Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- John - 072 (Jesus meets Martha and Mary)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula? -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

JOVAN - Svetlost svetli u tami
Proučavanje Evanđelja o Isusu Hristu po Jovanu

DEO 2 - Svetlost svetli u tami (Jovan 5:1 - 11:54)
C - Isusovo poslednje putovanje u Jerusalim (Jovan 7:1 - 11:54) Tema: Razdvanjanje svetlosti i tame
4. Vaskrsenje Lazara i njegov ishod (Jovan 10:40 – 11:54)

b) Isus se sreće sa Martom i Marijom (Jovan 11:17-33)


JOVAN 11:17-19
17 Kad je Isus stigao, sazna da je Lazar u grobu već četiri dana. 18 A Vitanija je od Jerusalima bila udaljena svega nekih petnaest stadija 19 pa su mnogi Judeji došli k Marti i Mariji da ih teše zbog njihovog brata.

Četiri dana su protekla od kada je Lazar bio položen u grob; on je bio sahranjen istog dana kada je i umro, i vesti su stigle do Isusa tog dana. Nije ni bilo svrhe da Isus odmah dođe, s obzirom da je njegov prijatelj već bio sahranjen. Smrt je bila potvrđena bez ikakve sumnje.

Vitanija se nalazila istočno od Maslinske gore okrenuta prema Jordanu koji se nalazio 1000 metara niže. Ispod toga se nalazilo Mrtvo more. Zapadno, na udaljenosti od tri kilometra nalazio se Jerusalim na jednom brdu iznad doline Kidron.

Mnogi prijatelji pokojnika su došli u njegov dom, plačući i udarajući se u grudi. Žalost je bila vidljiva na poseban način, s obzirom da je Lazar bio hranilac porodice. Senka smrti nadvila se nad skupom.

JOVAN 11:20-24
20 Kad je Marta čula da Isus dolazi, pođe mu u susret, a Marija ostade kod kuće. 21 "Gospode," reče Marta Isusu, "da si bio ovde, moj brat ne bi umro. 22 Ali, ja i sad znam da će ti Bog dati što god ga zamoliš." 23 "Tvoj brat će vaskrsnuti" reče joj Isus. 24 A Marta mu reče, "Znam da će vaskrsnuti o vaskrsenju Poslednjeg dana."

Kada je Marta čula da je Isus blizu, ona je pohitala ka njemu plačući; razmišljajući u sebi da je stigao na vreme ovaj košmar ih ne bi pogodio. Ona je ispoljila svoju veru pri njihovom susretu, uverena u njegove neograničene moći. Ona nije traćila vreme izražavajući svoju tugu, već je govorila o svom uzdanju da On može da spreči smrt; ona nije znala kako, ali ona je verovala u njegovu apsolutnu vlast, i u njegovu vezu sa Bogom, koji u svakom trenutku odgovara na molitve svoga Sina.

Isus istog trena odgovara na njenu veru silnim obećanjem, "Tvoj brat će ustati." Ona nije u potpunosti shvatila značaj njegovih reči, ali ih je smatrala obećanjem onog konačnog vaskrsenja za Lazara. Ona je sada bila puna nade, shvatajući da smrt nije kraj. Vaskrsenje u život je ono što vernici očekuju.

JOVAN 11:25-27
25 "Ja sam vaskrsenje i život," reče joj Isus. "Ko u mene veruje, ako i umre, živeće; 26 i ko god živi i veruje u mene, neće umreti doveka. Veruješ li to?" 27 A ona mu reče, "Da, Gospode! Verujem da si ti Hristos, Sin Božiji, koji dolazi na svet."

I njegovi učenici su mogli da čuju kada je Isus rekao Marti onaj predivan tekst, "Vaskrsenje će sigurno nastupiti, ono je ovde u meni kao osobi. Ne samo da će on biti podignut u dan vaskrsenja, već će on ustati danas mojim prisustvom. Ja sam Stvoritelj; od mene proizlazi Sveti Duh vama. Ja ću umesto vas umreti da bih uklonio vaše grehe, kako bih vam pružio božanski život. Smrt neće imati vlast nad vama. Uskoro ću svojim vaskrsenjem i vaše učiniti sigurnim. Tako da ćete biti sahranjeni i ustaćete ponovo sa mnom u veri. Moja smrt je vaša, moj život je vaš. Ja živim i vi živite u meni."

Jedini uslov za primanje Hristovog života jeste zavet vere sa Isusom. Struje života neće poteći od njega ka vama ukoliko niste vezani za njega. Naša vera u Hrista otvara naše vidike ka Ocu i večnom životu. Njegova ljubav usađuje radost, mir i ljubav u nama koje nikada neće prestati. Osoba ispunjena Hristovom ljubavlju neće umreti, zato što je Božiji Duh večan. Ovaj Duh prebiva u srcima onih koji veruju u Hrista.

Isus nije dao neki podstičujći govor objavljujući svoju pobedu nad smrću prilikom Lazarovog vaskrsenja. On je uverio one koji su živi u njegovom Duhu da smrt neće imati vlast nad njima, s obzirom da su oni već imali udela u njegovom vaskrsenju. Da li ste shvatili silu ovog bezuslovnog obećanja koje se čulo sa njegovih usana? Ako verujete u njega nećete umreti. Nemojte razmišljati o smrti koja vam se približava, ili o otvorenom grobu; umesto toga radije pogledajte na Isusa. Zahvalite mu na ovakvom obavezivanju, jer On će vas učvrstiti u večnom životu.

Dragi brate, da li veruješ u Isusa davaoca života? Da li si lično doživeo njegovo oslobođenje od vlasti smrti, i njegovo izbavljenje od iskvarenosti greha? Ako nisi doživeo ovo duhovno vaskrsenje, uveravamo te da Gospodar života stoji pred tobom i pruža ti svoju ruku. Poveruj u njegovu ljubav i silu. Uhvati se za njegovu ruku i On će te podići iz tvojih greha, i preneće te u večni život. On je tvoj jedini verni Spasitelj.

Marta je prihvatila Hristovo obećanje. Ona ne samo da je iskusila večni život, već i davaoca života takođe. Ona je verovala da je Isus obećani Mesija, koji ima silu da podigne ljude iz mrtvih. On ima vlast da sprovede konačni sud. Ona je doživela njegovu silu koja se izlila u nju, razbuđujući je i posvećujući. Ona je bila hrabra dok je izgovarala svedočanstvo svoje vere na putu, iako je znala da su Judeji bili odlučni u tome da kamenuju Isusa zato što je objavio za sebe da je Božiji Sin. Ona se nije plašila smrti, već je volela svog Spasitelja: Žena čija hrabrost posramljuje muškarce. Njeno pouzdanje je sve više jačalo kroz njenu ljubav.

MOLITVA: Gospode Isuse, ti si večno velik. Smrt nije imala vlast nad tobom. Ti si umro našom smrću, i podigao si nas svojim vaskrsenjem. Mi te slavimo i zahvaljujemo. Ti si podelio svoj život sa nama, tako da smrt više nema vlast nad nama. Mi te volimo i zahvaljujemo ti zbog naše slobode od krivice, straha i smrti.

PITANJE:

  1. Na koji način danas ustajemo iz mrtvih?

JOVAN 11:28-31
28 Kad je to rekla, ode i pozva svoju sestru Mariju na stranu pa joj reče, "učitelj je ovde i zove te." 29 A ona, čim je to čula, brzo ustade i ode k njemu. 30 Isus još nije bio ušao u selo, nego je još bio onde gde ga je srela Marta. 31 Kad su Judeji koji su bili s njom u kući i tešili je videli da je Marija brzo ustala i otišla, pođoše za njom, misleći da ide na grob da onde plače.

Možda je Isus tražio od Marte da mu dovede Mariju, kako bi ona mogla da čuje od njega reči poverenja i utehe daleko od galame onih koji su tugovali. Na takav način, ona će napredovati u veri kroz njegovu ljubav. Isus pobeđuje uz pomoć smelosti vere, a ne pesimizmom i tugovanjem. On je želeo da ožalošćenu Mariju izvede na svetlost Božijeg prisustva, kako bi ona mogla živeti i kako bi bila duhovno aktivna.

Marija možda nije čula vest o Isusovom dolasku, jer je bila utonula u tugu. Međutim, kada se Marta vratila do nje i rekla joj da je Isus zove, ona je uzbuđeno ustala i krenula da se sretne sa Gospodom. I to na takav način da su se svi oni koji su bili prisutni zapanjili njenim ponašanjem, pitajući se da li ona ide do groba da tamo plače. Svi su ustali i krenuli za njom do grobnice, ilustracija ljudskog života koji korača ka propasti, obavijen jadom i utučenošću. Dok filozofija i religija ne mogu da pruže ispravan odgovor na problem života ili smrti, u smrti, istina nade koju jedan hrišćanin poseduje, postaje očigledna kao i njegova čvrsta uteha.

JOVAN 11:32-33
32 A Marija stiže onamo gde je bio Isus i ugleda ga pa mu pade pred noge i reče, "Gospode, da si bio ovde, moj brat ne bi umro." 33 A kad je vide kako plače i kako plaču Judeji koji su s njom došli, Isus se duboko potrese u duši i uzruja…

Marija je videla Isusa i nošena emocijama bacila se pred njegove noge, slomljenog duha. Ona je skrušeno ispovedila svoju veru, uzdajući se u to da On može da čini božanska čuda. Da je samo bio tu ranije, njen brat ne bi umro. Ovo ukazuje na čvrstu veru koja je bila očigledna u tom domu, a to je da je Bog prisutan u Isusu. Ali, smrt je uzdrmala tu veru i sestre su ostale zbunjene.

Kada je Isus video ovu nespokojnu veru u svojim odanim sledbenicima zajedno sa neznanjem svetine, On je bio uzrujan u duši. On je zapazio da su svi oni podlegli uticaju smrti. On je bio tužan gledajući plač, i uvideo je da je svet ogrezao u sili zla. On je ponovo osetio teret greha čitavog sveta kako pritiska njegova pleća; u Duhu, On je video neophodnost krsta, i prazan grob kao jedini način da se savlada tolika tuga. On je bio ubeđen u vaskrsenje koje je trebalo da se dogodi. To je odlučujuća presuda nad smrću, neverom i jadom.

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 12, 2012, at 10:12 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)