Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- John - 122 (Jesus appears to the disciples)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula? -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

JOVAN - Svetlost svetli u tami
Proučavanje Evanđelja o Isusu Hristu po Jovanu

DEO 4 - Svetlost pobeđuje tamu (Jovan 18:1 – 21:25)
B - Vaskrsenje i hritovo pojavljivanje (Jovan 20:1 - 21:25)

2. Isus se pojavljuje pred apostolima u gornjoj sobi (Jovan 20:19-23)


JOVAN 20:22
22 Rekavši to, dahnu na njih i reče, "Primite Svetoga Duha. 23 Kome oprostite grehe, oprošteni su; a kome ne oprostite, nisu oprošteni."

Možda su se učenici uspaničili, kada je Isus rekao, "Kao što je Otac poslao mene, tako šaljem i ja vas." Oni su još uvek bili u zaključanoj sobi zbog straha od Judeja. Oni nisu mogli da pronađu snagu u sebi, s obzirom da su nedavno doživeli potpuni neuspeh. Zbog toga je Isus dahnuo na svoje učenike, baš kao što je i Bog udahnuo u Adama svoj duh koji daje život kako bi postao živa duša i imao snage da živi. Time što je dahnuo na njih, Isus je pokazao svoju ulogu Stvoritelja; On je započeo novo stvorenje u tim učenicima, i uverio ih je da će njegov Duh i sila sa autoritetom biti nad njima, pružajući im mogućnost da prikažu Očev lik u svojim životima.

Kada su učenici primili Svetog Duha, Hrist im je predao uslove pod kojima će ljudima biti oprošteni njihovi gresi. Oni su trebali da objave oproštenje svima koji su bili spremni da prihvate te uslove, kao i da objave da oproštenje neće biti pruženo onima koji odbiju ove uslove.

Oni su kao predstavnici Gospoda Hrista trebali da objave oproštenje greha. Na osnovu njihovog priznanja oni će biti prim-ljeni u Hristovu Crkvu.

Isus je dao svojim učenicima autoritet da objavljuju oproštenje, a ne da praštaju; samo Bog može da oprosti (Isaija 43:25).

Isus vas poziva da postanete ambasador u ovom zlom svetu, on želi da širi svoju spasonosnu silu kroz vas. Nemojte ići puni revnosti da govorite o svojim ograničenim sposobnostima, već ostanite u vezi sa vašim Gospodom, kao što abmasador u javnom životu komunicira sa svojim kraljem ili predsednikom kako bi svakodnevno primao uputstva i smernice, a zatim ih svakodnevno i primenjivao. Vi niste neko malo božansko biće koje je nezavisno, već ste rob Gospodnji. On čezne da iskupi druge kroz vas. Danas ako čujete njegov glas, neka ne otvrdne vaše srce, već otvorite svoje umove i savesti, kako bi Sveti Duh mogao da vas učini smelim Hristovim svedocima, a opet poniznim i mudrim ljudima.

MOLITVA: Gospode Isuse, ja nisam dostojan da uđeš u moju kuću; a ti si ipak progovorio i podario mi svog Svetog Duha, prosvetljujući me i vraćajući me u život. Ti si me poslao da čovečanstvu svedočim za tebe. Hvala ti zato što se tvoja sila usavršava u našoj slabosti. Očuvaj me da budem ponizan bez licemerja, očisti me od svih sebičnih misli, kako bih uvek činio ono što je tvoja volja. Tada će tvoj mir dosegnuti mnoge.

PITANJE:

  1. Ko je Sveti Duh? Šta on čini kroz vaše svedočenje za Hrista?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 12, 2012, at 10:43 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)