Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- John - 086 (The Holy Trinity descends on believers)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula? -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

JOVAN - Svetlost svetli u tami
Proučavanje Evanđelja o Isusu Hristu po Jovanu

DEO 3 - Svetlost svetli u krugu Apostola (Jovan 11:55 - 17:26)
C - Oproštajno obraćanje u gornjoj sobi (Jovan 14:1–31)

2. Sveto Trojstvo se spušta na vernike kroz Tešitelja (Jovan 14:12–25)


JOVAN 14:12
12 “Istinu vam kažem: ko veruje u mene, činiće dela koja ja činim. Činiće i veća jer ja odlazim k Ocu.”

Spoznanje Boga nije neka filozofija ili neki logični sistem. Svo znanje u glavi samo nadima, međutim ovo je znanje o Božijoj ljubavi i Sinovljevom spasenju. Ono označava slobodu da služimo. Hrist je dao svojim učenicima novu zapovest “da u životu upražnjavaju božansku ljubav radom i delima uz molitvu.”

Kada su shvatili da će On otići od njih, učenici su zamolili Isusa za zaštitu i dodatno spoznanje o Bogu. Međutim, Hrist ih je učvrstio u Ocu, kako bi bili opremljeni da evangeliziraju svet.

Ono što je bilo od vitalnog značaja nisu bile njihove trenutne brige o njima samima, već njihova priprema za božansku službu. Spoznanje o Ocu i Sinu nas spasava od egoizma, i vodi nas ka poniznoj službi. Isus je rekao: Ko god veruje u mene taj i radi, on ne želi samo da priča, već sledi put žrtvovanja. To radi do te mere da se vernik odriče samog sebe i veliča Hrista, a Sin koji je ustao iz mrtvih radi u njemu i izliva nebeske blagoslove na njega. Sa takvom verom, Apostoli su mogli da isceljuju i praštaju grehe kao i da vaskrsavaju mrtve u Isusovom imenu posle izlića Duha na njih. Oni su se odrekli sebe, a Hrist je živeo u njima. Oni su ga voleli čitavim svojim bićem, i veličali su ga svojim ponašanjem.

Pored ovih svetih službi, Hrist ih je slao da ostvaruju zadatke koje On nije mogao da dovrši tokom svog kratkog boravka na zemlji. Posle njegovog vaznesenja, On je poslao svog Svetog Duha, kako bi mnogi bili obnovljeni njihovim propovedanjem. Deca će se rađati Ocu, kao što se rosa spušta pri izlasku sunca. Nema ničeg lepšeg od našeg svedočenja o razapetom i vaskrslom Hristu. Verujući u ovo svedočanstvo, ljudi primaju večni život. Sveti Duh se spušta na one koji se čvrsto drže Hrista i od njih stvara Božiju decu, tako da oni veličaju svog Oca čitavog svog života u pravednosti.

JOVAN 14:13-14
13 “I što god zamolite u moje ime, učiniću, da se Otac proslavi u Sinu. 14 Ako me nešto zamolite u moje ime, učiniću.”

Da li se molite? U kojoj srazmeri se vaše molitve svode na vaše brige i grehe? I koliko malo vremena provodite u slavljenju Boga i služenju drugima? Da li ste sebični u molitvi ili puni ljubavi za Boga i izgubljene?

Da li je Božija ljubav promenila vaše molitve, tako da sada blagosiljate svoje neprijatelje? Da li vas je Hristovo spasenje učinilo izbaviteljem mnogih u njegovom imenu? Da li se vaše molitve podudaraju sa molbama iz Gospodnje molitve? Ili nastavljate i dalje da mrzite neke ljude i da im ne praštate njihove prestupe?

Ako se molite u Hristovo ime, vi ćete živeti i misliti u skladu sa njegovim Duhom, onako kako On želi, i vaše srce će biti ispunjeno saosećajnim mislima.

Hrist daje obećanje u koje su uračunati i nebeska sila i blagoslovi. On povezuje ovo obećanje sa jasnim uslovom, “Ako se otvorite mojim rečima, tako da vas one promene, Ja ću biti snažan i veliki u vama, i spasiću mnoge od iskvarenosti kroz vašu veru i molitve. Koliko god često da se molite vođeni Duhom i verujete u mene, Ja ću vam direktno odgovarati.”

Brate, razmisli sa zahvalnošću o ključu koji je Isus stavio u tvoje ruke. Otvori nebesku riznicu u molitvi. “Ja ću se spustiti na vaše bližnje i prijatelje sa blagoslovima i spasenjem i spoznanjem kao i sa pokajanjem i pomoći.” Molite se Isusu i preklinjite ga da izabere robove iz vašeg naroda i da ih učini Božijom decom. Nemojte malaksati u molitvi; vaša vera je sredstvo za spasenje mnogih. Verujte u odgovor dok se molite; unapred mu zahvalite za njegov odgovor. Zamolite svoju braću i sestre da vam se pridruže u molitvi i veri. Ne umarajte se od slavljenja i obožavanja. Molite se da On izlije Duha molitve na vas.

Ako imate osećaj da Isus ne odgovara na vaše molitve, tada se pokajte i priznajte svoj greh, uklonite prepreke molitvi, kako bi On mogao da vas očisti. On će vam dati vlast da na zemlju donesete nebesku puninu. Kada započnete sa molitvom u veri i dok svedočite, tada proslavljate Oca, Sina i Svetog Duha.

MOLITVA: Gospode Isuse, podari nam Duha molitve, da ne mislimo prvo na sebe, već da mislimo na one koje poznajemo ili ne poznajemo. Učini nas vernicima koji se mole, da bi Ti spasio našu rodbinu. Ja te slavim; Ti si otvorio nebo za nas i izlivaš na nas darove i izobilje. Neka Očevo ime bude proslav- ljeno kroz rođenje još mnoge duhovne dece. Neka tvoje ime bude posvećeno kroz njihovo ponašanje u svetosti i sili Duha.

PITANJE:

  1. Koji je glavni uslov da bi molitva bila uslišena!

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 12, 2012, at 10:20 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)