Waters of Life

Biblical Studies in Multiple Languages

Search in "Turkish":
Home -- Turkish -- John - 078 (The Greeks seek Jesus' acquaintance)
This page in: -- Albanian -- Arabic -- Armenian -- Bengali -- Burmese -- Cebuano -- Chinese -- Dioula? -- English -- Farsi? -- French -- Georgian -- Greek -- Hausa -- Hindi -- Igbo -- Indonesian -- Javanese -- Kiswahili -- Kyrgyz -- Malayalam -- Peul -- Portuguese -- Russian -- Serbian -- Somali -- Spanish -- Tamil -- Telugu -- Thai -- TURKISH -- Twi -- Urdu -- Uyghur? -- Uzbek -- Vietnamese -- Yiddish -- Yoruba

Previous Lesson -- Next Lesson

YUHANNA - Işık Karanlıkta Parlıyor
Mesihin İncilinin Yuhannaya Göre Yorumu

Bölüm 3 - IŞIK ÖĞRENCİLERİN HALKASINDA PARLIYOR (Yuhanna 11:55 - 17:26)
A - Acılar Cuması’na Girerken (Yuhanna 11:55 - 12:50)

3. Grekler İsa’yı Tanımak İstiyorlar (Yuhanna 12:20-26)


YUHANNA 12:20-24
20 Bayramda tapınmak üzere Kudüs’e gidenler arasında bazı Grekler vardı. 21 Bunlar, Celile’nin Beytsayda kentinden olan Filipus’a gelerek, “Efendimiz, İsa’yı görmek istiyoruz” diye rica ettiler. 22 Filipus gitti, bunu Andreya’ya bildirdi. Andreya ve Filipus da gidip İsa’ya haber verdiler. 23 İsa, “İnsanoğlu’nun yüceltileceği saat geldi” diye karşılık verdi. 24 “Size doğrusunu söyleyeyim, buğday tanesi toprağa düşüp ölmedikçe yalnız kalır. Ama ölürse çok ürün verir.

Kudüs’e, bayramı kutlamak için, Yahudi dinine geçmiş Grekler de memleketlerinden gelmişti. Halkın İsa’yı bir kral gibi karşılaması onları etkiledi. İsa’yla tanışmak istediler. Bu, diğer ulusların İsa’ya duyduğu hasreti simgeliyordu. Öğrenciler arasında Yunanca bilenleri bulup kendileriyle İsa arasında aracılık yapmalarını rica ettiler. Filipus ve Andreya bundan çok duygulanarak İsa’ya gittiler. Çünkü bu Grekler onlar için, İsa’ya gelen ilk yabancılardı. Belki onlar bu sayede İsa’nın Grek ülkesine kaçarak, kendilerinin maruz olduğu işkencelerden, yobaz Yahudilerin hışmından kurtulabileceğini düşündüler.

Greklerin arzusunda, halkların kendisine duyduğu hasreti hisseden İsa, öğrencilerinin düşüncelerini de okudu. Yüksek sesle, o an kimsenin anlamadığı, ama Yuhanna İncil’inin temel ifadesi olacak şu zafer cümlesini söyledi: “İnsanoğlu yüceltilecek.” Yüceltileceği saat yaklaşmış, göğün ve yeryüzünün beklediği an gelmişti.

Ama gariptir, ne savaş zaferleri, ne yönetimi ele geçirmek, ne de halkın yoğun desteği, İsa’nın yüceliğinin göstergesiydi. Yuhanna, İncil’inde, İsa’nın dağdaki görünümüne bile değinmiyor. Tüm bunları o, yüceliğin özünden saymadı. O bizlere sadece İsa’nın ölümüyle yakın ilintide olan yüceliğini haber veriyor. O’nun tanrılığının özünü bir başka ifadeyle sevgisini çarmıhta görüyoruz.

İsa kendisini buğday tanesi olarak niteledi. Çözülüp yok olmak için gökten yeryüzüne düşen “buğday tanesi.” Mesih her zaman yüceydi, yüceltilmeye ihtiyacı yoktu. O’nun ölümü, O’nu yüceltmeye layık olabilmemiz için biz kirlileri kutsadı. Greklerin gelişi İsa’ya kıvanç verdi. Çünkü böylece Allah’ın, her ulustan, öz ve gerçek yüceliğinin suretini yenilediği insanlar seçtiği görüldü. İşte o zaman İsa öğrencilerine, Allah’ın yüceliğinin canlılara, ancak çarmıh aracılığıyla yerleşebileceğini bildirdi.

YUHANNA 12:25-26
25 “Canını seven, onu yitirir. Ama bu dünyada canını gözden çıkaran, onu sonsuz yaşam için koruyacaktır. 26 Bana hizmet etmek isteyen, ardımdan gelsin. Ben neredeysem bana hizmet eden de orada olacak. Baba, bana hizmet edeni onurlandıracaktır.

İsa bize, öğrencilerinin de şiarı olan, ölümüne ve yüceltilmesine giden yolu gösteriyor. Nasıl Oğul, insanları kurtarmak için yüceliğinde ve tanrılığından soyunduysa, bizlerin de hedefi yücelmek, onurlandırılmak değil, sürekli kendimizi inkâr etmektir. Kendini sına. Kendi kendinin hayranı mısın, yoksa nefsini inkâr etmesini öğrendin mi? Mesih sana şöyle diyor: Kendini inkâr eder, İsa ve O’nun egemenliğine sadık bir şekilde hizmette bulunursan, tanrısal yaşamı elde eder, sana bağışlanmış olan canını sonsuza dek kurtarırsın. İsa bu sözlerle sana gerçek yüceliğin yasasını gösteriyor. Emelleri gerçekleştirmek için yaşama! Ne kendini tembelliğe, miskinliğe ver, ne de bir şeyler oldum diye kibirlen. Allah’a dön! O’nun buyruklarına kulak ver. Zanilerle, hırsızlarla aynı sofrada oturmak için yüceliğinden vazgeçen İsa gibi, sen de kalk, yoksulları, hor görülenleri ara, onlara hizmet et. Yaşamında Allah’ın yüceliği, kurtuluş uğrunda günahlılarla yapacağın paylaşımda kendisini gösterecektir. Sanma ki, sen diğerlerinden daha iyisin. Ne var ki, Mesih, sen beş para etmeyen çaresizi, çokları için kurtarıcı kılıyor. Bu değişim ancak kendini inkâr etmenle gerçekleşiyor.

İsa bu ilkeyi açık bir biçimde dile getirdi. Kendisine yapılacak her hizmetin, aslında bizzat dayanmış olduğu hakaret ve işkencelere katılmak anlamına geldiğini söyledi. Allah’ın Oğlu’nu izlemek, servet ve onur merdiveninin basamaklarında tırmanmak değil; tam tersi, reddedilmek, nefret edilmek, işkencelere uğramak, hatta katledilmektir. İsa adının uğrunda acı çekmeye hazır mısın? O, “Ben neredeysem, kulum bana orada eşlik edecek” diyor. Bu dünyanın sıkıntılarını Mesih senden önce çekti, acılara seninle birlikte katlanıyor. Mesih hizmetçilerinin amacı, gözle görünen şeref değil, sapanların kurtuluşudur. Mutluluğumuz, muhtaçlara hizmet etmekten geçer, yoksa kendi arzularımızı tatminden değil. Nasıl Mesih’in adı, izleyicilerinin fedakârlıklarıyla yüceliyorsa, Baba’nın adı da, çocuklarının Oğlu’nu yaşamlarında örmek almalarıyla kutsanır.

İsa’nın izleyicilerine vaadi, sadece çekilen acılara oranla değil, ortak olacakları yüceliğe oranla da büyüktür. Nasıl bugün Mesih Babası’nın tahtında O’nunla kusursuz bir birliktelikte oturuyorsa, Mesih adı uğrunda acılar çekenler bir gün Babaları’yla birleşeceklerdir. Bu büyük bir sırdır. Baba Allah, sevgili Oğlu’nun hizmetçilerini nasıl onurlandıracak dersin? O onları, yaratılışın başında olduğu gibi, kendi asli yüceliğine döndürecek. Bundan da öte, Kutsal Ruhu’yla onlara yerleşecek: “Allah, önceden bildiği kişileri, Oğlu’nun benzerliğine dönüştürmek üzere önceden belirledi. Öyle ki, Oğul birçok kardeşler arasında ilk doğan olsun” (Romalılar 8:29, bk. Esinleme 21:3-4).

DUA: Rab İsa, bizler uğruna yüceliğinden soyunduğun için sana şükrederiz. Senin Ruhun’un gücünde sana hizmet edebilmek ve yaşamımızda senin sevgini gerçekleştirebilmek için bizleri bencillikten ve gururdan kurtarmanı diliyor, sana tapınıyoruz.

SORU:

  1. Mesih’in ölümü neden Gerçeğin yüceltilmesi anlamına geliyor?

www.Waters-of-Life.net

Page last modified on April 16, 2012, at 12:34 PM | powered by PmWiki (pmwiki-2.3.3)