Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- John - 071 (Jesus across the Jordan)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula? -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

JOVAN - Svetlost svetli u tami
Proučavanje Evanđelja o Isusu Hristu po Jovanu

DEO 2 - Svetlost svetli u tami (Jovan 5:1 - 11:54)
C - Isusovo poslednje putovanje u Jerusalim (Jovan 7:1 - 11:54) Tema: Razdvanjanje svetlosti i tame
4. Vaskrsenje Lazara i njegov ishod (Jovan 10:40 – 11:54)

a) Isus preko Jordana (Jovan 10:40 – 11:16)


JOVAN 11:11-16
11 To reče, a onda dodade, "Naš prijatelj Lazar je zaspao, a ja idem da ga probudim." 12 "Gospode," rekoše mu učenici, "ako spava, ozdraviće." 13 Ali, Isus je govorio o njegovoj smrti, a oni su mislili da govori o prirodnom snu. 14 Tada im Isus otvoreno reče, "Lazar je umro, 15 i zbog vas mi je drago što nisam bio onde, da poverujete. Nego, hajdemo k njemu." 16 Tada Toma zvani Blizanac reče ostalim učenicima, "Hajdemo i mi, da umremo s njim."

Isus opisuje Lazara rečima "naš prijatelj." Često su Isus i njegovi učenici bili gosti u Lazarovom domu. Stoga, on je bio prijatelj svim učenicima. Tako da možemo reći da se Lazar kao "Isusov prijatelj" može uporediti sa Avramom koji je nazvan ‘Prijatelj Božiji.’

Isus koristi izraz "spavati" za smrt, kako bi naglasio činjenicu da smrt nije kraj života. Naša tela propadaju ali naše duše traju. Naš odmor danas je u Gospodu po veri. Mi smo zadovoljni i odmorni u njegovom životu, i mi ćemo posmatrati kako nas naš Spasitelj budi prilikom vaskrsenja. Mi ćemo živeti zauvek.

"Idem da ga probudim," Isus je rekao pun pouzdanja. On nije rekao, "Hajde da se molimo i otkrijemo šta Bog želi od nas da učinimo, i kako da utešimo porodicu." Ne, Isus je razgovarao sa svojim Ocem već dva dana, pre nego što su vesti o smrti njegovog prijatelja stigle do njega. On je bio siguran da će Lazarovo vaskrsenje prethoditi njegovom slavnom vaskrsenju. To je trebalo da osnaži veru njegovih sledbenika i dokaže njegovim neprijateljima da je jedino On Mesija. Zatim je oštro dodao, "Idem da ga probudim," kao kada bi majka rekla, "Idem da probudim svog sina; vreme je da se krene u školu." Isus ne pokazuje nikakvo oklevanje, On sam po sebi je život i Gospodar nad smrću. Vera u Isusa nas oslobađa od svakog straha, i osnažiće nas u životu.

Učenici nisu uspeli da shvate značenje Hristove pobede u tom trenutku. Oni su zamišljali da je Lazar zaspao; tako da nije bilo potrebe da idu k njemu da ga probude. Štaviše, time su rizikovali svoje živote jer su Judeji mogli da ih ubiju.

Tada je Isus otvoreno govorio o Lazarovoj smrti rekavši im, "On je umro." Ova vest je uznemirila učenike, ali Isus ih je ohrabrio rečima, "Ja se radujem." Ovako dakle Božiji Sin reaguje na smrt. On vidi pobedu i vaskrsenje. Smrt nije razlog za tugovanje već za radost, jer Isus uverava svoje sledbenike u život. On je život; ko god veruje u njega ima udela u njegovom životu.

Isus je nastavio, "Ja se radujem zbog vas, što nisam bio onde kada je umro, i što ga nisam još tada iscelio. Ovo je znak koji govori o kraju svake osobe. Međutim, vera u njemu započinje novi život. Hajdemo k njemu." Ovaj odlazak ukazuje na suze i tugovanje za čovečanstvo, ali za Isusa on govori o vaskrsenju. Mi smo zahvalni Bogu što će Isus reći, kada legnemo u grob, "Hajdemo k njemu." Njegov dolazak nama će predstavljati slobodu, život i setlost.

Toma, apostol, je voleo Isusa i bio je hrabar. Kada je primetio Hristovu odlučnost da ide kod pokojnika, ne shvatajući da je Hristov cilj da ga izbavi iz grobnice, Toma se okrenuo svojoj sabraći i odlučno rekao, "Nećemo ostaviti Isusa samog; mi volimo našeg Gospoda i sledićemo ga do smrti. Mi smo svi vezani za njega." Toma je na ovakav način naglasio svoju odanost do kraja.

PITANJE:

  1. Zašto je Isus pobedonosno krenuo da izbavi Lazara?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 12, 2012, at 10:11 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)