Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Turkish":
Home -- Turkish -- Acts - 112 (Christ’s Appearance to Paul; The zealots’ plot against Paul)
This page in: -- Albanian? -- Arabic -- Armenian -- Azeri -- Bulgarian -- Cebuano -- Chinese -- English -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Igbo -- Indonesian -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- TURKISH -- Urdu? -- Uzbek -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

Elçilerin İşleri - MESİH'in Zafer Alayı!
Studies in the Acts of the Apostles
Bölüm 2 - Diğer Uluslara Verilen Vaazların Raporları Ve Antakya'dan Roma'ya Kadar Kurulan Kiliseler - Kutsal Ruh Tarafından Görevlendirilen Elçi Pavlus'un Hizmeti (Elçilerin İşleri 13 - 28)
E - PAVLUS’UN YERUŞALİM VE SEZARİYE’DE TUTUKLANMASI (Elçilerin İşleri 21:15 - 26:32)

8. Pavlus Yeruşalim’den Sezariye’ye Götürülüyor (Elçilerin İşleri 23:23-35)


Elçilerin İşleri 23:23-35
Komutan, yüzbaşılardan ikisini yanına çağırıp şöyle dedi: “Akşam saat dokuzda Sezariye’ye hareket etmek üzere iki yüz piyade, yetmiş atlı ve iki yüz mızraklı hazırlayın. Ayrıca Pavlus’u bindirip Vali Feliks’in yanına sağ salim ulaştırmak için hayvan sağlayın.” Sonra şöyle bir mektup yazdı: “Klavdius Lisias’tan, Sayın Vali Feliks’e selam. Bu adamı Yahudiler yakalamış öldürmek üzereydiler. Ne var ki, kendisinin Roma vatandaşı olduğunu öğrenince askerlerle yetişip onu kurtardım. Kendisini neyle suçladıklarını bilmek istediğim için onu Yahudiler’in Yüksek Kurulu’nun önüne çıkarttım. Suçlamanın, Yahudiler’in yasasına ilişkin bazı sorunlarla ilgili olduğunu öğrendim. Ölüm ya da hapis cezasını gerektiren herhangi bir suçlama yoktu. Bana bu adama karşı bir tuzak kurulduğu bildirilince onu hemen sana gönderdim. Onu suçlayanlara da kendisiyle ilgili şikâyetlerini sana bildirmelerini buyurdum.” Askerler, kendilerine verilen buyruk uyarınca Pavlus’u alıp geceleyin Antipatris’e götürdüler. Ertesi gün, atlıları Pavlus’la birlikte yola devam etmek üzere bırakarak kaleye döndüler. Atlılar Sezariye’ye varınca mektubu valiye verip Pavlus’u teslim ettiler. Vali mektubu okuduktan sonra Pavlus’un hangi ilden olduğunu sordu. Kilikyalı olduğunu öğrenince, “Seni suçlayanlar da gelsin, o zaman seni dinlerim” dedi. Sonra Pavlus’un, Hirodes’in sarayında gözaltında tutulması için buyruk verdi.

Pavlus’un Rab’le karşılaştığı sırada, Şam yakınlarında attan düşmesinden beri, şimdiye kadar bir daha ata bindiğini okumuyoruz. Şimdi ise, onu önden ve arkadan korumaya almış yetmiş tane atlı, iki yüz tane yaya askerle çevrelenmiş bir şekilde gecenin ortasında zorlukla ata bindiğini görüyoruz. Bu sahne savaş, saldırı ve tehlikeyi gösteriyor. Filistin’deki insanlar, Roma yönetiminin uzun süre öncesinden beklediği toplumsal kargaşayı kırmak için koydukları kurallardan dolayı hiç de memnun değillerdi.

Pavlus iki gün sonra yetmiş atlı askerin koruması altında Sezariye’ye ulaştı. Askerler komutanın, tutuklunun bir Roma vatandaşı olduğunu belirten mektubuyla birlikte Pavlus’u valiye götürdüler. Mektuptaki bu bilgi, yani Yahudiler’in bir Roma vatandaşını öldürmek istemeleri her şeyi ters yüz etmişti. Sonuç olarak da komutanın böylesine kalabalık bir asker grubuyla tutukluyu koruması, müdahalesini haklı çıkardı.

Komutan bu mektupta ayrıca, Pavlus’un suçlu olmadığını ve yasalara karşı hiçbir eylemi olmadığını da belirtti. Aslında, kendisine yöneltilen suçlamalar yasa ve peygamberlerle ilgili anlayış farklılığından gelen sorunlar ve Yahudi dini yasalarıyla ilgili olduğundan, onu bağlamak ya da ölümle cezalandırmak için bir neden yoktu. Bu tür sorunlar genelde, yüreklerin derinliklerinde öfke ve kin oluşturur. Sonuç olarak, komutan kırk kişinin Pavlus’u öldürmek için düzen kurduklarını öğrendi. Bu nedenle, örgütlemesi ve düzeniyle ünlenmiş, Yeruşalim’den oldukça uzak, Yahudi kültürünün merkezi ve dinsel düşünce ve kışkırtmalarla dolu Roma şehri olan, Sezariye’deki olayları görüşmesi için hem davacıyı hem de davalıyı valiye gönderdi.

Vali Feliks Pavlus’un Kilikya’nın Tarsus Kenti’nden olduğunu öğrenince, olaya hemen müdahale etmeye karar verdi. Çünkü Tarsus’tan gelen hiç kimse Yahudi gelenek ve yasasının gizemlerini pek bilmezdi. Pavlus’u valinin kendisinin de ikamet ettiği, Kral Hirodes’in resmi sarayında tutuklu olarak bıraktı. Yeruşalimli kırk asinin saygıdeğer elçiye gizlice yaklaşmasını önlemek için Pavlus’u muhtemelen, yoğun koruma altında bulunan sarayın mahzenine ya da avlusuna yerleştirdiler.

Pavlus Romalılar’a yazdığı mektupta kendisi için dua edilmesini istemişti. Böylece Yahudiye’dekileri de imansızlıklarından kurtarabilir ve Yeruşalim’e olan hizmeti kutsallarca kabul edilebilirdi. Sonuç olarak Tanrı’nın isteğiyle sevinç içinde onların yanlarına gidebilir ve onlarla birlikte gönlünü ferahlatabilirdi (Rom.15:30-32). Fakat bu dualar elçi tarafından umut ettiğinden farklı bir şekilde gerçekleşti. Uzaklardaki Roma’ya Mesih’in bir elçisi olarak özgür bir şekilde değil, zincirlerle gitti.

Bu hapis süresince Pavlus ne düşündü acaba? Daha on dört gün önce Sezariye’ye varmış ve geceyi de, Peygamber Hagavos gelip bir görümünde Kutsal Ruh’un onun zincirler ve sorunlarla karşılaşacağını bildirmesine kadar, vaiz olan Filipus’la geçirmişti. Rab, tapınağın basamaklarında kin dolu kalabalığın ortasında Diri Olan’a tanıklık ettikten sonra gece onu ziyaret etmişti. Rab ona o zamanlar dünyanın merkezi olan Roma’da da kendi adına tanıklık etmesi gerektiğini söyledi. Pavlus’un hayatının gidişatına baktığımızda, hayatını onun planlamadığını ve içindeki dürtülerin de kendi düşünce ve istekleri olmadığını görüyoruz. Pavlus’un hayatını yönlendiren kişinin Mesih olduğunu görüyoruz. Bu dönem muhtemelen, insanları sürekli teşvik eden Pavlus’un hayatındaki en zor dönemlerden biridir.

Dua: Muhteşem Rabbimiz, hizmetkârlarını kendi planlarına göre değil, senin isteğine göre yönlendirdiğin için sana şükrederiz. Etkili bir tanıklık vermeleri için onları korudun ve dualarına da büyük bir güçle cevap verdin. Kendi yolumuzda olduğumuz için bizleri bağışla ve her zaman Kutsal Ruh’un önderliğine uyabilmeyi bizlere öğret. Amin.

Soru 112: Pavlus nasıl ve neden Sezariye’ye gönderildi?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on September 28, 2012, at 11:35 AM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)