Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Bulgarian":
Home -- Bulgarian -- Romans - 068 (Be Obedient to your Authorities)
This page in: -- Afrikaans -- Arabic -- Armenian-- Azeri-- Bengali -- BULGARIAN -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- Hausa -- Hebrew -- Hindi -- Igbo? -- Indonesian -- Malayalam -- Polish -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali? -- Spanish? -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Yiddish -- Yoruba?

Previous Lesson -- Next Lesson

РИМЛЯНИ - Господ е наш правдата
Изследвания в писмото на Павел до римляните
ЧАСТ 3 - Божията правда е изявена в живота на последователите на Христос (Римляни 12: 1 - 15:13)

5. Покорявайте се на властите (Римляни 13: 1-6)


РИМЛЯНИ 13:1-6
1 Всеки трябва да се подчинява на по-висшите власти, защото няма власт, която да не е дадена от Бога, и онези, които сега управляват, са определени от Бога. 2 Така че, който не се подчинява на властта, се изправя срещу това, което Бог е наредил, и онези, които постъпват така, ще си навлекат наказание. 3 Управниците вдъхват страх не у тези, които вършат добро, а у онези, които вършат зло. Ако искаш да не се боиш от властите, върши добро и ще получиш тяхната похвала, 4 защото те са Божии служители, които работят за твое добро. Но ако вършиш зло, тогава се страхувай, защото те имат властта да накажат и се очаква да я използват, тъй като са Божии служители да наказват тези, които вършат зло. 5 Ето защо трябва да се подчинявате – не само поради страх от Божието наказание, а и заради собствената си съвест. 6 Затова плащате и данъци – защото управниците служат на Бога и са се посветили на това.

Мнозина страдат от споровете между различните страни, от измамата на министри, от несправедливи правителства и от сляпото безредие. Няма съвършено правителство в този свят, защото няма безгрешен човек на този свят. Ето защо, имайте търпение с вашето правителство, както Бог има търпение с вас и вашето семейство.

Апостолът видя, че нито едно правителство не властва над хората, освен ако не е било поставено и упълномощено от самия Бог. Ето защо то е отговорно пред Вечния Съдия. Злите хора вероятна заслужават нечестно правителство. Ако вникнем дълбоко в думите на апостола на езичниците, ще намерим особени тези:

а) Всички правителства са поставени от Бога, защото нищо не се случва без неговото знание и воля.
б) Който не се подчинява на правителството- не се подчинява на Бога.
в) Който се бунтува срещу властите получава справедливо наказание.
г) Господ призовава управниците и президентите да бъдат причина за страха на престъпниците и измамниците, както и да използват меча на правосъдието с мъдрост и справедливост.
д) Що се отнася до тези, които правят това, което е добро, те не трябва да се страхуват. Те се нуждаят от справедливо управление, което е призовано като Божий служител, за да се насърчи праведните да продължат да вършат своите добри дела.

Апостол Павел нарича правителството „Божий служител” на два пъти. Ето защо, ако то установява принципите на истината и правдата, Бог ще го благослови и възнагради заедно с народа. Но ако изопачава истината или приема подкупи, тогава Бог ще го накаже. Служителите на правителството, в зависимост от тяхната служба, са Божии служители и върху тях е или Божията закрила или неговото осъждение.

Исус изясни въпроса по отношение на задължението на човека отнсно данъците и таксите, когато каза: " Казаха Му: На Цезаря. Тогава им каза: Като е така, отдавайте цезаревото на Цезаря, а Божието на Бога." (Матей 22:21). Чрез това изявление, Христос показва на човека, че е отговорен спрямо задълженията си към държавата; и в същото време, той ограничава властта на правителството. Ето защо ако има такава власт, която се противопоставя на истинския Бог и неговите установени заповеди или заповядва поклонение пред други богове освен истинския Бог, човек трябва да се противопостави на такава власт, защото "ние сме длъжни да се покоряваме на Бога, а не на хората" (Деяния 5:29), дори ако такава опозиция доведе до страдания, изтезания или гонение. Земите около Средиземно море са напоени с кръвта на мъчениците, които са били молитвени войни за своите управници и правителства, но са се противопоставили на техните решения, които са били против Духа на Христос.

Святата Библия ни казва, че в последните дни Антихристът ще се издигне като власт над народите на света и ще нареди на всички да Му се поклонят, вместо на Отца, Сина и Святия Дух. Още е написано, че всеки, който се моли на Бог, ще бъде считан за противник на делото на Антихриста, което е срещу Бога, и такъв човек ще бъде предаден на мъчителна смърт. И все пак, по-добре е за човека да страда за кратко време, отколкото да загине завинаги.

Наше духовно задължение е да се молим за избора на правителство и неговата конституция; за установяването на законите, защото управниците не могат да извършат онова, което е добре, освен чрез великата Божия благодат.

МОЛИТВА: Господи Исусе, ти се покори на своя Баща вместо на човеците и беше разпънат. Помогни ни да се молим за доброто на нашите правителства и ни дай куража да им се противопоставим ако ни принуждават да не вярваме или да вършим зло.

ВЪПРОС:

  1. Какви ограниченията на властта на всяко правителство и защо трябва да се покоряваме на Бога, а не на хората?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on November 04, 2015, at 04:13 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.2.109)