Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- John - 054 (Legalists bring an adulteress to Jesus)
This page in: -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Cebuano -- Chinese -- English -- Farsi? -- French -- Hausa? -- Hindi -- Indonesian -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Spanish? -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish

Previous Lesson -- Next Lesson

JOVAN - Svetlost svetli u tami
Proučavanje Evanđelja o Isusu Hristu po Jovanu

DEO 2 - Svetlost svetli u tami (Jovan 5:1 - 11:54)
C - Isusovo poslednje putovanje u Jerusalim (Jovan 7:1 - 11:54) Tema: Razdvanjanje svetlosti i tame
1. Isusove reči za vreme praznika senica (Jovan 7:1 – 8:59)

c) Legalisti dovode preljubnicu Isusu da joj sudi (Jovan 8:1-11)


JOVAN 8:1-6
1 A Isus ode na Maslinsku goru 2 pa rano ujutro opet uđe u Hram. Sav narod dođe k njemu i on sede da ih uči. 3 A učitelji zakona i fariseji dovedoše jednu ženu uhvaćenu u preljubi. Postaviše je u sredinu 4 pa mu rekoše, "Učitelju, ova žena je uhvaćena kad je činila preljubu. 5 Mojsije nam je u Zakonu zapovedio da takve kamenujemo. Šta ti kažeš na to?" 6 Upitali su to da ga iskušaju, kako bi imali za šta da ga optuže. A Isus se saže i poče da piše prstom po zemlji.

Članovi Veća su u gnevu otišli svojim kućama, zato što im je Isus iskliznuo iz ruku. Narod je pretpostavljao da su vođe dozvolile Isusu slobodu da govori u hramu. Međutim ovi članovi su uporno nastavljali da ga špijuniraju kako bi ga uhvatili u zamku. Isus je uveče izašao izvan gradskih zidina, prelazeći dolinu Kidron.

Sledećeg dana Isus se vratio u centar grada, ulazeći u hram prepun ljudi. On nije pobegao iz prestonice na kraju Praznika senica, već je nastavio da se kreće među svojim neprijateljima. Fariseji su bili tu u svojstvu moralnih policijskih snaga, posebno zbog toga što je praznik bio prilika za razdraganost i opijanje vinom. Oni su uhvatili ženu u preljubi. Palo im je na pamet da iskušaju Isusa sa ovim slučajem. Bilo kakva popustljivost sa njegove strane bila bi i u Božijim a i u ljudskim očima gledana kao kršenje tradicija tog naroda. Međutim ako bi insistirao na zakonskoj kazni, time bi dokazao svoju strogost, čime bi izgubio svoju popularnost. Njegova presuda nad tom ženom bila bi presuda svakoj osobi koja je osramoćena moralnim nedostacima. Tako da su nestrpljivo iščekivali njegov sud.

JOVAN 8:7-9a
7 Ali, pošto su ga i dalje pitali, on se ispravi pa im reče, "Ko je od vas bez greha, neka prvi baci kamen na nju." 8 I opet se saže i nastavi da piše po zemlji. 9a Kad su oni to čuli, izađoše jedan po jedan, počev od najstarijih.

Kada su fariseji optužili preljubnicu pred Isusom, On se sagnuo i koristeći se prstom, počeo je da piše po zemlji. Međutim, mi ne znamo šta je On pisao. Možda novu zapovest u jednoj reči – Ljubav.

Starešine nisu mogle da vide razlog njegovog "oklevanja", ne shvatajući da je sudija sveta strpljiv i da će podbosti njihovu savest. Oni su mislili da su ga uhvatili u zamku.

Isus je ustao i pogledao ih s tugom u očima; to je bio božanski pogled, a njegova reč je bila istina koja se ne može poreći. On je kao "presudu" izrekao, "Ko je od vas bez greha, neka prvi baci kamen na nju." Isus nije promenio ni jednu stavku zakona, ali ga je upotpunio. Preljubnica je zasluživala smrt; Isus je to priznao.

Svojim činom, Isus je na isti način osudio "religiozne" kao i pre- ljubnicu. Na ovakav način, On ih je izazvao da dokažu svoju nevinost time što bi bacili prvi kamen. Ovim je On skinuo maske religioznosti sa njihovih lica. Ni jedan čovek nije slobodan od greha. Mi smo svi slabi, iskušavani i padamo. Pred Bogom ne postoji nikakva razlika između grešnika i religioznog licemera. Jer, svi su zastranili i postali iskvareni. Ko god da je prekršio jednu zapovest, prekršio je zakon u celini, i zaslužuje večnu propast.

Starešine i legalisti su žrtvovali životinje u hramu kako bi okajali svoje grehe, priznajući na takav način da su grešnici. Hristova reč je dotakla njihove savesti. Oni su poželeli da uhapse Nazarećanina, međutim On je bio taj koji je razotkrio njihovu zlobu i koji ih je osudio. Istovremeno, On se držao zakona. Optužioci su pognuli svoje glave, osećajući da se nalaze u prisustvu Božijeg Sina, u strahopoštovanju pred njegovom svetošću.

Starešine i njihovi simpatizeri su otišli, i mesto je ostalo prazno. Jedino je Isus još ostao.

JOVAN 8:9b-11
9b – Tako ostade samo on, i žena koja je stajala u sredini. 10 Tada se Isus ispravi i upita je, "Ženo, gde su ovi? Zar te niko nije osudio?" 11 "Niko, gospodaru," odgovori ona. A Isus joj reče, "Onda te ni ja ne osuđujem. Idi, i odsad više ne greši."

Tu je stajala žena i drhtala. Isus je pogledao pun milosrđa i pravednsti i upitao, "Gde su tvoji optužitelji? Zar te niko nije osudio?" Ona je osetila da je ni Isus, Svetac, neće kazniti, a opet On je bio jedini koji je imao potpuno pravo da to učini.

Isus voli grešnike; On je došao da potraži one koji lutaju. On nije mogao da kazni grešnicu, već joj je ponudio svoju milost. Jer, On je poneo naše grehe, spreman da umre za čitav svet. On je poneo na sebi osudu te žene.

Dakle, On vam nudi potpuno oproštenje, s obzirom da je umro za vas. Verujte u njegovu ljubav kako bi mogao da vas oslobodi od suda. Prihvatite takođe njegovog Duha oproštenja, kako ni vi ne biste sudili drugima. Nikada nemojte zaboraviti da ste i vi isto grešnik, i da niste ništa bolji od drugih. Ako je neko drugi počinio preljubu, zar niste i vi sami nečisti? Ako je neko ukrao, da li ste vi verni? Ne sudite, da vama ne bi bilo suđeno. Mera kojom drugom propisujete kaznu, biće korišćena i protiv vas. Zašto posmatrate trun u oku brata svoga, a zanemarujete gredu u svom oku?

Isus joj je rekao da od tog časa više ne upada u iste greške. Božija zapovest da budemo čisti je čvrsta i ne treba je ublažavati. On je ovu ženu, koja je čeznula za ljubavlju, naveo da se vrati Bogu i da prizna svoj greh. Ona će na takav način primiti Svetog Duha kroz krv Jagnjeta. On jeste tražio nešto što je njoj bilo nemoguće, ali joj je zato dao i silu koja je na raspolaganju onima koji su skrušena srca; kako bi živeli u svetosti. Stoga, On poziva i vas da ne grešite više; On je spreman da čuje priznanje vašeg srca.

MOLITVA: O Gospode Isuse, ja sam postiđen u tvom prisustvu, jer nisam ništa bolji od ove preljubnice. Oprosti mi što sam sudio ili nanosio štetu drugima. Očisti me od nepravde. Hvala ti što si mi oprostio. Slavim te zbog tvog strpljenja i milosrđa. Pomozi mi da od sada više ne grešim. Ojačaj moju odluku i učvrsti me u čistoti. Povedi me u život svetosti.

PITANJE:

  1. Zašto su se optužitelji preljubnice povukli iz Isusove prisutnosti?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 12, 2012, at 09:59 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.2.109)