Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Greek":
Home -- Greek -- John - 075 (The Jewish council sentences Jesus to death)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula? -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- GREEK -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- Turkish -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

ΙΩΑΝΝΗΣ - Το Φωσ Λαμπει Στο Σκοταδι
Μελέτες στο Ευαγγέλιο του Χριστού σύμφωνα με τον Ιωάννη
ΜΕΡΟΣ 2 - ΤΟ ΦΩΣ ΠΟΥ ΛΑΜΠΕΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ (Ιωάννη 5:1 - 11:54)
C - Το τελευταίο ταξίδι του Ιησού στην Ιερουσαλήμ (Ιωάννης 7:1 - 11:54) Ο Διαχωρισμός του σκοταδιού και του φωτός
4. Η ανάσταση του Λάζαρου και η έκβαση της (Ιωάννης 10:40 – 11:54)

d) Το Ιουδαϊκό συμβούλιο καταδικάζει σε θάνατο τον Ιησού (Ιωάννης 11:45-54)


ΙΩΑΝΝΗΣ 11:45
45 Πολλοί, λοιπόν, από τους Ιουδαίους, αυτοί που είχαν έρθει να επισκεφθούν τη Μαρία, και είδαν τι έκανε ο Ιησούς, πίστεψαν σ’ αυτόν.

O Λάζαρος ξαναζωντάνεψε μετά τον θάνατο του, τρώγοντας, πίνοντας και μιλώντας. Οι άνθρωποι τον συναντούσαν ζωντανό στον δρόμο και στα σπίτια. Πολλοί έμειναν έκπληκτοι από το μεγαλείο του Ιησού και πίστεψαν ότι αυτός ήταν ο Μεσσίας, ο Υιός του ζωντανού Θεού. Έτσι οι μαθητές πολλαπλασιάστηκαν, και οι άνθρωποι έτρεξαν στο σπίτι της Μαρίας για να δουν με τα ίδια τους τα μάτια τον Ιησού με τον Λάζαρο.

ΙΩΑΝΝΗΣ 11:46-48
46 Μερικοί όμως απ’ αυτούς έφυγαν και πήγαν στους Φαρισαίους και τους είπαν αυτά που έκανε ο Ιησούς. 47 Συγκάλεσαν τότε οι αρχιερείς και οι Φαρισαίοι συμβούλιο και έλεγαν: «Τι θα κάνουμε; Πολλά σημεία κάνει αυτός ο άνθρωπος. 48 Αν τον αφήσουμε να συνεχίσει έτσι, όλοι θα πιστέψουν σ’ αυτόν, και τότε θα επέμβουν οι Ρωμαίοι και θα καταστρέψουν και το ναό μας και το έθνος μας».

Μερικοί από αυτούς που παρακολούθησαν το θαύμα έτρεξαν στους Φαρισαίους για να μεταφέρουν τις πληροφορίες για τις δραστηριότητες του Ιησού. Ήταν ακόμη άπιστοι και η κρίση του Κυρίου πάνω τους υπαινίσσεται στην παραβολή του «Πλούσιου Άνδρα», στον οποίο ο Αβραάμ απάντησε, «αν δεν υπακούνε στα λόγια του Μωυσή και των προφητών, ακόμη κι αν αναστηθεί κάποιος από τους νεκρούς, δεν πρόκειται να πεισθούν» (Λουκάς 16:31). Το Πνεύμα του Θεού δε μπορεί να αλλάξει τις πέτρινες καρδιές που αρνούνται να εμπιστευτούν τον Ιησού, ακόμη κι αν τους δείξουν τα πιο μεγάλα θαύματα.

Οι Φαρισαίοι είχαν μεγάλη επιρροή στο Ανώτατο Συμβούλιο των θρησκευτικών υποθέσεων. Τόσο πολύ που οι αρχιερείς ενέδωσαν στην επιμονή τους. Εβδομήντα μέλη κλήθηκαν για να συζητήσουν το θέμα. Οι Σαδδουκαίοι που αρνήθηκαν την ανάσταση, καλωσόρισαν την σύγκλιση του Συμβουλίου. Τα μέλη ήταν αναποφάσιστα και μπερδεμένα αφού ο Ιησούς δεν είχε διαπράξει μια συγκεκριμένη αμαρτία για σύλληψη. Ωστόσο, υπήρχε μια Χριστιανική αναζωπύρωση ανάμεσα στις μάζες πριν το Πάσχα, όταν δεκάδες χιλιάδες προσκυνητές ξεχύνονται στην πρωτεύουσα. Στις συζητήσεις που ακολούθησαν, τα μέλη του Συμβουλίου αποκάλεσαν τον Ιησού απλό άνθρωπο, ούτε καν άνθρωπο του Θεού ή προφήτη. Παρά αυτή την άρνηση, δεν μπορούσαν να απορρίψουν τα εντυπωσιακά του θαύματα.

Κατά τη διάρκεια των διαδικασιών, φόβος επισκίασε την ατμόσφαιρα στο Συμβούλιο μην τυχόν η αυτοκρατορική δύναμη παρατηρούσε αυτό το θέμα και επενέβαινε. Η συγκέντρωση πολλών ανθρώπων γύρω από ένα άνδρα που έκανε θαύματα με τον τρόπο του Μεσσία, παρέπεμπαν στον κίνδυνο μιας εξέγερσης. Επιπλέον, οι Ρωμαίοι θα απαγόρευαν την είσοδο στον ναό, την κατοικία του Θεού. Τότε οι λειτουργίες του Ναού θα τερματίζονταν μαζί και οι θυσίες, οι προσευχές και οι ευλογίες.

ΙΩΑΝΝΗΣ 11:49-52
49 Τότε ένας απ’ αυτούς, ο Καϊάφας, που ήταν αρχιερέας για κείνη τη χρονιά, τους είπε: «Μιλάτε σαν να μην καταλαβαίνετε τίποτα. 50 Και δε σκέφτεστε πως είναι συμφέρον μας να πεθάνει ένας άνθρωπος για χάρη του λαού, για να μην αφανιστεί ολόκληρο το έθνος». 51 Αυτό, βέβαια, δεν το είπε από μόνος του, αλλά ως αρχιερέας εκείνης της χρονιάς, προφήτεψε πως ο Ιησούς θα πέθαινε για χάρη του έθνους· 52 κι όχι μόνο για χάρη του έθνους, αλλά για να συνάξει σε μια ενότητα και τα διασκορπισμένα παιδιά του Θεού.

Όταν η σύγχυση και η τύχη του Συμβουλίου ήταν στα ύψη, ο αρχιερέας Καϊάφας σηκώθηκε και άρχισε να επιτίθεται στους αρχηγούς του έθνους, κατηγορώντας τους για άγνοια και επιπολαιότητα. Είχε κάποιο δίκιο σε ότι είπε, εφόσον ήταν ο πρόεδρος του Συμβουλίου με την ιδιότητα του αρχιερέα. Είχε χριστεί με λάδι, σύμβολο της αγιότητας αλλά ήταν ένας Αντίχριστος. Ήταν αναμενόμενο να είναι γεμάτος με το Άγιο Πνεύμα ώστε ο Θεός να μιλάει μέσω αυτού ως ο αρχηγός του έθνους. Ωστόσο, ακολούθησε το λάθος και τα καπρίτσια του. Αναλαμβάνοντας το ρόλο του προφήτη που συνδέεται με τη θέση ως αρχιερέα, περιέγραψε όλους τους ανθρώπους ως αδαείς.

Το είδος του «μετανιωμένου πνεύματος» που μίλησε στον Καϊάφα αποκαλύφθηκε επειδή ο Σατανάς μίλησε μέσα του, φαινομενικά αφοσιωμένος στους σκοπούς του Θεού αλλά πρακτικά αντίθετος. Αναμφίβολα, ήταν καλύτερα για το λαό που ο Αμνός του Θεού θα πέθαινε στον τόπο τους έτσι ώστε να μπορούν να γλυτώσουν την οργή του Θεού και να έχουν αιώνια ζωή. Αλλά ο εκπρόσωπος του Σατανά εξέφραζε τέτοιες σκέψεις για πολιτικούς λόγους, «Αφήστε τον Ιησού να πεθάνει για να μας σώσει από την Ρωμαϊκή οργή». Με αυτή την διαβολική πρόβλεψη τα λόγια του Χριστού δικαιώνονταν, ότι δηλαδή ο διάβολος είναι ο πνευματικός πατέρας σε πολλούς Ιουδαίοι επειδή είναι ψεύτης και πατέρας των ψεμάτων. Παρά αυτή την διαβολική νοοτροπία, ο Ιωάννης είδε ότι ο Καϊάφας εξέφραζε ένα μοχθηρό σκοπό που ήταν έμμεσα μια θεία αλήθεια. Ο Καϊάφας έπρεπε να εξηγήσει τον θάνατο του Ιησού σαν μια απολύτρωση για όλους, χωρίς να συνειδητοποιήσει τις ανώτερες επιπτώσεις των «προστακτικών» λόγων του. Ο αδαής, απερίσκεπτος άνδρας ήταν ο Καϊάφας επειδή δεν πίστευε στον Ιησού, αν και το Άγιο Πνεύμα τον είχε οδηγήσει να πει μια πρόταση για τον εξιλεωτικό θάνατο του Χριστού. Δεν μπόρεσε να κατανοήσει το νόημα των δικών του λόγων, επειδή στην πραγματικότητα σκόπευε το αντίθετο.

Ο Ιωάννης ο ευαγγελιστής κατάλαβε την σημασία αυτής της δήλωσης στο πιο μεγάλο εύρος της ως σωτηρία για τον κόσμο. Ο Ιησούς δεν πέθανε για να εξιλεώσει μόνο τις αμαρτίες του λαού του αλλά και για κάθε πιστό ανάμεσα στα έθνη. Όλοι εκείνοι που τον εμπιστεύονται είναι τα παιδιά του Θεού, αφού με την πίστη τους στον Σωτήρα λαμβάνουν αιώνια ζωή με την ισχύ και τα χαρακτηριστικά της.

Ο σκοπός της πίστης μας δεν είναι απλά η προσωπική σωτηρία, αλλά η ενότητα όλων των παιδιών του Θεού για να είναι ένα με τον Χριστό. Η αγάπη Του είναι το σύμβολο και η δύναμη του Χριστιανισμού. Το όνομα του ενώνει τους ακόλουθους του. Όποτε συνδέονται με το κέντρο τους, συνδέονται ο ένας με τον άλλο. Ας αφυπνιστούμε και ας βιαστούμε να πάμε σ’ αυτόν, για να ανακαλύψουμε ότι είμαστε αδέρφια στην οικογένεια του Θεού, πιο οικεία και από την κοσμική συγγένεια.

ΙΩΑΝΝΗΣ 11:53-54
53 Από εκείνη λοιπόν την ημέρα αποφάσισαν να τον θανατώσουν. 54 Γι’ αυτό ο Ιησούς δεν κυκλοφορούσε πια ελεύθερα ανάμεσα στους Ιουδαίους, αλλά έφυγε από ’κει και πήγε στην περιοχή κοντά στην έρημο, σε μια πόλη που λεγόταν Εφραϊμ. Εκεί έμενε μαζί με τους μαθητές του.

Μερικά μέλη του Συμβουλίου ενοχλήθηκαν με την σκληρή πρόβλεψη του Καϊάφα, αφού αγάπησαν τον Ιησού, αλλά η πλειοψηφία ήταν ευχαριστημένοι πιστεύοντας ότι ο Θεός είχε μιλήσει μέσω του Καϊάφα για να καταδικάσει τον παραπλανητή και να σώσει το έθνος. Με συναίνεση, το Συμβούλιο δέχτηκε την καταδίκη και δέχτηκε την πρόταση του Καϊάφα να εκτελέσουν τον Ιησού. Αναμφίβολα, μερικοί από αυτούς που ήταν παρόντες, οι πιο έντιμοι, διαμαρτυρήθηκαν αλλά κανείς δεν έδωσε μεγάλη σημασία. Ο πανούργος Καϊάφας τους είχε παραπλανήσει σε ένα σχέδιο για να καταστρέψει τον Ιησού, και να το κάνει αυτό μυστικά ώστε να αποφύγει μια εξέγερση ανάμεσα στο λαό.

Ο Ιησούς άκουσε για αυτό το σχέδιο και ίσως το γνώριζε μέσω θείας ενόρασης. Εγκατάλειψε την περιοχή της δικαιοδοσίας του Συμβουλίου και πήγε στην περιοχή της κοιλάδας του Ιορδάνη ανατολικά του Ναμπλούς, περιμένοντας εκεί μαζί με τους μαθητές του την ώρα της θυσίας και της ανάστασης.

Το πεδίο μάχης ήταν ξεκάθαρο. Η φιλονικία με τους ιερείς που ξεκίνησε από τον εξαγνισμό του Ναού, μαζί με τη διαμάχη του με τους νομικιστές, από τότε που θεράπευσε το Σάββατο, τώρα έφτασε σε μια κορύφωση με την ανάσταση του Λαζάρου. Έτσι, οι αρχηγοί του λαού αποφάσισαν να σκοτώσουν τον ευεργέτη αμέσως.

Το φως λάμπει στο σκοτάδι και το σκοτάδι δεν το υπερνικά.

Αγαπητέ αδερφέ, έχεις δει ότι ο Χριστός είναι το φως; Το ευαγγέλιο του έχει φωτίσει το μυαλό σου και έχει ανανεώσει την καρδιά σου; Η αιώνια Του ζωή έχει έρθει επάνω σου, και το Πνεύμα Του σε έχει οδηγήσει σε μετάνοια και εξομολόγηση των αμαρτιών σου, και δημιούργησε πίστη μέσα σου για να σε ευλογήσει και να σε κάνει άγιο; Άνοιξε τον εαυτό σου και άφησε το Πνεύμα του Χριστού να σε ελκύσει, παραδίνοντας τη ζωή σου και το μέλλον σου σ’ αυτόν, έτσι ώστε να μην συγκαταβαίνεις άθελα σου με τους εχθρούς του Ιησού στην κρίση τους γι’ αυτόν. Αντίθετα, ενώσου με τους μαθητές του και γνώρισε τον Άγιο έτσι ώστε να μπορείς να ομολογήσεις, « Έχουμε δει την δόξα του, τη δόξα του μονογενή του Πατέρα, γεμάτο από την δόξα και την αλήθεια.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ: Κύριε Ιησού Χριστού, σε ευχαριστούμε που δεν αρνήθηκες την αλήθεια την ώρα του κινδύνου. Πάντα δόξασες τον ουράνιο Πατέρα σου. Συγχώρησε την αδύναμη μας πίστη και την αμέλεια μας. Έλκυσε μας στην κοινωνία σου με τον Πατέρα, για να ζήσουμε στην αιώνια ζωή και να σε υπηρετούμε ασταμάτητα. Δέξου τη ζωή μας για να είναι δοξολογία για την ένδοξη σου χάρη.

ΕΡΩΤΗΣΗ:

  1. Γιατί το Ιουδαϊκό Συμβούλιο σκότωσε τον Ιησού;

ΚΟΥΙΖ - 4

Αγαπητέ αναγνώστη,
στείλε μας τις σωστές απαντήσεις στις 15 από τις 17 ερωτήσεις. Μετά θα σου στείλουμε τη συνέχεια αυτής της σειράς των μελετών.

  1. Πως ο Ιησούς απέδειξε στους Ιουδαίοι ότι δεν ήταν παιδιά του Αβραάμ;
  2. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του διαβόλου που ο Ιησούς μας τα έκανε ξεκάθαρα;
  3. Γιατί οι Ιουδαίοι ήθελαν να λιθοβολήσουν τον Ιησού;
  4. Γιατί ο Ιησούς θεράπευσε τον εκ γενετής τυφλό άνδρα;
  5. Γιατί οι Ιουδαίοι αρνούνται την πιθανότητα της θεραπείας του εκ γενετής τυφλού;
  6. Τι συνειδητοποίησε αυτός ο νεαρός άνδρας σταδιακά κατά την διάρκεια της ανάκρισης του;
  7. Τι σηματοδοτεί η προσκύνηση στον Ιησού;
  8. Ποιες είναι οι ευλογίες που δίνει ο Ιησούς στα πρόβατα του;
  9. Πώς ο Ιησούς γίνεται ο Καλός Βοσκός;
  10. Πώς ο Χριστός οδηγεί το ποίμνιο του;
  11. Πώς ο Ιησούς διακηρύττει την θεότητα του;
  12. Γιατί ο Ιησούς μιλάει για την δόξα του Θεού, αν και ο Λάζαρος πέθανε;
  13. Γιατί ο Ιησούς προέλαυσε νικηφόρα για να σώσει τον Λάζαρο;
  14. Πώς ανασταινόμαστε από τον θάνατο σήμερα;
  15. Γιατί ο Ιησούς ήταν προβληματισμένος και γιατί έκλαψε;
  16. Πώς φανερώθηκε η δόξα του Θεού στην ανάσταση του Λαζάρου;
  17. Γιατί το Ιουδαϊκό συμβούλιο σκότωσε τον Ιησού;

Θυμήσου να γράψεις το όνομα σου και ολόκληρη την διεύθυνση στην σελίδα του κουίζ με τις απαντήσεις σου, όχι απλά πάνω στον φάκελο. Στείλε το σ’ αυτή την διεύθυνση:

Waters of Life
P.O.Box 600 513
70305 Stuttgart
Germany

Internet: www.waters-of-life.net
Internet: www.waters-of-life.org
e-mail: info@waters-of-life.net

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on June 06, 2022, at 02:29 PM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)