Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Greek":
Home -- Greek -- Acts - 090 (Paul in Anatolia - Apollos in Ephesus and Corinth)
This page in: -- Albanian? -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- Bulgarian -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- GREEK -- Hausa -- Igbo -- Indonesian -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Uzbek -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

ΠΡΆΞΕΙΣ - Στην θριαμβευτική πορεία του Χριστού
Μελέτες στις Πράξεις των Αποστόλων
ΜΕΡΟΣ 2 - ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑ ΕΩΣ ΤΗ ΡΩΜΗ - Μέσω της Υπηρεσίας του Παύλου, του Αποστόλου Απεσταλμένου από το Άγιο Πνεύμα (Πράξεις 13 - 28)
D - ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ (Πράξεις 18:23 - 21:14)

1. Ο Παύλος στην Ανατολία και ο Απολλώς στην Έφεσο και την Κόρινθο (Πράξεις 18: 23-28)


ΠΡΑΞΕΙΣ 18:23-28
23 Εκεί έμεινε λίγον καιρό κι ύστερα έφυγε. Περιόδευσε την περιοχή της Γαλατίας και της Φρυγίας, στηρίζοντας στην πίστη όλους τους χριστιανούς. 24 Στο μεταξύ έφτασε στην Έφεσο ένας Ιουδαίος, που λεγόταν Απολλώς. Αυτός καταγόταν από την Αλεξάνδρεια· ήταν προικισμένος ρήτορας και ήξερε καλά τη Γραφή. 25 Είχε κατηχηθεί στην οδό του Κυρίου και με μεγάλο ζήλο κήρυττε, και δίδασκε με ακρίβεια για τον Ιησού, αν και γνώριζε μόνο το βάπτισμα του Ιωάννη. 26 Άρχισε, λοιπόν, να μιλάει με παρρησία στη συναγωγή. Όταν τον άκουσαν η Πρίσκιλλα και ο Ακύλας, τον πήραν κοντά τους και του εξέθεσαν την οδό του Θεού με πιο μεγάλη ακρίβεια. 27 Όταν κατόπιν αυτός ήθελε να περάσει στην Αχαΐα, οι αδερφοί έγραψαν στους πιστούς και τους συνιστούσαν να τον δεχτούν με εμπιστοσύνη. Πραγματικά, όταν πήγε εκεί ο Απολλώς, βοήθησε πολύ με τη χάρη του Θεού εκείνους που είχαν πιστέψει. 28 Γιατί αποστόμωνε με δύναμη σε δημόσιες συζητήσεις τους Ιουδαίους και έφερνε αποδείξεις μέσα από τις Γραφές ότι ο Ιησούς είναι ο Μεσσίας.

Ο Παύλος ήταν όπως ένας πατέρας που είχε πολλά πνευματικά παιδιά σε πολλές πόλεις και επιθυμούσε και εύχονταν να τα δει. Δεν ξεκουράστηκε πολύ στην Αντιόχεια αλλά βγήκε προς τα έξω και διέσχισε με τα πόδια χιλιάδες χιλιόμετρα μέσα στα βουνά και τις πεδιάδες. Διέσχισε ποτάμια αβασάνιστα και δίψασε όσο ήταν στις ερήμους. Αλλά η καρδιά του τον έσπρωχνε προς τους προσήλυτους για να τους ενισχύσει και διαφωτίσει ώστε να γίνουν φως στο σκοτάδι μέσω της έμπρακτης αγάπης τους και της άφθονης πίστης. Ο Παύλος δεν πήγε μόνο στις ευυπόληπτες εκκλησίες με σκοπό να πραγματοποιήσει τις θρησκευτικές τελετές με ευσέβεια και ικανοποίηση αλλά επίσης έψαχνε και για ανθρώπους ατομικά και για τους περιθωριοποιημένους γιατί όλοι οι πιστοί αποτελούν ένα σώμα και κανείς τους δεν είναι καλύτερος από τον άλλο.

Πριν έρθει ο Παύλος στην Έφεσο, ο Απολλώς, ένα δάσκαλος που πίστεψε στον Ιησού, εμφανίστηκε ξαφνικά. Δεν ήρθε ούτε από την Ιερουσαλήμ ούτε από την Αντιόχεια αλλά από την Αλεξάνδρεια. Αυτή η μεγάλη πόλη, η οποία βρίσκεται στην Μεσόγειο, ήταν η δεύτερη πιο σπουδαία πόλη μετά την Ρώμη. Ήταν ένα πολιτισμικό κέντρο της Ελληνικής φιλοσοφίας καλύτερο από εκείνο της Αθήνας τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Στην Αλεξάνδρεια, ο Φίλων, ο διάσημος φιλόσοφος, προσπάθησε να ενώσει την Ελληνική κουλτούρα με τη σοφία της Παλαιάς Διαθήκης. Είναι πιθανόν ο Απολλώς να είχε αντλήσει τις γνώσεις του από τα βιβλία του Φίλωνα, γιατί ήταν ένας εύγλωττος ομιλητής με ευφράδεια λόγου και άρτια γνώση των Γραφών.

Ο Απολλώς δεν γνώριζε την αλήθεια της επίσκεψης και παραμονής του Άγιου Πνεύματος μέσα στην καρδιά του αλλά ακολούθησε τον δρόμο του Ιωάννη του Βαπτιστή. Βαπτίστηκε με νερό, μετανοώντας για τις αμαρτίες του, και περιμένοντας την έλευση του Χριστού. Μπορεί να είχε συναντήσει κάποιους Χριστιανούς στην Αλεξάνδρεια και άκουσε από εκείνους ότι ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ ήταν ο αληθινός Χριστός. Ο Απολλώς εμβάθυνε στα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης και αναγνώρισε με θαυμάσιο τρόπο στο πρόσωπο και στα έργα του Ιησού την εκπλήρωση των Μεσσιανικών προφητειών της Παλαιάς Διαθήκης. Αποδέχτηκε τον θάνατο του στο σταυρό, την ανάσταση του από τον τάφο και την ανάληψη του στον ουρανό και περίμενε την έλευση του ξανά για να ιδρύσει τη βασιλεία της ειρήνης πάνω στη γη. Ο Απολλώς κήρυξε σ’ αυτούς τους Χριστιανούς τα γεγονότα με ενθουσιασμό, ενέργεια και ευγλωττία αν και δεν είχε γνωρίσει την ουσία της σωτηρίας ούτε είχε κατοικήσει μέσα του το Άγιο Πνεύμα παρά το γεγονός ότι το Πνεύμα του Κυρίου εργάζονταν μέσω αυτού όπως είχε εργαστεί και με τους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης και γέμισε την καρδιά του Ιωάννη του Βαπτιστή. Ωστόσο, δεν ήταν στην πραγματικότητα αναγεννημένος από το Πνεύμα και το νερό.

Όταν ο Ακύλας και η Πρίσκιλλα άκουσαν αυτόν τον νεαρό άνδρα να κηρύττει για τον Ιησού μιλώντας στη Συναγωγή των Ιουδαίων χάρηκαν για την ενίσχυσης της Χριστιανικής μαρτυρίας. Ωστόσο, σύντομα ανακάλυψαν ότι αυτός ο εύγλωττος άνδρας που χρησιμοποιούσε τις σωστές λέξεις με θαυμάσιο στυλ, ήταν ελλιπής ως προς την γνώση του Χριστιανισμού. Είχε γίνει ένας φιλόσοφος που πίστεψε στον Χριστό αλλά δεν ήταν υιός του Θεού, πληρωμένος με το Άγιο Πνεύμα. Έτσι οι δύο αμόρφωτοι τεχνίτες προσκάλεσαν τον εύγλωττο ομιλητή στο σπίτι τους και του δίδαξαν τα γεγονότα της σωτηρίας με πιο σωστό τρόπο. Σ’ αυτά τα μαθήματα βρίσκουμε τέσσερα θαύματα:

Ο Απολλώς, ο λαμπρός νεαρός άνδρας με τον υπέροχο χαρακτήρα και τις γνώσεις, ήταν ταπεινός και ευγνώμων ώστε να δεχτεί οδηγίες από φτωχούς σκηνοποιούς. Φάνηκε ότι αυτός που δεν γνώριζε για το χρίσμα του Αγίου Πνεύματος μιλούσε πιο σοφά από ότι ο φιλόσοφος που πίστευε στον Ιησού.

Η Πρίσκιλλα, η γυναίκα η οποία ήταν η βασική ομιλήτρια και ήταν χειμαρρώδης σ’ αυτήν την έρευνα, καθώς το όνομα της παρουσιάζονταν πρώτο από εδώ και πέρα, δείχνει ότι μια πιστή γυναίκα μπορεί να δώσει μία καθαρή, αποτελεσματική μαρτυρία.

Είναι πιο πιθανό ότι ο Απολλώς έλαβε την δύναμη του Αγίου Πνεύματος μέσω αυτών των δύο σκηνοποιών, όπως ο Παύλος έλαβε το Πνεύμα μέσω του ταπεινού Ανανία στη Δαμασκό. Ο Κύριος συχνά χρησιμοποιεί εκείνους που είναι μικροί σε φήμη και υπάκουοι ώστε να κάνει ανίσχυρους εκείνους που είναι τρανοί και πολύ ταλαντούχοι. Ευλογημένη η εκκλησία της οποίας τα μέλη είναι απλοί άνθρωποι και πιστοί, οι οποίοι δεν κριτικάρουν τον ομιλητή μπροστά στο κοινό του και τον δυσφημίζουν στους άλλους αλλά τον προσκαλούν στο σπίτι τους και του εξηγούν πιο σωστά την αλήθεια του Αγίου Πνεύματος. Από αυτή την συζήτηση ανάμεσα στους δύο σκηνοποιούς και τον Απολλώ φαίνεται ότι ο Παύλος είχε διδάξει τους εργοδότες του κατά τη διάρκεια της χειροτεχνίας τους περισσότερο από ότι μπορούσαν όλα τα βιβλία της φιλοσοφίας να εκχύσουν σοφία στον Απολλώ, γιατί η πίστη στο Άγιο Πνεύμα είναι πιο ισχυρή από την γνώση του ανθρώπινου νου και του φλεγόμενου ενθουσιασμού.

Διαβάζουμε, επίσης, ότι υπήρχαν πολλοί αδελφοί στην Έφεσο. Έτσι η σύντομη διακονία του Παύλου και η προετοιμασία του εδάφους στην Έφεσο από την Πρίσκιλλα, μέσω του κηρύγματος του, δημιούργησε ένα πυρήνα της εκκλησίας εκεί, ο οποίος ήταν πολύ γνωστός στις άλλες εκκλησίες γύρω της, στην Μεσόγειο Θάλασσα.

Οι αδελφοί στην Έφεσο έστειλαν μια συστατική επιστολή για τον Απολλώ στην εκκλησία της Κορίνθου ώστε να δεχτούν αυτόν που πίστεψε στον Ιησού με το ένδυμα ενός φιλόσοφου ο οποίος, όμως, ήταν ικανός να αποδείξει μέσα από την Παλαιά Διαθήκη ότι ο Ιησούς είναι ο ζωντανός Κύριος Χριστός. Ο Απολλώς δεν έφυγε από την Έφεσο μόλις πήγε σ’ αυτή, στηριζόμενος στις διανοητικές του ικανότητες και εξαρτώμενος από την αίσθηση της μετάνοιας του, αλλά έχτισε το κήρυγμα του μόνο στην χάρη και απέδειξε μέσω αυτής, στην Κόρινθο, ότι ο Χριστός είναι ο Σωτήρας, ο Απελευθερωτής και ο ισχυρός Θριαμβευτής. Με την ευγλωττία του, ο Απολλώς μπορούσε να υπερνικήσει τους Ιουδαίους ώστε πολλοί πίστεψαν μέσω αυτού και τον θεώρησαν ως τον πνευματικό τους πατέρα (Α’ Κορινθίους 1:12). Αλλά την ίδια στιγμή αυτός ο κήρυκας ήταν κίνδυνος για τους πιστούς επειδή δεν συμμετείχε επίσημα στην ομάδα των εκκλησιών οι οποίες ήταν συνδεδεμένες με την Ιερουσαλήμ και την Αντιόχεια αλλά παρέμεινε χώρια. Παρά το γεγονός αυτό, ο Παύλος τον θεωρούσε αδελφό εν Χριστώ και δέχτηκε τα χαρίσματα του Χριστού που υπήρχαν μέσα του, για να ενδυναμώνει τις εκκλησίες. Έτσι, αγαπητέ αδελφέ, μην απορρίπτεις τους περίεργους ομιλητές και τους έντιμους μάρτυρες του Χριστού από άλλες εκκλησίες αλλά άφησε τους να υπηρετήσουν την συντροφιά σου ώστε να μπορείς να γίνεις τέλειος σύμφωνα με την τελειότητα του Χριστού εκτός βέβαια από τις αιρέσεις στη διδασκαλία και τη διαίρεση. Αυτά μην τα αποδεχτείτε στη κοινωνία σας.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ: Σε ευχαριστούμε, Κύριε, γιατί κάλεσες αδαείς πιστούς να δώσουν την μαρτυρία τους. Σε μεγαλύνουμε επειδή κατεύθυνες τον μορφωμένο μετανοημένο για να αναλάβει την καθοδήγηση των απλών ανθρώπων στην πληρότητα της χάρης. Δώσε μας κουράγιο, ταπεινότητα και συνεργασία ώστε να μπορούμε να αντιληφθούμε την ανάγκη της εκκλησίας μας για τελειότητα μέσω των πιστών αδελφών των άλλων εκκλησιών.

ΕΡΩΤΗΣΗ:

  1. Ποια ήταν τα τέσσερα θαύματα που προέκυψαν από τη συνάντηση ανάμεσα στον Απολλώ και το εργαζόμενο σκληρά ζευγάρι;

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on May 06, 2023, at 07:18 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)