Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Serbian":
Home -- Serbian -- John - 057 (Jesus the light of the world)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula? -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- SERBIAN -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

JOVAN - Svetlost svetli u tami
Proučavanje Evanđelja o Isusu Hristu po Jovanu

DEO 2 - Svetlost svetli u tami (Jovan 5:1 - 11:54)
C - Isusovo poslednje putovanje u Jerusalim (Jovan 7:1 - 11:54) Tema: Razdvanjanje svetlosti i tame
1. Isusove reči za vreme praznika senica (Jovan 7:1 – 8:59)

d) Isus, svetlost sveta (Jovan 8:12-29)


JOVAN 8:25-27
25 Oni ga upitaše, "Ko si ti?" "Pa šta vam od početka govorim?" reče im Isus. 26 "Imam mnogo toga da kažem na vašu osudu. Ali, Onaj koji me je poslao je istinit i ja svetu govorim ono što sam od njega čuo." 27 A oni ne shvatiše da im govori o Ocu.

Uprkos Hristovom insistiranju na njegovom božanstvu, Judeji su uporno postavljali pitanje, "Ko si ti? Daj nam neki nagoveštaj; razjasni to pitanje na način koji mi možemo da shvatimo!" A ipak, On im se još pre njihovog ispitivanja otkrio na najjasniji mogući način.

Isus je odgovorio, "Od početka, Ja sam istiniti Bog; pa ipak niste uspeli da razumete moje reči. Moj Duh nije uspeo da zadobije uporište u vašim srcima. Vi nemate nikakve koristi od mojih otkrivenja koja se tiču mojih imena i osobina. Ja sam Božija utelovljena Reč. Ali, vi me niti slušate niti razumete, zato što ste vi od sveta odozdo, a ne od Boga. Tako da vi nećete dozvoliti mome Duhu da stvori novu usredsređenost u vama. To što sam vam neprekidno govorio nije imalo mnogo koristi, s obzirom da ste okorela srca. Iz tog razloga, moje reči će vam suditi, iako vas volim i otkrivam vam se. Jedan ili dvoje među vama možda će početi da shvataju moje veličanstvo. Moja želja je da vas spasim i oživim. Bog je istina, kao što sam i Ja. Međutim, ta istina će vas uništiti, zato što odbacujete ulazak Duha u vaša srca." Ipak, Judeji nisu shvatali skriveno značenje ovih otkrivenja, niti su mogli da rasude značaj njegovog jedinstva sa Ocem. Oni su čuli njegove reči a nisu ništa razumeli, zato što nisu želeli da poveruju u njega. Jednostavna vera u njega otkriva našim umovima njegove jasne istine.

JOVAN 8:28-29
28 Zato im Isus reče, "Kad podignete Sina čovečijega, tada ćete saznati da Ja jesam i da ništa ne činim sam od sebe, nego da govorim ono što me naučio Otac. 29 A Onaj koji me je poslao, sa mnom je. Nije me ostavio samog jer ja uvek činim ono što je njemu milo."

Isus je znao da njegovi neprijatelji, pa čak i njegovi učenici nisu mogli da uvide istinu u vezi njega. Zato što Sveti Duh još uvek nije bio izliven. Ipak, Isus je bio ubeđen da će njegovo podizanje na krstu obrisati grehe čitavog sveta. A njegovo vaznesenje kod Oca će dovesti do izlivanja Svetog Duha. Na sve to, saznanje o tome ko je On udariće kao grom usred jevreja i nejevreja. Hristovo božanstvo se ne može razlučiti ni na jedan drugi način osim kroz delo Svetog Duha. Nema puno koristi od logičnog razmišljanja. Jedino nanovo rođenje rađa očiglednu veru, baš kao što čvrsta vera u Hristovu blagost dovodi do nanovog rođenja.

Hrist nije rekao da je On nezavisno potpuno božanstvo, već je istovremeno objavio svoje jedinstvo sa Ocem koje je od vitalnog značaja, i njegovu nemogućnost da čini bilo šta bez svog Oca. Štaviše, On ne radi ništa sam od sebe. Otac deluje u njemu. Srazmera njegove poniznosti se vidi u njegovom prihvatanju imena "Apostol Božiji." Iako je, u istoj rečenici, On sebe otkrio kao Gospodara prošlosti.

Naš Otac nije površan, već jednostavan jer nam ga je Sveti Duh učinio jasnim. Iz onoga što Jovan beleži od ovih uzvišenih značenja, Isus govori o izuzetnoj istini jedinstva u Trojstvu. Zatim On nastavlja, "Otac je oduvek sa mnom, čak i sada, i nije me napustio ni za trenutak. Sin, za uzvrat, nikada nije napustio svog nebeskog Oca ili se pobunio protiv njega, već je bio poslušan njegovoj dobroj volji. On je sišao sa neba i postao čovek, potčinjen Očevoj volji." Kakva predivna izjava, "U svakom trenutku, Ja činim ono što je ugodno Ocu." Niko osim Sina ne može da izgovori ove reči, da uvek živi u skladu sa svojim Ocem, u punini Duha. Isus je ispunio zakon. Zapravo i više od toga, On sam je bio savršeni zakon Novog Zaveta. Pa ipak, Judeji su ga nazivali bogohulnikom koji protivreči zakonu i odvodi ljude u stranu, dok je zapravo On bio jedini koji je ispunio zakon.

Da li čujete glas Duha u Hristovim objavama koje daje o sebi? Da li osećate njegovo veličanstvo i poniznost, njegovu slobodu i njegovu potčinjenost Ocu? On je želeo na takav način istog časa da vas privuče u zajedništvo ljubavi u potčinjenosti i slobodi. On će vas povesti u oslobođenje i službu svojim prisustvom. On će biti vaš učitelj, i vi nećete činiti ništa nezavisno od njega, radeći uvek ono što je ugodno njemu.

MOLITVA: Gospode Isuse, osećam se postiđeno zbog moje tvrdoglavosti, moje prevarnosti i krivice. Oprosti moje prestupe. Posveti me da bih se u potpunosti potčinio vođstvu Duha Svetog. Budi moj vodič i učitelj; otvori moje srce i um za tvoju večnu ljubav.

PITANJE:

  1. Na koji način je Isus objavio svoju postojanost u Svetom Trojstvu?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 12, 2012, at 10:00 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)