka. Ovu slavu je Isus podario nama. Duh Oca i Sina se spustio na nas.

Svrha ove odlike koja nam je data nije radi pokazivanja i samoreklamiranja, već da bismo se potčinili u jedinstvu za službu, i sastali radi uzajamnog služenja sa ciljem da ukazujemo čast drugima. Uz ove duhovne principe, Isus je zatražio od svoga oca to isto jedinstvo i zajedništvo koje karakteriše Sveto Trojstvo, da nas obaspe ovim osobinama. Ljubav Božija je mera kojom se testira Crkva. On je taj koji nas oblikuje u svoje večno obličje.

Uistinu, Bog u svojoj punini prebiva u Crkvi (Efežanima 1:23; Kolišanima 2:9). Ili vam nedostaje hrabrosti da izgovorite reči koje se nalaze u tom istom odlomku, "U Hristu telesno prebiva sva punina božanstva, a mi imamo puninu u njemu." Ovo apostolsko svedočanstvo jeste dokaz da su Isusove molitve bile uslišene pre njegove smrti. Mi se klanjamo i slavimo Gospoda, zato što nas On nije prezreo ovakve slomljene i krive, već nas je očistio i posvetio i sjedinio se sa nama, kako bismo mi živeli njegovim božanskim životom.

Isus je unapred bio siguran da mi možemo da budemo savršeni u ljubavi i poniznosti. Hajde da volimo i ukazujemo čast jedni drugima. Ne savršenstvo u bogatstvu, sposobnostima, mudrosti, već u milosrđu i ljubavi i dobroti – to je ono što On traži od nas. Milosrđe i tolerancija su bili njegovi prvobitni ciljevi kada je rekao, "Budite savršeni kao što je vaš nebeski Otac savršen." Ova zapovest je sažetak njegovog stava o ljubavi prema neprijateljima. Ali u njegovoj zastupničkoj molitvi, On je imao na umu veći stepen savršenstva, duhovno jedinstvo u Crkvi i sa Bogom. Duh ne vodi ka okrenutosti sebi ili izolaciji, već ka zajedništvu svetih. Jedinstvo Trojstva je naš obrazac. I mi ne predstavljamo Boga u svetu ako nismo jedinstveni. Kao što su pojedinci nosili lik Božiji u Starom Zavetu, još više bi Crkva sa svojim članovima trebala da oslikava lik Svetog Trojstva.

Sklad unutar Crkve navodi ljude u svetu da shvate da mi dolazimo od Boga. Oni počinju da uviđaju da Bog jeste ljubav. To nisu samo prazne reči ili duga objašnjenja koja u njima rađaju veru. Već upravo radost u skupovima Božije dece govori mnogo glasnije i bolje od dugačnih propovedi. Na isti takav način je Sveti Duh ujedinio prvu Crvku u Jerusalimu u iskrenom duhovnom jedinstvu.

MOLITVA: Hvala ti, Gospode Isuse, šti si nas, nedostojne, vodio ka veri u tebe. Ti si nas učinio svojim služiteljima kroz svedočanstvo tvoje ljubavi. Mi te slavimo, zato što si nas ti očistio i opremio da postanemo delovi tvog duhovnog tela. Utemelji nas u ljubavi Svetog Trojstva. Mi te veličamo i slavimo i preklinjemo da nam daš silu da živimo u našim crkvama u praktičnom i živom jedinstvu.

PITANJE:

  1. Šta je Isus tražio od svog Oca za nas?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 12, 2012, at 10:31 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)