Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- John - 121 (Jesus appears to the disciples)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula? -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

JOVAN - Svetlost svetli u tami
Proučavanje Evanđelja o Isusu Hristu po Jovanu

DEO 4 - Svetlost pobeđuje tamu (Jovan 18:1 – 21:25)
B - Vaskrsenje i hritovo pojavljivanje (Jovan 20:1 - 21:25)

2. Isus se pojavljuje pred apostolima u gornjoj sobi (Jovan 20:19-23)


JOVAN 20:21
21 Tada im on opet reče, "Mir vama. Kao što je Otac poslao mene, tako i ja šaljem vas."

Kada je Isus ponovio reči "Mir vama," On je imao na umu okajanje greha i izmirenje, ali je želeo da oni postanu mirotvorci i nude potpuno spasenje iskvarenom čovečanstvu. Na krstu je Bog oprostio svim ljudima njihove grehe. Ova nova stvarnost potvrđuje oproštenje zločincima, i daje obećanje vernicima da neće biti suda, i pruža nadu u slobodu od propasti. Isus je poslao svoje sledbenike u svet da propovedaju Božiji mir grešnicima.

Svi koji su spaseni Božijom milošću su promenjeni u srcu, i praštaće svojim neprijateljima, kao što je Bog oprostio njima. On će radije odlučiti da pretrpi nepravdu, nego da sam postupi nepravedno. Na taj način on će širiti miris neba u svojoj okolini, kao što je to i Isus rekao, "Blaženi su mirotvorci; oni će se nazivati sinovima Božijim." Naš cilj u evangeliziranju nije da promenimo okolnosti ili da donosimo površni mir između naroda; već umesto toga, mi se molimo da umovi počnu da se menjaju, i da se kamena srca pretvore u meka. Kroz takve promene nastupiće i političke promene.

Isus je podigao ulogu službe njegovih učenika na svoj nivo, "Kao što je Otac poslao mene, tako šaljem i ja vas." Onda, na koji način je Bog poslao svoga Sina? Prvo, kao Sina, drugo, da objavi Božije očinstvo i njegovu svetost kroz reči, dela i molitvu. Treće, Isus je posedovao Božiju reč i bio je ispunjen večnom ljubavlju. U ovim principima mi pronalazimo osećaj i ciljeve evangeliziranja. Njegovom smrću, Isus nas je učinio Božijom decom, da bismo mi živeli svetim životima, besprekorni pred njim u ljubavi.

Hrišćani su Hristovi ambasadori, opravdani, posvećeni da predstave suštinu i ljubav njihovog nebeskog Oca. Ovo je suština njihove poruke, da je Otac, Hristovom smrću, njih učinio svojom decom. Krst je uslov za njihov novi status, a vera je put ka usvojenju.

Baš kao što je Isus bio rođen da umre kao žrtva, na isti način njegovi sledbenici životom pokazuju značenje njegove žrtve. Oni se ne hvališu, već sebe smatraju slugama Svevišnjega kao i čitavog naroda. Njihov Gospod ih je oslobodio od iskvarenosti, da vole kao što je On voleo.

MOLITVA: Gospode Isuse, mi smo ti zahvalni zato što si nas pozvao, nas koji smo nedostojni, da proslavljamo Oca i tvoje ime svojim mislima, rečima i delima. Zahvalni smo ti što si oprostio naše grehe. Ti nas posvećuješ da bismo objavljivali tvoj mir srcima drugih, kako bi se i oni prosvetlili i počeli da žive pravim životom. Hvala ti, o Hriste, zato što si nas učinio sinovima tvoje ljubavi, da bismo i mi voleli i praštali, kao što si ti to činio u milosti.

PITANJE:

  1. Šta vidimo neobično u poslanju učenika?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 12, 2012, at 10:43 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)