Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- John - 101 (Jesus intercedes for his apostles)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula? -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

JOVAN - Svetlost svetli u tami
Proučavanje Evanđelja o Isusu Hristu po Jovanu

DEO 3 - Svetlost svetli u krugu Apostola (Jovan 11:55 - 17:26)
E - Isusova zastupnička molitva (Jovan 17:1-26)

3. Isus se zastupa za svoje apostole (Jovan 17:6-19)


JOVAN 17:6
6 "Objavio sam tvoje ime ljudima koje si mi dao iz ovoga sveta. Bili su tvoji, ali si ih ti dao meni i oni su se držali tvoje Reči."

Kada je Isus bio uveren da će ga Otac osnažiti da dovrši otkup-ljenje, i znao je da će se slava njegovog Oca uvećati kroz rođenje mnoge dece koja poseduju večni život, njegove misli su se usmerile ka njegovim učenicima, koje je on izabrao iz sveta i ujedinio ih u božanskom skladu.

Hrist je objavio Božije novo ime, Otac. Ovom izjavom, oni su postali njegova deca, izabrana iz sveta. Ovaj način postojanja predstavlja tajnu Crkve. Oni koji su rođeni od Boga ne pripadaju sami sebi, već pripadaju njemu koji im je dao to novo rođenje, i On ih je podario svome Sinu, otkupljene njegovom krvlju. Ako verujete u Hrista, bićete njegova svojina.

Ovo božansko očinstvo i vernici koji postaju njegova deca bilo je ispunjeno u njegovim učenicima kroz njihovu veru u Evanđelje, i njihovo držanje njegove dragocene reči. Ove reči nisu prazno odzvanjanje ili dim koji nestaje, kao što su mnoga crna slova koja se nalaze u svetovnoj štampi. One su Božije reči i slova koja su prepuna stvaralačke energije. Onaj koji čuva Očeve reči u svom srcu, živi u njegovoj sili.

JOVAN 17:7-8
7 "Sada znaju da je od tebe sve što si mi dao. 8 Jer, dao sam im reči koje si ti dao meni i oni su ih prihvatili i zaista spoznali da sam od tebe, i poverovali su da si me ti poslao."

Božija reč na Isusovim usnama stvara spasonosno znanje koje preobražava iskvarene živote. Isus je živeo svoju poruku i obav-ljao je svoje delo u sili te REČI. Svi njegovi napori i blagoslovi nam dolaze u Reči njegovog Oca. Sin nije tvrdio da ima neko svoje lično znanje, već je svoj autoritet, silu, mudrost i ljubav koja je njemu podarena pripisao Bogu.

Hrist je ponudio svoju najdragoceniju svojinu: njegove reči. To je bilo od njegovog Oca, tako da je Sin postao Božija utelovljenja Reč. U toj reči je naša sila. Mi na takav način doživljavamo silu te reči i njome bivamo prosvetljeni. Mi radosno primamo ova znamenja i reči. Odlomci evanđelja nam omogućavaju da rasudimo realnost Oca, Sina i Svetog Duha.

Ovde pronalazimo da Hrist otkriva u molitvi razumevanje njegovih učenika i njihovo shvatanje reči, zato što je On posejao seme vere u njihovim srcima. Oni su s radošću primili njegove reči, iako ne baš istog časa. Zatim je On izlio svoga Duha na njih; reč je rasla i urodila plodom u Božije vreme. Hrist je pre vremena prorokovao kroz veru da će se ti događaji uistinu odigrati.

Hristove reči su izazivale veru sa znanjem u učenicima. Kakva je bila ta vera? Proizlazak Sina od Oca, prisustvo Večnoga u vremenu, njegova božanska slava u ljudskom obliku, njegova ljubav uprkos mržnji, njegova sila u slabosti, njegovo božanstvo uprkos njegovoj razdvojenosti od Boga na krstu, i njegov život posle smrti. Sveti Duh ih je učvrstio u njihovom Iskupitelju, i oni su postali delovi njegovog tela. Oni nisu dugo životarili u stanju pukog intelektualnog verovanja, već su se privili uz njega svim srcem, dok je On duhovno prebivao u njima. Oni su na takav način kroz delovanje Duha postali svesni Hristovog utelovljenog božanstva.

U Hristovom biću, učenici su pronašli paralelu njihovom neobičnom rođenju, doživljavajući Isusov epigram "Onaj koji je rođen od Duha jeste Duh." Ovaj blaženi Duh je božanska sila u telima učenika. On dolazi kroz Isusove reči.

MOLITVA: Gospode Isuse, hvala ti što si nam dao reči svoga Oca – reči koje su pune života, sile i moći. Ti si izazvao veru i znanje u nama. Ti si naša sila, mi te volimo i veličamo te zajedno sa Ocem koji nam te je dao.

PITANJE:

  1. Kakav je značaj u otkrivanju Očevog imena kroz Isusa?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 12, 2012, at 10:29 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)