Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- John - 120 (Jesus appears to the disciples)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula? -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

JOVAN - Svetlost svetli u tami
Proučavanje Evanđelja o Isusu Hristu po Jovanu

DEO 4 - Svetlost pobeđuje tamu (Jovan 18:1 – 21:25)
B - Vaskrsenje i hritovo pojavljivanje (Jovan 20:1 - 21:25)

2. Isus se pojavljuje pred apostolima u gornjoj sobi (Jovan 20:19-23)


JOVAN 20:20
20 Kad je to rekao, pokaza im svoje ruke i rebra, a učenici se obradovaše što vide Gospoda.

Hristovo vaskrsenje je dokaz da je ostvareno izmirenje sa Bogom. Bog nije ostavio svoga Sina u grobu, niti ga je proterao zbog naših greha koje je poneo na sebi. On je prihvatio besprekornu žrtvu, On je ustao kao pobednik nad grobom, i živeo je u savršenoj harmoniji sa svojim Ocem. On je, štaviše, prihvatio krst i nije činio ništa drugo osim volje svoga Oca. Krst je bio svrha njegovog dolaska, i to je bilo sredstvo kojim je svet bio iskupljen. Onda zbog čega neki kažu da Isus nije umro na krstu?

Hrist je pokazao da On nije neka utvara ili skriveni duh. On im je pokazao ožiljke od eksera na dlanovima svojih ruku. On im je pokazao svoj bok kako bi mogli da vide mesto gde ga je koplje probolo. Oni su videli ožiljke od eksera i bili su uvereni da On koji je sa njima nije neko čudno božansko biće, već sam Razapeti. Jagnje Božije je pobednik. Onaj koji je bio ubijen nadvladao je smrt.

Malo po malo, učenici su počeli da shvataju da Isus nije neka utvara ili senka, već prava osoba koja se nalazila među njima. Njegovo novo stanje bića bilo je izvor njihove radosti. To je za naše dobro, ako verujemo i uvidimo da Isus jeste živi Gospod, vaskrsao iz mrtvih. Mi nismo napušteni siročići. Naš Brat sjedi-njen sa svojim Ocem i Svetim Duhom upravlja univerzumom zauvek.

Radost učenika je rasla kao rezultat Hristove pobede nad smrću. Od tada, On je postao živa nada za nas, nas koji propadamo. Otvoreni grob neće biti naš kraj, ali njegov život jeste naš. Kao što je On i rekao, On koji je dostojan slave, "Ja sam Vaskrsenje i Život. Ko u mene veruje, ako i umre živeće; i ko god živi i veruje u mene, neće umreti doveka."

Kada su učenici shvatili da Isus prašta naše grehe, oni su se još više radovali. On nas uverava u okajanje naših greha. Tako da mi imamo mir sa Bogom kroz njegove rane.

Da li i vi učestvujete u njihovoj radosti tokom Uskrsa? Da li se klanjate pred Vaskrslim, s obzirom da je On prisutan, pruža vam nadu i garantuje vam oproštenje? Isus je živ, i radost je naša porcija. Zbog toga se apostol Pavle obraća Crkvi rečima, "Radujte se u Gospodu uvek! Ponavljam, radujte se. Neka vaša blagost bude poznata svim ljudima. Gospod je blizu."

MOLITVA: Gospode Isuse, mi te uzdižemo i zahvaljujemo ti, jer samo ti si naša nada i jedino ti nam daruješ smisao naših života. Tvoje rane nas pravdaju i tvoje Biće nam daje život. Neka dođe Carstvo tvoje, i neka svi uvide tvoju pobedu, kako bi mnogi ustali iz smrti u gresima da bi živeli proslavljajući tvoje Vaskrsenje.

PITANJE:

  1. Zašto su se učenici radovali?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 12, 2012, at 10:42 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)