Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Bulgarian":
Home -- Bulgarian -- Acts - 090 (Paul in Anatolia - Apollos in Ephesus and Corinth)
This page in: -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- BULGARIAN -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- Hausa -- Igbo -- Indonesian -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Uzbek -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

ДЕЯНИЯ - В Триумфалното шествие На Христос
Изследвания в Деяния на апостолите
ЧАСТ 2 - Доклади за Проповядване Измежду езичниците и Фондацията на църквите от Антиохия до Рим - Чрез Министерството на апостол Павел, Поръчано от Светия Дух (Деяния 13 - 28)
Г - третият мисионерско пътуване (Деяния 18:23 - 21:14)

1. Павел в Анадола - Аполос в Ефес и Коринт (Деяния 18:23-28)


ДЕЯНИЯ 18:23-28
23 След като е прекарал известно време там, той излезе и отиде района на Галатия и Фригия в ред, укрепване на всички ученици. 24 А някои евреин на име Аполос, роден в Александрия, човек учен и силен в писанията, дойде в Ефес. 25 Този човек е бил инструктиран в пътя на Господа, и пламенни по дух, той говори и преподава точно нещата на Господа, макар да знаеше само кръщението на Йоан. 26 И той почна да говори дързостно в синагогата. Когато го чуха Акила и Прискила, те го дръпна настрана и му обясних по-точно Божия път. 27 И когато той пожела да преминат в Ахаия, братята пише, увещавам учениците да го приемат, и когато той пристигна, той много помогна на тези, които са вярвали чрез благодатта; 28 той енергично опроверга евреите публично, показва от Писанията, че Исус е Христос.

Павел е бил като баща, който имал родиха много деца на Духа в множество градове. Той копнееше за тях, и пожела да ги видите във вярата. Той не почива дълго в Антиохия, но отново скоро по пътя си, преминават хиляди километри пеша през планини и равнини. Той прекоси опасни реки и знаеше какво е да си жаден в пустините. Сърцето му го тласкаше напред, за проследяване на новопокръстените, за да се укрепи и да ги просвети. Той копнееше за тях, за да се превърне в светлина в мрака по пътя на практическото им любов и изобилие вяра. Павел не само на установените църкви, смирено и почтително акции в ритуалите на вярата и общение с тях. Той също погледна за физически лица и тези, които са били изолирани, за всички вярващи принадлежат към едно тяло, и никой от тях не е по-добре от другия.

Преди да е пристигнал в Ефес, Аполос, учител, които са се в Исус, се появява внезапно. Той дойде нито от Ерусалим, нито от Антиохия, но от Александрия. Този голям град, разположен на брега на Средиземно море, е вторият голям град на своя ден, след като Рим. Е бил културен център за гръцката философия, по-известен по това време от Атина. В Александрия, Фило, известният философ, бе опитал да обедини гръцката култура с мъдростта на Стария завет. Това е вероятно, че Аполос са придобили знанията си чрез четене на книги, защото той беше красноречив, перфектен говорител, и проведе задълбочено познаване на Свещеното Писание.

Аполос не знаят истината за Светия Дух обитаващия в сърцето му, но последва пътя на Йоан Кръстител. Той бе кръстен с вода, покаял за греховете си и е очаквал идването на Христос. Той може да са срещнали християни в Александрия или в Ерусалим, и евентуално чул от тях, че Исус от Назарет е истинският Христос. Аполос е проникнал дълбоко в книгите на Стария Завет, и признати в лицето и произведения на Исус прекрасно изпълнение на старозаветните пророчества Месиански. Той прие Неговата смърт на кръста, възкресението Си от гроба и възнесението Му на небето. Той е очаквал идването Му отново да настроите Неговото царство на мира на земята. Аполос проповядвал тези християни истини с ентусиазъм, плам и красноречие, въпреки че той не е знаел сърцето на спасението, нито Светия Дух пребиваване в него. Въпреки този факт, Духът на Господа е работил чрез него, точно както той е работил в пророците от Стария Завет. Той беше изпълнен със сърцето на Йоан Кръстител. Той все още не е, обаче, новороден от Духа и вода.

Когато Акила и Прискила чу това млад мъж проповядване, говори в синагогата на евреите, сърцата им бяха, за християнско свидетелство се засилва. Въпреки това, те скоро разбрал, че този красноречив човек, който говори правилните думи в прекрасен стил, е грешна в познанията си на християнството. Той е станал философ, който вярвал в Христа, но не е бил син на Бога, изпълнен със Святия Дух. Така двете необразовани занаятчии поканени красноречив говорител в къщата им, и там го научи фактите за спасение по-съвършено.

В тези уроци ние откриваме четири големи факти:

Първо, Аполос, умен млад човек с голям интелект и обучение, беше смирен, и се радвам да получават инструкции от бедни майстори на палатки.

На второ място, се оказа, че простите, но мъдри по отношение на помазанието на Святия Дух, може да се говори с повече мъдрост, отколкото ученият философ, който е повярвал в Исус, но не знаеше нищо на Светия Дух.

Трето, Присила, жената, е основният говорител и тласък в тази среща, тъй като винаги се споменава нейното име е първият от сега нататък. Доказателство за това е и, че верен жена може да дава ясни, ефикасен свидетелство.

Четвърто, това е най-вероятно, че Аполос силата на Светия Дух чрез тези две майстори на палатки, тъй като самият Павел е получил Духа чрез обикновен вярващ, Анания, в Дамаск. Господ често използва тези, които са малки и послушни за да унищожи тези, които са страхотни и талантливи. Блажен е църквата, чиито членове са прости и верни, които не критикуват говорител пред слушатели, или не говори пренебрежително за него на другите, но го покани в къщата си, за да му обясни по-правилно истината за Светия Дух. От този разговор между двама майстори на палатки и Аполос, изглежда, че Павел е научил работодателите си и по време на ръкоделие. Те биха могли да излее повече мъдрост в Аполос, отколкото всички книги на философията някога може. Вярата в Светия Дух е по-силен от всички ума знания или изгаряне ентусиазъм.

Четем, че имаше и много други братя в Ефес. Оказва се, че услугата за кратки Павел в поливане на Ефес и Присила на почвата чрез нея проповядване началото на църквата там. Той става известен и на други църкви около него на Средиземно море.

Братята в Ефес е изпратил писмо на препоръка за Аполос до църквата в Коринт, за да могат да го приемат, които, макар и облечени като философ, бяха повярвали в Исус, и Който е бил в състояние да докаже от старозаветните писания, че Исус е живата Господ и Христос. Аполос не напускат Ефес, както той го въвели, като се позовава на ума си и да се доверим в неговото покаяние. Той сега е построен проповядване за благодатта на мира. В Коринт той се оказа от тази божествена благодат, че Христос е Спасител, Избавител, Могъщият, С неговото красноречие и обучение Аполос може да преодолее евреите, и мнозина повярваха чрез него, да го разглеждат като духовен баща си (1 Коринтяни 1: 12). В същото време, този проповедник е дискомфорт за вярващите, защото той не е официално се присъедини към групата на църкви, свързани с Йерусалим и Антиохия, но отделно. Независимо от това, Павел го счита за брат в Христа и приели даровете на Христос в него за укрепване на църквата. Така че, скъпи братко, не отхвърли странни говорители и изправени свидетели на Христос от други църкви. Нека ги обслужват вашата група, така че да може да се направи пълно в съвършенството на Христос. Що се отнася до тези, предизвикващи ереси в доктрината и деление, обаче, е заповядано да не ги призная, в общението си.

МОЛИТВА: Благодарим Ти, Господи, Ти нарече невежи вярващите да свидетелстват. Ние увеличаваме,, защото Ти насочени образовани, но да се покаете, за да получават насоки от прост, който отиде на пълнотата на Твоята благодат. Дай ни кураж, смирение и сътрудничество, така че да могат да възприемат нуждата ни от църквата на съвършенство, черпейки от помощта на верните братя от други църкви.

ВЪПРОС:

  1. Кои са четирите велики факти, изведени от срещата между Аполос и раждащата няколко?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on January 29, 2013, at 08:17 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.2.140)