Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Bulgarian":
Home -- Bulgarian -- Romans - 069 (Summary of the Commandments Concerning Men)
This page in: -- Afrikaans -- Arabic -- Armenian-- Azeri-- Bengali -- BULGARIAN -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- Hausa -- Hebrew -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Malayalam -- Polish -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish? -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

РИМЛЯНИ - Господ е наш правдата
Изследвания в писмото на Павел до римляните
ЧАСТ 3 - Божията правда е изявена в живота на последователите на Христос (Римляни 12: 1 - 15:13)

6. Обобщение на заповедите, отнасящи се за хората (Римляни 13: 7-10)


РИМЛЯНИ 13:7-10
7 Отдавайте на всички дължимото: на когото се дължи данък - данъка; на когото мито - митото; на когото страх - страха; на когото почит - почитта. 8 Не оставайте на никого длъжни в нищо, освен един друг да се обичате, защото който обича другия, изпълнява закона. 9 Понеже заповедите: "Не прелюбодействай"; "Не убивай"; "Не кради"; "Не пожелавай" и която и да било друга заповед се заключават в тези думи: "Да обичаш ближния си, както себе си." 10 Любовта не върши зло на ближния; следователно любовта изпълнява закона.

Редът и финансирането в Римската държава на са били въпрос от значение за вярващите по времето на апостол Павел, защото християните са били малцинство и не са имали влияние върху законите на страната. Поради това, апостолът заповяда на християните да плащат данъците и таксите, без да мамят или изопачават истината, да се покоряват на законите и наредбите и да уважават институциите, знаейки, че молитвата за грешниците и властите е тяхно задължение, за да може управляващите да постъпват разумно и справедливо. Но управляващите се отвърнаха от онова, коеот бе нормално в римската държава. Те се противопоставиха на Христос и издадоха заповед всички християни, които не се покланяха на Цезар, да бъдат избити и хвърлени на хищниците да ги разкъсат, ставайки зрелище и начин за забавление според тогавашните обичаи.

Самият Павел е роден като римски гражданин. Той се чувстваше отговорен за своята силна страна и искаше да приложи думите на Христос: " Като е така, отдавайте цезаревото на Цезаря, а Божието на Бога.". По отношение на църквата, той знаеше, че законът на Христос беше над всички земни конституции, защото Исус каза: " 34 Нова заповед ви давам, да се обичате един друг; както Аз ви възлюбих, така и вие да се обичате един друг. 35 По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако имате любов помежду си." (Йоан 13: 34-35).

Всеки християнин, който обича, както обичаше Исус учениците Си и им служеше, е изпълнил заповедта на Исус. Тази божествена любов е конституцията и закона на църквата и Святият Дух е необходимата сила за изпълнението им. В същото време, Христос не отмени заповедта на Мойсей: "Да възлюбиш ближния си като себе си" (Левит 19:18).

Павел обяснява тази заповед през втората част на Десетте Божи заповеди, казвайки: Не мрази и не убивай. Не прелюбодействай. Не живей нечисто. Не кради, но работи усилено. Не завиждай на никого поради богатството им, но се задоволи с Божиите дарове, които имаш. Спазването на тези наредби е практическото прилагане на заповедта да обичаш ближния си.

Апостолът не говори просто емоционално или красноречиво, но той подчерта, че въздържанието от прелюбодейство е първата и най-важна стъпка, за да се практикува истинската любов. Той наблегна на факта, че божествената любов, агапе, трябва да преодолее сексуалната любов, ерос. Истинската любов не е основана на егоизма, но на грижата за нуждаещите се. Състрадавайки в техните мъки, проблеми и теготи е дбе да ги утешаваме и привдигаме.

На въпроса "Кой е мой ближен?" вече е отговорено от Христос. Взема се предвид не кръвната връзка с някой, но всички онези, който са близо до нас, които срещаме и очакват добра дума от нас. Това включва и предаването на посланието на Евангелието на другите, защото " 12 И чрез никой друг няма спасение; защото няма под небето друго име, дадено на човеците, чрез което трябва да се спасим." (Деяния 4:12).

МОЛИТВА: O Господи Исусе Христе, покланяме ти се, защото си дал на църквата си нова заповед и си дал силата да я осъществим чрез Святия Дух. Прости ни, ако сме закоравили сърцата си. Помогни ни да разберем нашите приятели, за които се молим да ги благословиш с работа, за да е осигурено тяхното препитание; и ни научи да служим където и да сме.

ВЪПРОС:

  1. Как Павел практически обяснява заповедта: "Да възлюбиш ближния си като себе си"?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on November 04, 2015, at 04:38 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.2.140)