Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Greek":

Home -- Greek -- John - 105 (Jesus intercedes for the church's unity)

This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula? -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- GREEK -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

ΙΩΑΝΝΗΣ - Το Φωσ Λαμπει Στο Σκοταδι
Μελέτες στο Ευαγγέλιο του Χριστού σύμφωνα με τον Ιωάννη
ΜΕΡΟΣ 3 - ΤΟ ΦΩΣ ΛΑΜΠΕΙ ΣΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ (Ιωάννης 11:55 - 17:26)
E - Η ΜΕΣΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ (Ιωάννης 17:1-26)

4. Ο Ιησούς μεσιτεύει για την ενότητα της εκκλησίας (Ιωάννης 17:20-26)


ΙΩΑΝΝΗΣ 17:24
24 »Πατέρα, θέλω αυτοί που μου έδωσες να είναι μαζί μου όπου είμαι κι εγώ, για να μπορούν να βλέπουν τη δόξα μου, τη δόξα που μου χάρισες, γιατί με αγάπησες προτού να γίνει ο κόσμος.

Έξι φορές στην Ιερατική του προσευχή ο Ιησούς ονόμασε τον Θεό «Πατέρα», και μια φορά «Αληθινό Θεό». Με αυτό το μοναδικό όνομα εξέφρασε τη δική του εμπιστοσύνη και προσδοκία για τον Θεό. Γιατί ήταν ομοούσιος με τον Πατέρα, αλλά εκκένωσε τον εαυτό του και ήταν ταπεινός για την απολύτρωση μας. Δεν είχε καμία επιθυμία να γίνει διάσημος ή να έχει στην κατοχή του πράγματα. Δεκατρείς φορές χρησιμοποίησε την έκφραση «μου έδωσες». Ο Υιός θεωρούσε την ανθρωπότητα, τους ακόλουθους του, τα έργα του και την εξουσία ως ένα δώρο από τον Θεό, σαν να μην ήταν δικά του ήδη. Και ήταν ελεύθερος από αυτά, ωστόσο υποτάχθηκε στην μεγαλοπρέπεια και την τιμή του Πατέρα του. Αυτή η ταπεινότητα εξασφάλιζε συνεχή αρμονία έτσι ώστε ο Υιός να εκπληρώσει πλήρως τις σκέψεις και τους σκοπούς του Πατέρα.

Εξαιτίας αυτής της απόλυτης υποταγής μπορούσε να πει στην προσευχή του χωρίς ισχυρογνωμοσύνη, «εγώ επιθυμώ». Έτσι, ποια είναι η επιθυμία που εκφράζεται από τον Υιό του Θεού; Είναι ότι όλοι οι ακόλουθοι του στον χρόνο και στον χώρο θα ήταν μαζί του όπου αυτός βρίσκονταν. Έτσι, ο Παύλος ομολογεί ότι σταυρώθηκε με τον Χριστό και θάφτηκε μαζί του για να μοιραστεί την ανάσταση του, και θα του δοθεί θέση στα ουράνια από τον Χριστό, για να ανακαλύψει την υπερβολικά άφθονη χάρη του Θεού μέσω της πραότητας του Ιησού Χριστού. (Ρωμαίους 6:1-11, Εφεσίους 2:4-7).

Η ενότητα μας με τον Χριστό πάει πέρα από το να μοιραζόμαστε τα παθήματά του και την αγάπη του και συμπεριλαμβάνει και τη δόξα του. Αυτός επιθυμεί να δούμε τη δόξα του και να μείνουμε στην συντροφιά του για πάντα. Οι απόστολοι γνώριζαν αυτόν τον σκοπό της ελπίδας μας. Θα χαρούμε με αιώνια χαρά που δεν περιγράφεται όταν τον δούμε. Θα αντανακλούμε επίσης την δόξα του, μεταμορφωμένοι στην ομοίωσή του επειδή η κατάσταση αυτής της ακτινοβολίας δίνεται σε μας με το ξεχείλισμα της αγάπης του Θεού μέσα στις καρδιές μας (Ρωμαίους 5:5 και 8:29). Έδινε τη δόξα του, αφού ήταν ένδοξος ακόμη και στην ταπεινή του ανθρώπινη φύση. Οι απόστολοι συνειδητοποίησαν στην παρουσία του ότι η δόξα του προέρχονταν από την αδιασάλευτη αγάπη ανάμεσα σ’ Αυτόν και τον Πατέρα, πριν τη δημιουργία της γης. Αυτή η ύπαρξη της αγάπης μέσα στην Αγία Τριάδα είναι η πηγή της ύπαρξης μας και τα λύτρα μας.

ΙΩΑΝΝΗΣ 17:25
25 «Πατέρα, δίκαιε κριτή, ο κόσμος δε σε γνώρισε, ενώ εγώ σε γνώρισα, κι αυτοί εδώ έχουν αναγνωρίσει πως μ’ έστειλες εσύ.»

Ο Θεός παραμένει δίκαιος ακόμα κι αν ο κόσμος το αγνοεί. Κατ’ ουσίαν, είναι άγιος και δεν υπάρχει σκοτάδι μέσα Του. Όποιος βιώνει την αγάπη Του εν Χριστώ, συνειδητοποιεί ότι δεν είναι δικό Του λάθος που οι άνθρωποι δεν πιστεύουν στον Υιό ή δε βρίσκουν σωτηρία.

Αλλά ο Χριστός γνώριζε τον Πατέρα του από την αιωνιότητα, επειδή ο Υιός είδε τον Πατέρα πρόσωπο με πρόσωπο. Τα χαρακτηριστικά Του, οι αρετές Του και τα ονόματα Του είναι γνωστά στον Υιό. Οι πιο βαθιές πλευρές του Θεού δεν είναι κρυμμένες από εκείνον.

Σε όλους εκείνους που δέχονται τον Υιό, ο Θεός τους δίνει το δικαίωμα να γίνουν παιδιά Του. Ο Ιησούς τους αποκάλυψε το μυστικό της πατρότητας του Θεού. Όσοι αναγεννιούνται, συνειδητοποιούν ότι ο Χριστός προήλθε από τον Θεό. Αυτός δεν ήταν απλά ένας προφήτης ή ένας απόστολος αλλά θείος, πραγματικά από τον Θεό. Όλη η πληρότητα της θεότητας ήταν μέσα του σωματικά. Το Πνεύμα διαφωτίζει εμάς ώστε να αντιληφθούμε την θεότητα του Ιησού μέσα στην ανθρώπινη φύση, για να γίνουμε ένα με αυτόν και τον Πατέρα που τον έστειλε. Έτσι, αυτός είναι ο σύνδεσμος ανάμεσα στον Θεό και τον άνθρωπο.

ΙΩΑΝΝΗΣ 17:26
26 Τους έμαθα ποιος είσαι και θα συνεχίσω να τους το μαθαίνω, ώστε να είναι μέσα τους η αγάπη με την οποία με αγάπησες, όπως κι εγώ θα είμαι μέσα τους».

Εν ολίγοις, ο Χριστός μας δίδαξε την αποκάλυψη του ονόματος του Πατέρα, Η πιο ξεκάθαρη απόδειξη του είναι στον σταυρό όπου ο Πατέρας θυσίασε τον Υιό Του, ένα αθώο θύμα, ώστε εμείς να μοιραστούμε τα δικαιώματα της Υιότητας. Όταν το Άγιο Πνεύμα ήρθε επάνω μας, φωνάξαμε «Αββά ο Πατήρ» μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας. Η Προσευχή του Κυρίου είναι το επιστέγασμα όλων των προσευχών, αφού δοξολογεί τον Πατέρα, το Βασίλειο Του και το θέλημα Του.

Κατανοούμε τον Πατέρα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού στο βαθμό που η αγάπη, η οποία συνεχίζεται μεταξύ Πατέρα και Υιού, εκχέεται μέσα μας. Ο Κύριος ζήτησε από τον Πατέρα Του να καλλιεργήσει την πληρότητα της αγάπης μέσα μας. Δεν είναι μόνο ο Πατέρας που έρχεται σε μας, αλλά ο Ιησούς που προσωπικά επιθυμεί να κατοικήσει μέσα μας. Έτσι, στην μεσολάβηση προσευχήθηκε η πληρότητα της θειότητας να έρθει σε μας, όπως ο Ιωάννης ομολογεί στην επιστολή του: Ο Θεός είναι αγάπη και όποιος μένει στην αγάπη μένει στον Θεό, και ο Θεός μέσα σ’ αυτόν.

ΕΡΩΤΗΣΗ:

  1. Ποια είναι η περίληψη της αρχιερατικής προσευχής που έκανε ο Χριστός;

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on June 07, 2022, at 12:50 PM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)