Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- John - 111 (Crucifixion and the grave clothes; Dividing the garments and casting the lots)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula? -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

JOVAN - Svetlost svetli u tami
Proučavanje Evanđelja o Isusu Hristu po Jovanu

DEO 4 - Svetlost pobeđuje tamu (Jovan 18:1 – 21:25)
A - Događaji od trenutka hapšenja do sahrane (Jovan 18:1 - 19:42)
4. Krst i Isusova smrt (Jovan 19:16b-42)

a) Raspeće i odeća za grobnicu (Jovan 19:16b-22)


JOVAN 19:16b-18
16b ... i oni ga preuzeše. 17 Noseći svoj krst, Isus izađe na takozvano Lobanjsko mesto – koje se na aramejskom zove Golgota - 18 gde ga raspeše. A s njim raspeše još dvojicu – jedan je bio s jedne strane, drugi sa druge, a Isus u sredini.

Četa vojnika spremala se da krene i razapne dvojicu lopova, kada im je Pilat predao Isusa kao trećeg "prestupnika." Vojnici su dali krstove svoj trojici, kako bi svaki od njih poneo instrument svoje smrti. Hrist nije odbio krst, i nigde usput nije ispustio to drvo. Njih trojica su prolazili gradskim ulicama, sve dok, boreći se za dah, nisu stigli do severozapadne kapije. Zatim su stigli na brdo poznato pod nazivom Golgota, zato što je ličila na stenovitu lobanju, koja se podizala malo iznad gradskih zidina. Stanovnici su bili u mogućnosti da vide osuđenike kako vise na svojim krstovima izvan grada.

Jovan ne objašnjava detalje krsta, njegovo pero odbija da zabeleži tu strahovitu scenu. Ljudi su odbili božansku ljubav, a mržnja pakla je počivala na njima. Oni su na brutalan način uklonili Onoga koji je bio rođen od Duha, i svojim grehom oni su dovršili Hristovu žrtvu koja donosi okajanje za njihove grehe. On nije nosio zlatni oreol na drvetu srama, ali u dubini njegovog poniženja On je otkrio svoju slavu kroz strpljenje, i sveto samo-odricanje.

Kakva sramota što je Isus trebao da visi između dva lopova. Oni su se okretali i proklinjali dok su visili.

Onaj milosrdni i čisti je sebe otkrio čak i u poslednjim trenucima života kao prijatelj grešnicima. Iz tog razloga je Sin Božiji bio rođen kao Sin Čovečiji, kako bi jogunasti ljudski potomci postali opravdana deca Božija. On se spustio do dna poniženja, kako niko ne bi bio u stanju da kaže da Isus nije mogao da se spusti na njegov nivo. Gde god da ste i na koji god način da ste pali, Hrist može da oprosti vašu krivicu, opere vas i posveti vas u potpunosti.

JOVAN 19:19-20
19 A Pilat napisa natpis i stavi ga na krst. Na njemu je pisalo: ISUS NAZAREĆANIN, CAR JUDEJA. 20 I taj natpis pročitaše mnogi Judeji jer je mesto gde je Isus bio raspet bilo blizu grada. A bio je napisan na aramejskom, latinskom i grčkom jeziku.

Vojnici su prikovali Isusa da visi između dva kriminalca u znak podsmeha njegovoj tvrdnji da je Kralj. Pilat je, u međuvremenu, nastavio da ismeva Judejsko Veće koje ga je primoralo da osudi Isusa uprkos onome što mu je savest govorila. Iznad glave Raspetoga, Pilat je postavio natpis ponavljajući optužbe Judeja.

Bog je iskoristio ovaj natpis na vrhu krsta da sudi Judejima, jer Isus zaista jeste bio njihov Kralj. Isus jeste pravi Kralj, koji dolazi u pravednosti, ljubavi, krotkosti i poniznosti. On je uspostavio raj na zemlji. Judeji su radije želeli pakao, odbacujući svog božanskog Kralja proterujući ga iz svog društva. On je na taj način postao Kralj svih naroda, međutim, da li narodi danas prihvataju raspetog Kralja ili iznova odbacuju Gospodara ljubavi?

JOVAN 19:21-22
21 Prvosveštenici rekoše Pilatu, "Nemoj da pišeš, ‘Car Judeja’, nego da je on rekao da je car Judeja." 22 A Pilat im odgovori, "Što napisah – napisah."

Prvosveštenici su razumeli značenje Pilatovog prezira i pretnje, iako je bilo prikriveno. Oni su odbacili svog Kralja i videli su u njegovoj slabosti suprotnost onome što je Pilat tvrdio. Oni su još više mrzeli Raspetoga.

Pilat je bio siguar da je natpis bio u saglasnosti sa Cezarovim željama, tako da ga je napisao na tri različita jezika za sve pismene ljude, građane i posetioce da pročitaju i shvate da će svaki pobunjenik protiv Rima imati istu sudbinu. Kada su se 70. godine naše ere Judeji pobunili protiv Rimske vladavine, na hiljade ih je visilo raspetih oko Jerusalemskih zidina.


b) Podela odeće i bacanje kocke (JOVAN 19:23-24)


JOVAN 19:23-24
23 A kad su raspeli Isusa, vojnici uzeše njegovu odeću i razdeliše je na četiri dela – za svakog vojnika po deo. Uzeše i njegovu košulju, ali je ona bila bez šavova jer je odozgo do dole bila istkana u jednom komadu. 24 Tada rekoše jedan drugom, "Hajde da je ne cepamo, nego da bacimo kocku za nju, da vidimo kome će pripasti" - da se ispuni Pismo koje kaže, "Moju odeću razdeliše među sobom i baciše kocku za moje odelo."

Četiri vojnika koji su raspeli Hrista imali su pravo da razdele njegovu odeću. Centurion se, međutim, nije spustio tako nisko da im se pridruži u ovom ponižavajućem činu. Tako su njih četvorica oduzeli Isusu i poslednji deo njegove imovine oduzimajući mu i njegovo dostojanstvo. Raspeti prestupnici su obično bili potpuno svučeni da bi bili još više poniženi.

Ovakvo poniženje je objavilo Isusovo veličanstvo. Njegova košulja bez šavova je bila nalik onoj koju su nosili prvosveštenici. Sam Isus jeste božanski Prvosveštenik i zastupnik pred čitavim čovečanstvom. Zbog te funkcije On je stradao i bio je mučen.

Hiljadu godina ranije, Sveti Duh je prorokovao detalje raspeća, i u Psalmu 22 kaže, "Moju odeću razdeliše među sobom," što je vojnicima bilo dobro poznato. Duh je još predvideo da će oni bacati kocku za njegovu odeću. Duh je veoma precizno izneo činjenice o krstu, objavljujući na taj način da je Isusovo raspeće bilo u suštini Božija volja. Kao što je Isus rekao: Ni jedna dlaka vam neće pasti sa glave a da vaš nebeski Otac ne zna za to. Ko god kaže da se sve to što se dogodilo na krstu nikada nije ni desilo, ne samo da poriče istorijske činjenice, već se odupire Duhu Božijem koji je predskazao ovaj događaj hiljadu godina ranije. Ponašanje vojnika u podnožju krsta bilo je u neznanju i potpuno bezosećajno. Oni su se svađali oko ostavštine mučenika. Nisu imali ni malo sažaljenja; ni u jednom trenutku nisu razmišljali o tome da iskupitelj sveta proliva sovju krv na tom krstu.

Brate, da li si ti bio raspet sa Hristom, sjedinjen u njegovoj smrti? Ili još uvek trčiš za bogatstvom i slavom? Da li voliš Raspetoga, i da li si primio božansku pravednost i pravu svetost kroz njegovu smrt? Ili si ti samo neki površni posmatrač, koji ni malo ne mari dok posmatra Raspetoga? Sveti Duh se sjedinjuje sa Božijim Sinom u veri i ljubavi, kako bismo mi imali udela u njegovoj smrti, sahrani i žrtvovanom životu.

MOLITVA: Gospode Isuse Hriste, zahvalni smo ti što si ti podneo krst. Proslavljamo te zbog tvog strpljenja, ljubavi i blagoslova. Slavimo te za oproštenje naših greha i greha čitavog sveta. Ti si uklonio moj greh dok si visio na drvetu srama, izmirujući čovečanstvo sa Bogom. Ti si naš iskupitelj i zastupnik.

PITANJE:

  1. Kakvo značenje ima natpis postavljen na krstu?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 12, 2012, at 10:36 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)