Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- John - 110 (Pilate awed by Christ; Pilate's unjust sentence)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula? -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

JOVAN - Svetlost svetli u tami
Proučavanje Evanđelja o Isusu Hristu po Jovanu

DEO 4 - Svetlost pobeđuje tamu (Jovan 18:1 – 21:25)
A - Događaji od trenutka hapšenja do sahrane (Jovan 18:1 - 19:42)
3. Građansko suđenje pred rimskim namesnikom (Jovan 18:28 – 19:16)

d) Pilat zadivljen pred Hristovom božanskom prirodom (Jovan 19:6-12)


JOVAN 19:8-11
8 Kad je Pilat to čuo, još više se uplaši 9 pa opet uđe u pretorijum i upita Isusa, "Odakle si?" Ali Isus mu ne dade odgovor. 10 Tada mu Pilat reče, "Zar meni ne odgovaraš? Zar ne znaš da imam vlast da te oslobodim i vlast da te raspnem?" 11 "Ne bi ti imao nikakve vlasti nada mnom," odgovori mu Isus, "da ti nije data odozgo. Zato je veći greh onoga koji me je tebi predao."

Pilat nije bio siguran u Isusov identitet. Namesnik je bio svestan njegove pravednosti, čistote i ljubavi. Tako da se potpuno uznemirio kada je čuo da Isusa ne smatraju samo kraljem već i Božijim Sinom. Rimljani i Grci su zamišljali nebesa koja vrve od duhova i bogova, koji bi ponekad mogli da se utelove i kreću među ljudima. On je postao zabrinut dok je razmišljao, "Da li je moguće da je on bog u ljudskom obliku?" Zbog toga je postavio pitanje, "Odakle si?"

Isus nije iskoristio ovu priliku da izbegne kaznu, već je i dalje ćutao. Ova tišina je sugestivna. Bog ne odgovara na pitanja koja imaju veze sa logikom, ili pukom radoznalošću, već se On otkriva verniku koji mu se poverava. On se u potpunosti razlikuje od načina na koji ga Grci i Rimljani zamišljaju, niko nije nalik njemu. Na ovo ćutanje, Pilat se razgnevio i upitao, "Zar ne želiš da razgovaraš sa mnom? Ja imam moć da te ubijem ili da te oslobodim, ti si u mojoj vlasti. Tvoji neprijatelji zahtevaju tvoje raspeće. Jedino ja mogu da te izbavim ili razapnem."

Isus bi na to odgovorio, "Istina je da ti imaš moć. Moj Otac ti je dao tu moć. Ti sam po sebi uopšte nisi značajan. Tvoja beskorisnost će uskoro isplivati u jednoj nepravednoj rečenici. Moj Otac na nebesima je svemoćan, a i Ja sam takođe. Ne postoji nikakva vlast na zemlji, osim uz Njegovu dozvolu." Ovakvo dopuštenje često dovodi do uništenja kao što je to bio slučaj sa Pilatom, kome je bila podarena moć uz božansko dopuštenje. Bog kontroliše istoriju, međutim On dozvoljava ljudima da imaju udela u tome odgovarajući za svoje postupke. Vi ste odgovorni za svoje postupke prema drugima.

Isus je rekao Pilatu, "Ti si strašno sagrešio, međutim nisi jedini koji će snositi krivicu. Svi su uhvaćeni u mrežu greha. Ti ne želiš da me razapneš, međutim tvoj kukavičluk i strah od Kajafe te navode da me osudiš." Prvosveštenik je bio kriv za još veći greh, jer on je želeo da razapne Isusa zbog ljubomore i mržnje. S obzirom da je bio na visokom položaju, on je trebao da pokaže sažaljenje prema prestupnicima i da ih izmiri sa Bogom. Međutim, on je bio potčinjen zlim duhovima, i prezirao je Isusa do te mere da je želeo da ga ubije.


e) Pilatova nepravedna presuda nad Isusom (Jovan 19:12-16)


JOVAN 19:12
12 Otada je Pilat nastojao da ga oslobodi. Ali, Judeji su vikali, "Ako ga oslobodiš, nisi carev prijatelj! Ko god se izdaje za cara, protivi se caru!"

Pilat je priželjkivao Isusovo oslobođenje, zato što je zatvorenik potvrdio svoj autoritet. Uprkos Hristovom veličanstvu, religioznost je postavila granice toj sili. Isus nije pretio Pilatu, već ga je blago prekorio. On je napravio razliku između Pilatovog greha i Kajafinog zločina. Isus nije pretio Pilatu, već ga je blago prekorio. On je napravio razliku između Pilatovog greha i Kajafinog zločina. Isus je bio sudija onome koji je njemu sudio, i pokušao je da ga privuče božanskim stvarnostima.

Kada su Judejski sveštenici zapazili Pilatovo predomišljanje, oni su okrenuli diskusiju na politiku. Njihova optužba po kojoj Isus tvrdi za sebe da je božanskog porekla bila je beskorisna u Rim-skoj sudnici. Zbog toga su zapretili da će razotkriti namesnika kao nekog ko nije odan Cezaru, ako on ne bude želeo da ubije Isusa.

"Carev prijatelj" je značilo Carev miljenik. Ova titula je bila odobrena njegovim izaslanicima i carskoj rodbini. Moguće je da je Pilatova žena bila jedna od takvih rođaka. Pošto Cezar Tiberije nikome nije verovao i bio je veoma pesimistične prirode, on je bio sklon da sumnja u iskrenost svojih delegata. On je neprekidno očekivao pobune koje bi neki od njih predvodili. Svako ko bi optužio Cezarovog prijatelja i koji bi mogao da potkrepi svoje optužbe dokazima mogao bi da dovede do pada optuženoga, koji bi zatim bio proteran.

Da su Judejske vođe napisale pismo Rimu o tome kako je Pilat oslobodio "Kralja Judeja", uprkos njihovoj optužbi za pobunu, to bi značilo da on okuplja Cezarove neprijatelje oko sebe. Prema tome, Pilatov položaj je postao jako nestabilan. On nije bio spreman da se odrekne svog položaja radi Isusa, čak iako je istina bila na Isusovoj strani. Ova pretnja je slomila njegov otpor, tako da se sada spremao da donese zvaničnu presudu i osudi Isusa. On se oslanjano na to da će ga formalnosti očistiti od Hristove krvi. On je odavao utisak kao da donosi poštenu presudu, ali duboko u svom srcu je znao da je bio strašno nepravedan.

JOVAN 19:13-16a
13 Kad je to čuo, Pilat izvede Isusa napolje i sede na sudij- sku stolicu, na mestu koje se zove Kameni pločnik – aramejski: Gavata. 14 A bio je Dan pripreme za Pashu, oko podneva. Pilat reče Judejima, "Evo vašeg cara!" 15 A oni povikaše, "Vodi ga! Vodi ga! Raspni ga! "Zar da raspnem vašeg cara?" upita ih Pilat A prvosveštenici mu odgovoriše, "Mi nemamo cara osim cezara!" 16a Tada im ga Pilat predade da ga raspnu…

Pilat se podsmevao Mesijanskoj nadi koje su se Judeji držali, i rugao se njihovom prkošenju rimljanima tako da je rekao, "Vi ste optužili Isusa koji je tvrdio za sebe da je Car! Uzmite svoje nemoćno carstvo! Vi ste nalik njemu, ne zaslužujete nikakvu pažnju!"

Judeji su razumeli poentu ovog podsmevanja, kloja je preokrenula njihovu tužbu protiv Isusa u prezir njegovih tužioca. Oni su zajedno povikali, "Vodite ga na krst, u sram, on je proklet! Raspnite ga!"

Brate, oni koji su vikali bili su religiozni sa stanovišta njihovog zakona, ali su postali slepi, nesposobni da prepoznaju utelovljenu ljubav i božansku snishodljivost, kao ni Božiju svetosti ispu- njenu u Isusu. Oni su ga mrzeli i želeli su da ga uklone. Ni fanatizam, ni revnost neće privući ljude Bogu; samo ljubav koja se ispoljava u Isusu će otvoriti naše oči da vidimo njegovu milost i žrtvu.

Pilat je iskalio svoj prezir na pobesnele Judeje, i ponovo je Isusa nazvao "Kraljem", iznoseći na taj način dokaz da je čitav narod bio odlučan u tome da ubiju Isusa. Pilat je pokušao da pronađe izgovor radi svoje savesti koja ga je optuživala, međutim rulja koja je urlala bila je ujedinjena u svom cilju da razapnu Isusa. Glas naroda nije i Božiji glas, zato što oni često greše u svojim ambicijama, i svetovnim nagonima, tako da Sotona iskorišćava ova osećanja.

Sveštenici su bili besni zbog Pilatovog neprekidnog ismevanja. Oni su se ponovo udružili dajući iznenađujuću izjavu, "Mi nemamo cara osim Cezara." Ovo je, samo po sebi, licemerje. Sveštenička porodica se plašila Mesijanskih pokreta, a isto tako je mrzela Iroda koji je bio kralj marioneta. Oni su radije želeli Cezara, čuvara Grčke kulture, sa redom i zakonom u zemlji. Oni su na taj način izdali Starozavetna proroštva i sva Mesijanska očekivanja. Otac svih laži nadahnjuje svoju decu. Međutim, jedino Isus je u sudnici ostao veran istini, slušajući Božiji glas kroz svoju savest i čvsto se držeći svog integriteta.

Konačno je Pilat izneo oštru presudu, vođen egoizmom, zlobom i prevarom. Sin Božiji nije progovarao, oslanjajući se na vođstvo svoga Oca, koji je dozvolio da namesnik raspne njegovog Sina. Ovom nepravednom presudom, Isus je upotpunio izmirenje između Boga i čoveka. Zli duhovi su pretpostavljali da su oni pobedili, ali zapravo Božiji plan je bio taj koji se ispunio, uprkos lažljivim spletkama sila iz pakla.

MOLITVA: Gospode Isuse, mi ti se klanjamo; ti si Jagnje Božije, koje odnosi grehe sveta. Podari nam milosrdno, istinoljubivo i pravedno srce. Pomozi nam da ne koristimo druge kao sredstva radi našeg dobitka, i osposobi nas da budemo spremni radije na smrt nego na prevaru i kompromis sa zlom.

PITANJE:

  1. Zašto je Pilat osudio Isusa?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 12, 2012, at 10:36 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)