Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- John - 085 (Christ predicts Peter's denial; God is present in Christ)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula? -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

JOVAN - Svetlost svetli u tami
Proučavanje Evanđelja o Isusu Hristu po Jovanu

DEO 3 - Svetlost svetli u krugu Apostola (Jovan 11:55 - 17:26)
B - Događaji koji slede posle večere gospodnje (Jovan 13:1-38)

4. Hrist predskazuje Petrovo odricanje (Jovan 13:36-38)


JOVAN 13:36-38
36 "Gospode,” reče mu Simon Petar, “kuda ćeš?” A Isus mu odgovori, “Kuda ja idem, ti sada ne možeš poći za mnom. Ali, poći ćeš kasnije.” 37 “Gospode,” upita Petar, “zašto ne mogu poći za tobom sada? Za tebe ću položiti svoj život.” 38 “Položićeš svoj život za mene?" reče Isus. “Istinu ti kažem: petao se neće oglasiti dok me se tri puta ne odrekneš.”

Petar je bio uznemiren u srcu, i nije slušao ono što je Isus govorio o ljubavi. Sve čega je on bio svestan jeste da ih njihov Gospod napušta usred velike opasnosti koja ih okružuje, usred progonstva i izdaje. On se oslanjao na sebe, svoju iskrenost i odlučnost. On je uveravao Isusa da će ga slediti po svaku cenu. On nije shvatao svoju nemoć i ograničenja, ubeđen da može svoje hvalisanje da sprovede u delo. On je izgarao od revnosti za Isusom, spreman da se bori i umre za njega.


C - Oproštajno obraćanje u gornjoj sobi (Jovan 14:1–31)

1. Bog je prisutan u Hristu (Jovan 14:1-11)


JOVAN 14:1-3
1 “Neka se vaše srce ne uznemirava. Verujte u Boga i u mene verujte. 2 U kući moga Oca ima mnogo stanova. Da nije tako, zar bih vam rekao: ‘Idem da vam pripremim mesto?’ 3 A kad odem i pripremim vam mesto, doći ću opet i uzeti vas k sebi da i vi budete onde gde sam ja."

Učenici su bili uznemireni vešću da ih Isus napušta, i da oni ne mogu ići za njim do njegovog odredišta. Isus je takođe predskazao Petrovo odricanje, dok je Petar insistirao na tome da će ga slediti, hvališući se svojom snažnom verom. Moguće je da su neki učenici gajili osećanja da možda greše što slede Isusa, koji će uskoro otići ili čak i umreti. Isus je na njihovu utučenost i žalost odgovorio čvrstom zapovešću. Oslanjajte se u potpunosti na Boga, On je čvrst temelj u svakom trenutku, on se ne može uzdrmati čak i kad se sve okolo trese. On prekoreva našu zabrinutost. Strah označava neveru. Vaš nebeski Otac vas ne zavarava i ne napušta vas. Ovo je pobeda koja pobeđuje svet – vaša vera.

Isus je zahtevao istu koiličinu vere od svojih sledbenika, sa pouzdanjem i molitvom, koju je njegov Otac zasluživao. On je jedno sa Ocem. Kao što Otac garantuje našu budućnost, tako i Sin nudi njegovo uverenje. Otac je u Sinu bio predstavljen svetu. Njegova ljubav zaslužuje naše pouzdanje. Njegova istina je čvrsta kao stena.

On je na takav način delimično razotkrio svojim učenicima šta će se dogoditi posle njegove smrti i vaznesenja. Kod Boga se nalazi palata mnogo veća i lepša od bilo koje druge koju poseduju bogataši u gradovima ili na selima. Božija palata na visini nalikuje prostranom gradu, dovoljno širokom da primi sve svete sa svih krajeva i iz svih vremena. Čak i ako vi sada živite u šatoru ili kolibi, nemojte biti tužni. U palati vašeg Oca nalazi se mnogo soba i prostranih stanova. On je za vas pripremio dom koji je čist, topao i dobro osvetljen. Pozvani ste da živite blizu svoga Oca zauvek.

Sam Bog voli one koji veruju u Hrista i pripremio je mesta za njih. Kada se Isus vratio na nebo, On je pregledao ove palate i pridodao je pripremama. Ali, On je takođe odlučio da dođe k nama; On ne namerava da bude daleko od nas. On se vraća da privuče svoje sledbenike sebi. On ih voli kao što mladoženja voli svoju nevestu; tako da On namerava da predstavi svoju Crkvu, Nevestu, svome Ocu, ne samo da bi se upoznala sa njegovim Ocem, već da bi bila nalik njemu u nebeskoj porodici. Mi ćemo zauvek biti sa njim, sigurni pod njegovom zaštitom, kličući njegovoj dobroti.

JOVAN 14:4-6
4 “A kuda ja idem, znate put.” 5 “Gospode,” reče mu Toma, “ne znamo kuda odlaziš. Kako možemo da znamo put?” 6 “Ja sam Put, Istina i Život,” odgovori Isus. “Niko ne dolazi k Ocu, osim kroz mene.”

Isus je rekao svojim učenicima, “Vi znate kuda ja idem, i znate put do Boga." Toma je odgovorio, “Kako da znamo put, kada ne znamo ni kuda ideš u skorijoj budućnosti?” U svojoj žalosti on nije mogao da vidi cilj u daljini. Strah ga je uzdrmao; on je izgubio svoj osećaj za pravac.

Isus ga je blago umirio, “Ja sam put do Boga, moja ljubav i istina su pravi Zakon koji vodi u nebesa. Ja sam merilo za čovečanstvo, po kome će vam Bog suditi. Nemojte se odmeravati po ljudskim merilima neznanja. Držite se puta koji vodi do Boga. Dođite k meni, i poredite se sa mnom; tada ćete saznati da ste ništa drugo do iskvareni grešnici.”

Hrist vas ne gura iz straha u strah, iz očajanja u očajanje. Kada nastupe teški trenuci u vašem životu On pruža svoju ruku da spasi, govoreći, “Sada vam dajem novu istinu, stara istina je iza vas. Ja sam umro za vas, i doneo Novi Savez po milosti. Vaši gresi su oprošteni; vaša vera vas je spasila. Držite se mene kako biste ostali u realnosti usvojenja. U meni ćete primiti istinu pristupajući Bogu. Bez mene ćete nestati.”

Možda ćete reći, “Čujem sve ovo, ali mi nedostaje vera, sila, molitva i svetost.” Isus odgovara, “Ja vam dajem večni život; Ja sam izvor života. Uhvatite se za mene kroz veru i primićete Svetog Duha. U ovom Duhu ćete pronaći život u izobilju.” Ko god veruje u Hrista živi zauvek. Nemojte se udaljavati od njega; On je vaš život. Ili ćete ostati mrtvi u svojim gresima ili ćete živeti u Hristu. Ne postoji neki srednji put. Hrist je život vernika.

Svi oni koji su povezani sa Hristom, stoje pred Bogom i vide ga kao saosećajnog Oca. Ni jedna religija, filozofija, zakon ili nauka vas neće približiti Bogu. Samo Hrist Sin Božiji može to da učini; u njemu Otac stoji pred vama. Isus je Božije savršeno otkrivenje. Niko ne poznaje Oca osim kroz njega. Mi imamo tu privilegiju da poznajemo Boga; mi mu pristupamo, zato što je Hrist ljubav i nas je učinio Božijom decom.

JOVAN 14:7
7 “Kad biste poznavali mene, poznavali biste i mog Oca. Odsad ga i poznajete, i videli ste ga.”

Deca ovoga sveta su daleko od Boga zbog njihovih greha. Ni jedan čovek ne može sam od sebe da upozna Boga. Niko nije vi- deo Boga, osim njegovog jedinorođenog Sina, koji je u Očevom naručju. On nam kaže: Kad biste me poznavali, poznavali biste i mog Oca. Međutim oni ovo nisu znali. Znanje ne podrazumeva samo razumevanje i nauku, već preobraženje i obnovu. Božije znanje postaje utelovljeno u nama, a ispoljava se u životu. Ne dajte se zavarati, studiranje religije ne podrazumeva poznavanje Boga. Poznavanje Boga znači potčiniti se svetlu koje rasvetljava evanđelje. Vi ćete biti promenjeni i postaćete svetlost.

U času izdaje, Isus je začudo rekao svojim učenicima, “Odsad me poznajete. Ja nisam samo svemoćni osvajač, mudar i veličanstven, već takođe i Jagnje Božije koje uklanja greh čitavog sveta. Kroz moju smrt okajanja Bog se otkriva kao izmirujući Otac, jer On neće kazniti vaš greh u gnevu, niti će uništiti ali će zato kazniti mene, svoga Sina, kako biste vi bili oslobođeni i promenjeni ka svetosti, ulazeći u zajedništvo kao njegova deca.”

Na krstu, Bog se prikazuje kao Otac. Onaj Uzvišeni nije daleko, već je On ljubav, milosrđe i iskupljenje. Bog je vaš lični Otac. Vi ste oni koji veruju u mene, i jedino vi poznajete istinu o Bogu. Ovo spoznanje će vas preobraziti tako da ćete u svom praktičnom znanju postati izvrsni po ponašanju i vrlinama.

JOVAN 14:8-9
8 “Gospode,” reče mu Filip, “pokaži nam Oca, i to će nam biti dovoljno.” 9 “Toliko vremena sam s vama,” reče mu Isus, “a ti me, Filipe, još nisu upoznao! Ko je video mene, video je Oca. Kako možeš da kažeš: ‘Pokaži nam Oca?’"

Kada je Isus rekao, “Videli ste Oca i poznajete ga.” Filip je bio iznenađen i gotovo da je rekao, “Ne, nismo ga videli,” ali je bio postiđen veličanstvom svoga Gospoda. Umesto toga, izustio je sledeće reči, “Gospode, pokaži nam Oca i biće dovoljno.” Ovaj odgovor pokazuje da je on shvatio Isusovu tajnu i njegovu silu. Ta tajna zavisi od njegovog zajedništva sa Ocem. Ako je već morao da ih napusti, bilo je dovoljn da im pokaže Oca makar na trenutak, kako bi oni imali poslanje isto kao i On i kako bi bili sačuvani u sili Svemoćnoga. Tada bi oni znali i videli Božije mesto, i primili bi vlast nad ljudima, silu da isceljuju i isteruju demone.

Međutim, tim zahtevom, Filip je priznao da on zapravo još uvek ne poznaje ni Oca ni Sina. On nije uspeo da prepozna božanstvo i istinu. Isus nije prekorio, već je bio milosrdan, i na svoje poslednje veče On je objavio veliku istinu, "Onaj ko je video mene, video je Oca." Ovom centralnom rečju, Isus je pocepao veo koji se nalazio pred ovim učenicima. Ni jedna vizija ili san neće moći da otkrije istinu o Bogu, to može da učini samo osoba Isus Hrist. On nije bio samo neka važna ugledna ličnost, već u njemu smo mogli da vidimo samog Boga. Danas možete imati viziju o Bogu ako vidite Isusa i prepoznate ga. Toma je takođe čuo ove reči i nije mogao da shvati njihov značaj. Ali, nakon Isusovog vaskrsenja, on se našao slomljen pred svojim Gospodarom i zavapio je, “Moj Gospod i moj Bog!”

JOVAN 14:10-11
10 “Zar ne veruješ da sam ja u Ocu i da je Otac u meni? Reči koje vam govorim ne govorim sam od sebe, nego Otac, koji živi u meni, čini svoja dela. 11 Verujte mi da sam ja u Ocu i Otac u meni. A ako ne, verujte zbog samih dela.”

Moguće je za sledbenika da nauči evanđelje napamet i da donekle vidi Isusa, ali da ne shvati njegovu suštinu, ako kroz Duha nije doživeo promenu u srcu. Isus je svojim pitanjem izvukao Filipa u jedan dublji nivo vere u njegovo božanstvo, “Zar ne veruješ da sam ja u Ocu? Moto mog života jeste da proslavim Oca. Ja sam u Ocu. Otac je u mom telu. Punina božanstva je prisutna u meni. Ja sama rođen od Svetog Duha, i živeo sam među vama bez greha. Ja ga poznajem još od večnosti, i to znanje je postalo utelovljeno u meni. On u meni otkriva svoju očinsku dobrotu i njegovu potpunu milost.”

“Ja imam dokaz za ovo svedočanstvo: Moje autoritativne reči i božanska dela. Ako vam je teško da verujete u Očevo prisustvo u meni, onda poslušajte moje reči, kojima Otac govori kroz mene. Ove reči vam pružaju život, silu i smelost. Ako ne razumete moje reči, onda gledajte moja dela; sam Bog deluje među vama kroz nebeska znamenja. On vas spasava kroz mene, vas koji ste izgubljeni. Sada ćete, u času mog raspeća videti najveće od Božijih dela, kada će On kroz moju smrt izmiriti čovečanstvo sa samim sobom. Otvorite svoje oči, i ne zatvarajte uši. Prepoznaćete Boga u Onome koji je razapet. To je pravi Bog koji vas neće osuditi, već spasiti.”

MOLITVA: Gospode Isuse Hriste, po milosti ja kažem, “Moj Gospod i moj Bog!” Oprosti mojoj neveri i nedostatku ljubavi. Otvori moje unutrašnje oči za tvoga Svetog Duha, kako bih mogao da vidim Oca u tebi, i kako bih bio promenjen u njegovu ljubav, da bi tvoje znanje moglo doprineti životu radije nego smrti. Otkrij suštinu tvoje slave nevernicima, kako bi oni mogli primiti novi život po veri.

PITANJE:

  1. Kakav je odnos izmedu Hrista i Boga Oca?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 12, 2012, at 10:19 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)