Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- John - 099 (Christ's peace in us defeats the world's afflictions)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

JOVAN - Svetlost svetli u tami
Proučavanje Evanđelja o Isusu Hristu po Jovanu

DEO 3 - Svetlost svetli u krugu Apostola (Jovan 11:55 - 17:26)
D - Oproštaj na putu za Getsimaniju (Jovan 15:1 - 16:33)

6. Hristov mir u nama donosi poraz nevoljama u svetu (Jovan 16:25-33)


JOVAN 16:25-26a
25 "Ovo sam vam govorio u pričama. Dolazi vreme kada vam više neću govoriti u pričama, nego ću vam Oca objavljivati otvoreno. 26 Tog dana ćete moliti u moje ime…"

Isus je otkrio nebeske istine kroz ilustracije i alegorije, što je skrivalo tajne pred svetovnim ljudima, dok ih je otkrivalo onima koji su bili gladni za pravednošću. Isus je čeznuo da ga njegovi učenici jasno razumeju, i nadao se velikom danu kada će ustati iz mrtvih, i vazneti se na nebo kako bi seo Bogu s desne strane, i poslao im svog božanskog Duha. On je na sve ove spasonosne događaje gledao kao na jedan dan. Kada Duh bude ušao u srca njegovih sledbenika, parabole i alegorije će prestati, zato što će Hristov Duh stvoriti prosvetljenje u srcima vernika, time završavajući fazu parabola. Bog je Otac a Hrist je njegov Sin. Bez Svetog Duha, ni jedan čovek ne može da upozna Boga, zato nas Duh Sina privlači ka Božijoj porodici. Da li imate zemaljskog oca? Da li razgovarate sa njim? Da li vas on voli? Ovo su intuitivna pitanja. Na jednom višljem stepenu, Isusove reči i uteha njegovog Duha uveravaju nas da je Bog svemoćan, da je on Sveti i naš lični i prisni Bog koji nas voli. Mi smo njegova ljubljena deca, iako smo svi mi grešnici, ali kroz Hristovu krv mi smo pred njim postali sveti. Sveti Duh otvara naša usta na pravu molitvu, zato što je ovaj Duh Hristov. U duhovnoj molitvi Hrist govori kroz nas. Molite ono što Duh moli, u Očevoj veri i zajedništvu Sina. Vaše molitve će biti razgovor između Duha u vama i vašeg Oca, koji je jedno sa Sinom.

JOVAN 16:26b-28
26 … Ne kažem da ću ja moliti Oca za vas, 27 jer vas i sam Otac voli zato što ste voleli mene i poverovali da sam izašao od Boga. 28 Od Oca sam izašao i došao sam na svet. Sada napuštam svet i odlazim k Ocu."

Onaj otac koji ne voli svoju decu i nije otac. Time što nam je otkrio Božije ime, Isus nam je dao najjednostavniji oblik kako bismo shvatili Božiju silnu ljubav. Pridavanje značaja Očevom i- menu jeste suština Hristovog cilja. Onaj koji poznaje Oca poznaje Boga, i menja se u dete Božije, ostajući u njegovoj ljubavi. U tom Imenu mi pronalazimo potpuno Evanđelje i nadu u večnost. Hrist vam objavljuje, da u buduće neće biti potrebe za posredovanjem, zato što vas sam Otac voli, a On je pun ljubavi i milosrđa. Od kada je Hrist umro na krstu, više ne postoji prepreka između nas i Oca. Vera u Sina, Božije Jagnje, pruža mogućnost Ocu da izlije svoju ljubav na one koji vole Hrista. Onaj koji je svestan Hristovog božanstva, njegovog dolaska od Oca i sjedinjenja sa njim, pristupio je Svetom Trojstvu. On prebiva u Božijem životu, i ispunjen je Očevom milošću radujući se zauvek u Duhu.

U jednoj rečenici, Hrist oslikava čudo iskupljenja svojim učenicima. On je sišao sa visina božanstva, i kretao se na zemlji, koja je bila prorešetana netrpeljivošću i iskvarenošću, međutim kada je On na krstu ostvario pravednost za čovečanstvo, On je napustio svet i pohitao ka svom Ocu, izvoru svake vrste života.

JOVAN 16:29-30
29 Tada njegovi učenici rekoše: "Evo, sad nam govoriš otvoreno; nikakvu nam priču ne kazuješ. 30 Sad znamo da sve znaš i nemaš potrebe da te neko nešto pita. Zato verujemo da si došao od Boga."

Učenici su postali svesni veličine Božije ljubavi i Isusovog večnog bića. Isus je pravi Bog, sveznajući, sveti i večni. Međutim, oni nisu upamtili da je On utelovljena ljubav, i nisu nazivali Boga Ocem; iako im je Isus neprestano ponavljao ove istine. Oni su teoretski prihvatili ove stvari, ali su propustili da shvate suštinu njegove prave prirode.

JOVAN 16:31-32
31 A Isus im reče: "Zar sada verujete? 32 Evo, dolazi čas – došao je – kada ćete se razbežati svaki na svoju stranu i mene ostaviti samog. Ali, ja nisam sam jer je sa mnom Otac."

Sa usiljenim osmehom rekao je, "Zar mislite da samo umom možete da shvatite moju pravu prirodu? Da li je takvo znanje isto kao i prava vera? Uskoro će nastupiti test, i pokazaće da je vašem verovanju nedostaje ljubav. Vi ne uspevate da razumete Boga, zato što ne verujete u njegovo očinstvo. Svi ćete vi pobeći i ostavićete me samog. Pokazaće se da je vaša vera kolebljiva."

"U smrti nisam sam, jer Otac je sa mnom." Da li se ovo protivi Isusovom vapaju na krstu, "Bože moj, zašto si me ostavio?" Ne, zato što je Bog, Sveti, sakrio svoje lice od Sina, međutim Hrist je nastavio da veruje u prisustvo svoga Oca. Njegov vapaj ukazuje na to da Bog ostaje nepromenljiv, "Neću te napustiti čak i kada te ne budem video. U tvoje ruke predajem svoj duh." Hristova vera u Božije očinstvo je nadvladala sud koji je pao na njega radi nas. Sinovljeva ljubav prema njegovom Ocu je ugasila vatru Božijeg gneva koji se podizao zbog našeg duga koji smo na sebe navukli grehom. Njegova neprekidna nada nam je otvorila vrata da vidimo Oca. Zbog njegove smrti po Očevom savetu, mi možemo reći, "Ja nisam sam, jer Otac je sa mnom."

JOVAN 16:33
33 "Ovo sam vam rekao da biste u meni imali mir. U svetu imate nevolju, ali budite hrabri – ja sam pobedio svet."

Isus je sažeo svoju oproštajnu poruku rečju utehe za sve vernike, "Izvesno vreme sam živeo sa vama, i poučavao vas tome da božanski mir može da ispuni vaša srca. Nevernici nemaju mir. Ja, Sin, sam oprostio vašim srcima, i očistio sam vaša unutrašnja bića. Ja sam Duh svoga mira stavio u vas. Ostanite u mojim rečima. Ja sam lično vaš branilac. Nećete imati nikakvu zaštitu osim kroz mene. Vaše izmirenje sa Bogom jeste osnova tog mira. Nećete imati čistu savest bez oproštenja vaših greha kroz moju krv. Ja sam vas spasio i moj Duh je u vama. Moj mir nije utvara već realnost. Ja dolazim da vam dam mir; prihvatite ga i verujte u mene."

"Nemojte misliti da ćete pronaći mir u ovom svetu. Ne! Tamo vrebaju mnoge opasnosti: progonstvo, bolest, prevara, strahovi i smrt. Legalisti će vas odbaciti, a površni ljudi će vas ismevati. Na hiljade laži i filozofija će iskušavati vašu veru. Ponos će uvek biti u blizini. Nemojte voleti novac; bogatstvo vam neće dati sigurnost."

"Upoznajte moju ljubav i oponašajte moju poniznost, ostanite u mom pružanju sebe i samoodricanju. Ja sam pobedio svet. Ja nisam ništa tražio za sebe. Ja sam u srži Božiji Svetac. U meni je Božija zapovest bila ispunjena, ‘Budite sveti kao što sam ja svet’. Ja sam savršenstvo ljubavi, u meni vidite Oca."

Da li ste shvatili značaj Isusovog oproštajnog govora? On vas je postavio u zajedništvo sa Ocem, tako da se vaše srce poklapa sa Hristovim mirom. Taj mir je najosnovnija istina u životu jednog vernika. Svet će ostati zao i zadavaće vam muke. Međutim, vaša vera u Pobednika nad smrću i Sotonom će vas osloboditi od vatre Božijeg gneva i spoljašnjeg mučenja. Onaj koji veruje u Hrista prima Božije milosrđe. Da li je ova Isusova poruka ispunila i vas? Da li je Sveti Duh u vama da kaže, "Otac je moj, Sin je moj Spasitelj, a Duh prebiva u meni. Taj jedini Bog je u nama. Ja prebivam u njegovoj milosti."

MOLITVA: Gospode Isuse Hriste, ti si zadobio moje srce, i otkupio si me za sebe. Ti si me čuvao u tvojoj zaštiti od đavoljih zamki, i oslobodio si me iz tamnice njegovih laži. Ti si mi podario večni život. Ja se ne plašim smrti, dok čekam na tebe. Sačuvaj me u tvojoj volji, i ispuni me tvojom silom, kako bih mogao da te proslavljam zajedno sa svim svetima, i klanjam se Ocu. Pomozi mi da volim braću, i praštam ljudima i da budem mirotvorac kao što nas ti učiš. Ja se oslanjam na tebe; ti si Pobednik.

PITANJE:

  1. Zašto i na koji način nas Otac voli?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 12, 2012, at 10:28 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)