Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- John - 063 (The Jews interrogate the healed man)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula? -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

JOVAN - Svetlost svetli u tami
Proučavanje Evanđelja o Isusu Hristu po Jovanu

DEO 2 - Svetlost svetli u tami (Jovan 5:1 - 11:54)
C - Isusovo poslednje putovanje u Jerusalim (Jovan 7:1 - 11:54) Tema: Razdvanjanje svetlosti i tame
2. Isceljenje čoveka slepog od rođenja (Jovan 9:1-41)

b) Judeji ispituju isceljenog čoveka (Jovan 9:13–34)


JOVAN 9:13-15
13 Tada nekadašnjeg slepca odvedoše farisejima. 14 A onog dana kad je Isus napravio blato i otvorio mu oči bila je subo- ta. 15 Zato su ga i fariseji ispitivali o tome kako je progledao. “Premazao mi je oči blatom,” reče im on, “i ja sam se umio i sada vidim.”

Judejski način života je bio ropstvo legalizmu; oni su više marili za kršenje Subote nego za radost isceljenja. Susedi i špijuni su doveli isceljenog čoveka pred fariseje kako bi oni odlučili o tome da li je isceljenje bilo od Boga ili uz pomoć Sotone.

Tako je počelo ispitivanje i rasprava o Isusu. Mladić je opisao na koji način je došlo do isceljenja. On je skratio svoju izjavu, s obzirom da je njegova radost sada bila zamućena mržnjom Isusovih neprijatelja.

JOVAN 9:16-17
16 Tada neki fariseji rekoše, “Ovaj čovek nije od Boga jer ne poštuje subotu.” A drugi upitaše, “kako može grešnik da čini takva znamenja?” I među njima dođe do podvojenosti. 17 Onda ponovo rekoše slepcu, “Šta ti kažeš za njega? Tvoje oči je otvorio.” A on reče, “On je prorok.”

Pošto su čuli njegovo svedočanstvo, legalisti su počeli da se ras- pravljaju. Neki su govorili da Isus nema nikakvu silu od Boga, s obzirom da je prekršio Božiju zapovest. Oni su na takav način doneli sud o Isusu legalističkim rasuđivanjem.

Drugi su videli vezu između greha tog slepog čoveka i njegovog isceljenja i oproštenja. Oni su prokomentarisali da isceljenje mora da ima dublje značenje, zato što je povezano sa Božijom sposobnošću da prašta. Stoga je bilo nemoguće da Isus bude grešnik, zato što je On oprostio greh i uklonio uzrok nevolje.

Te dve strane nikako nisu mogle da pronađu kompromis. Obe strane su bile slepe, kao i mnogi ljudi danas koji površno i besciljno raspravljaju o Isusu. Zatim su ispitali isceljenog čoveka kako bi saznali da li je Isus nešto rekao, i šta on lično misli o Isusu. Takva raspitivanja su korisna za ljude koji znaju nešto o Isusu; dobro je ispitivati one koji su nanovo rođeni. Jer, oni znaju kako da budu oslobođeni od greha i Božijeg gneva. Bez našeg duhovnog ponovnog rođenja, mi ne možemo da vidimo Boga.

Isceljeni čovek je počeo da razmišlja, “Ko je onda Isus?” On je uporedio Isusa sa Božijim ljudima u prošlosti njegovog naroda. Tokom tog istorijskog doba, mnoga čuda su bila učinjena, ali niko nije nikada iscelio čoveka koji je slep od rođenja. Kroz Isusova dela, bilo koja osoba koja može da razmišlja, može videti da je On bio jedinstveni Spasitelj. Tako je taj čovek Isusa nazvao prorokom, koji ne samo da rasuđuje budućnost već u Božijoj sili odlučuje o sadašnjosti. On ispituje srca i iskazuje Božiju volju.

JOVAN 9:18-23
18 Ali, Judeji ne poverovaše da je bio slep i da je progledao dok ne pozvaše njegove roditelje. 19 “Je li ovo vaš sin za koga kažete da se rodio slep? Upitaše ih. “Kako to da sad vidi?” “Znamo da je ovo naš sin,” odgovoriše njegovi roditelji, “i znamo da se rodio slep. 21 Ali, kako to da sad vidi i ko mu je otvorio oči, ne znamo. Njega pitajte. Punoletan je i može sam za sebe da govori.” 22 Njegovi roditelji su to rekli jer su se bojali Judeja, pošto su Judeji odlučili da iz sinagoge izbace svakog ko Isusa prizna za Hrista. 23 Zbog toga njegovi roditelji rekoše, “Punoletan je. Njega pitajte.”

Judeji su odbijali da priznaju logiku poređenja čuda učinjenih u Starom Zavetu sa Božijim delima kroz Hrista, to su bila čuda. Oni nisu želeli da poveruju da je On bio prorok ili Onaj koji je poslat od Boga, jer bi u suprotnom to značilo da je njihov stav bio pogrešan i da zaslužuju osudu.

Oni su se oslonili na pogrešan zaključak, tako da je na kraju ispalo da je učinjeno čudo bilo varka, i da taj čovek uopšte i nije bio slep. Oni su bili voljni da kao izgovor tvrde nešto nemoguće samo da bi omalovažili čudo koje su počinile Isusove ruke. Njima je delovalo nemoguće da neko može da isceli osobu slepu od rođenja, da ukloni nevolju koja je rezultat nasledne krivice.

Doveli su i roditelje, koji su čuli da njihov sin ima nekih problema sa policijom. Ovi roditelji su govorili oprezno iz straha od fariseja, i porekli su ono što su ranije čuli od svoga sina. Oni su ga ostavili na cedilu, kako ne bi bili upleteni u tu kriznu situaciju. Tako je sin bio prepušten samom sebi, odgovoran za svoje postupke. Isključenje iz Veća je bila ozbiljna stvar; to je značilo odvojenje od društva kao što su gubavci bili odvojeni. To je takođe značilo ukidanje prava i šanse za brak. Mržnja Judeja prema Isusu je dostigla tolike razmere da su oni želeli da unište i njegove sledbenike.

MOLITVA: Gospode Isuse, zahvalni smo ti zato što si ti Božiji autoritet koji je postao telo. Sačuvaj nas u času iskušenja da se ne bismo držali naše sigurnosti i lagodnosti više nego za tebe. Vodi nas da se odreknemo sebe i da budemo hrabri i odani, da nam bude draža smrt nego da se tebe odreknemo ili da te zanemarimo.

PITANJE:

  1. Zašto su Judeji poricali mogućnost isceljenja čoveka koji je bio slep od rođenja?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 12, 2012, at 10:06 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)