Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Bulgarian":
Home -- Bulgarian -- Acts - 001 (Introduction)
This page in: -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- BULGARIAN -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- Hausa -- Igbo -- Indonesian -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Tamil -- Telugu -- Turkish -- Urdu? -- Uzbek -- Yiddish -- Yoruba

Next Lesson

ДЕЯНИЯ - В Триумфалното шествие На Христос
Изследвания в Деяния на апостолите

Въведение


Как триумфалното шествие на Христос Старт: Въведение към книгата Деяния на апостолите

Господ Исус Христос е жив, тялото му не гние в гроба. Той наистина е възкръснал от мъртвите и се появява в продължение на четиридесет дни на Своите ученици. След това, Той се възнася към небето, за да седне от дясната страна на Своя Отец, където той живее и царува с Него в единството на Светия Дух - един Бог, от века и до века.

След Неговото възнесение на небето Христос е изграждането на църквата Си, тихо и предпазливо, поддържането въпреки всички сили на злото борба срещу Бога. Неговата църква е плод и резултат на триумфа му на кръста. Всички ДЕЯНИЯ на апостолите са установени на факта на пълно помирение на човека към Бога. Всички членове на Христос са участници в Неговата триумфална процесия. Кръстът остава основата, върху която са построени на ДЕЯНИЯте на всички апостоли, както и тези на цялата църква на Христос,.

Преди възнесението Му на небето, Исус заповяда на принципите си, за да се изчака за обещанието на Отца в Ерусалим. Неговото желание беше да ги напълнят със силата на Светия Дух, който ще им позволи да разпространи Евангелието от Ерусалим до Рим, столицата на световната култура. Така Христовата заповед на апостолите да проповядват на света също означавано ги изпращате и въвеждане в експлоатация. Светият Дух се заселиха в тях, така че да няма друга власт, беше да им бъде тласък в проповядвайки и работейки в църквата.

Тема на Деяния на апостолите

Който прочете тази уникална книга скоро открива, че неговата цел не е просто да се даде запис на действия, извършени от апостолите, наистина ДЕЯНИЯ на Христос продължи в Своите ученици, чрез Неговия Дух, дори след възнесението Му на небето. В книгата се споменава малко за силни действия, извършени от апостолите, и когато го прави главно се отнася за работата на Петър и Павел. От глава 13 нататък четем малко за Петър, а в тази книга ние признаваме нищо за смъртта му. Дори министерствата на Павел, които са споменати в подробности, в края на лишаването му от свобода в Рим. Дизайна на автора не е точно да се опише Деяния на апостолите, в хронологичен ред и ежеминутно. Вместо това, той иска да информира своите читатели за разпространението на Евангелието на Христос, и да даде информация относно създаването и разширяването на църквата от Ерусалим до Рим.

Министри на Господ функционира като реле екип, с всяка една злоупотреба с факела на Евангелието на другата, докато посланието на спасението достигна столицата. Така темата на Деяния на апостолите е вярна и триумфално прогресията на Евангелието на спасението, като се ръководи от живия Христос, от Ерусалим до Рим.

Състав на книгата

Апостолите не напишете подробен план за битка по отношение на духовната война, която ще се включат в разпространението на Божието царство. Жилищната Самия Господ лично се намеси, отново и отново, в живота на ранната църква, докато в края на краищата Неговата църква е засилена, за да се разпространява, първо в Самария и Антиохия, а след това в Рим. Господ вдигна много еврейски Пол, който също говори гръцки, за реализиране на триумфалното шествие на Неговото Евангелие в Рим. Малко преди избора на Павел, дякон Стефан, заедно с гръцкия си колеги от еврейски произход, са имали голямо влияние върху християните от еврейски произход, които са се заселили в Палестина. В резултат на открита борба избухнал между двете страни. Поради това, Господ събра Неговите апостоли заедно, в дух на любов, за да проведе първата си апостолски съвет в Ерусалим (глава 15). Те са получили спасение само по благодат и отхвърля всяка мисъл за правда чрез произведения. С това развитие, църквите на езичниците става на еврейското влияние и веригите на закона. Познаването на Христовата любов се превърна в световна религия, готови да се придвижи напред към нови територии.

В същото време, всекидневна Самият Господ основателна, в Антиохия, втори център на християнството, в допълнение на първия вече са установени в Ерусалим. Разпространението на Евангелието започва от Антиохия и разширява, докато тя обхваща Мала Азия. С голяма сила на Евангелието скочи от Азия към континента Европа, които се разпределят в гръцките градове и провинции, докато най-накрая достигна Рим.

Книгата може да бъде разделена на три части:

Ранната църква в Ерусалим
(глави 1-7)
Разпространението на Евангелието от Самария в Антиохия
(глави 8-12)
Проповядване на Евангелието в Мала Азия и Гърция, завършва с пристигането на Павел в Рим
(глави 13-28)

Кой е автора?

Авторът на тази книга не се идентифицира по име, нито пък той ни предостави ясни доказателства за себе си, като се счита няма значение. Все пак, има единодушно съгласие от самото начало, че Лука, гръцки лекар от Антиохия, е автор на тази уникална книга. Той притежава точно познаване на ситуацията в този център на християнството. Лука също е умел в гръцкия език. Той пише докладите си с любов и доброта, и записани думи и речи на апостолите в свободно, ясен стил. В книгата си той се позовава на благочестиви човеци измежду езичниците, за, в действителност, той беше един от тях, дори преди да се роди отново чрез показанията на благовестието. Лука се срещна Павел на второто си мисионерско пътуване и го придружава от Троада до Филипи. Той участва в проповед в тази римска колония, а Павел го остави там да се изгради и да се грижат за новата църква след неговото отпътуване. Апостолът го взеха отново с него при завръщането си в Ерусалим, където Лука напусна своя учител, за да се събере информация за Евангелието, той би могъл да напише и неговата книга Деяния на апостолите. Ние считаме, че Лука често посещаваните Павел по време на лишаването му от свобода в Кесария, а след това. Той продължи с него, му служи, и е силно впечатлен от духовността на апостола. Късно той записва Павел защита по време на съдебния процес преди римските служители. Той не го остави в дългите си, изпълнен с опасност пътувания, докато той пристигна в Рим. Многобройните "ние" секции показват, къде е Люк беше с Павел като очевидец и спътник.

За кого книгата е написана

Лука, евангелист, пише ясно, че книгата си за деянията на апостолите бе посветена на Теофил, един и същ човек, на когото му е отправил Светото Евангелие. Лука насочен както от неговите писмени работи, образувайки едно цяло, но в две части, за да го. Научаваме нещо за лицето на Теофил (Лука 1:1-3). Теофил, чието име означава "любител на Бог", е виден човек с висок ранг в Римската империя. Вярата си в Христос започна по време на службата си в Антиохия. Той пожела да получите по-точна информация за духовното и историческото развитие на християнството, и исках да знам как римските власти бяха лечение на църквите, справедливо или несправедливо. До каква степен могат принципите на Евангелието да бъде основа за развиващия се свят система. През съпровод на Павел, апостол, и се ръководи от Светия Дух, Люк събра подробности от времето на раждането на Христос във Витлеем, до входа на Павел в Рим. Той представи Теофил с този подреден писмени исторически разказ, описващ хода на Божията сила служителка в храма. Той искаше да го установят във вярата си и да даде подкрепа за сигурност на неговата вяра, точно както Павел е казал пазач в затвора във Филипи: "Повярвай в Господ Исус Христос и ще се спасиш, ти и домът ти."

Датата

Пристигането на Павел в Рим е вероятно през 61 сл. Хр. Ситуацията след това остава тревожна, тъй като много други псевдо-евангелия са съществували по време Лука е написал своето евангелие. Следователно е вероятно, че Лука, лекарят, е написал Книгата на Деяния на апостолите през годините АД 62-70 като втора част и продължение на сметката на християнството, започнал в своето евангелие. Там той е написал следната точна разследване, усърдие и молитва. Той е говорил с очевидци на живота на Христос, и с Мария, майката на Христос, и Филип, дяконът. Той получени от писмени източници на най-важните текстове и тези, които той счита за необходими за описване на личността на Христос, както и Неговите дела. Той също така събраната информация за Деяния на апостолите. Късно той представи двете творби на Теофил, губернаторът.

Ние благодарим на Господ Исус Христос с цялото си сърце, че Той нарича този гръцки лекар, и го ръководи, да не спират писане в края на своето евангелие. Вместо това, той още повече го просвети със знанието, че Господ живот няма да се върне веднага, и че Неговото слово трябва да се проповядва на народите, преди Той се връща. Както дванадесетте апостоли, заедно с на Ранната Църква около тях, чакаха в Ерусалим за идването на Христос, точно така, християните в Антиохия са получили прозрение от Светия Дух, за да се разпространява Евангелието на спасението по целия свят. Те бяха да прокара шествие на Евангелието към Рим. Ако Лука не е работил с усърдие и точност, ние никога няма да имат толкова прецизно се научили как Христос се разпространява Неговото царство целия гръцки свят. От този момент Господ ни е дал, в тази книга, пример за проповед и за основателите църкви. По този начин ние сме в състояние да се научат как Святия Дух подновява вярващи, ги кара за обслужване и триумфира на техните слабости. Няма по-добро основание за обучение министри на Господа, отколкото за тях да учат в книгата Деяния на апостолите. Там ще видите ръката на Господ Исус по време на работа, заедно с тези, които се подчиняват на Неговия призив.

ВЪПРОС:

  1. Какви са целите на Лука за написването на книгата на Деяния на апостолите? Какво знаеш за Теофил?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on January 28, 2013, at 10:29 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.2.140)